TOP PONUDA

STAN U METROPOLI VEĆ OD 800 €/M2! Saznajte koliko im je cijena i gdje se nalaze najjeftiniji stanovi u Zagrebu!

Stan u metropoli već od 800 €/m2, ali uz brojne kompromise

Iako je potražnja, a time i cijena stanova u posljednje vrijeme porasla, istražili smo kakva je ponuda nekretnina nižeg cjenovnog razreda .

Stabilizacija gospodarstva uvelike je pridonijela stabilizaciji tržišta nekretnina. Tu je, naravno, i činjenica da je Zagreb postao jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija u Europi, što je povećalo potražnju za stanovima i njihove cijene.

Ipak, istražili smo gdje su najjeftiniji kvadrati u metropoli, zašto im je takva cijena i isplati li ih se kupiti, u a potrazi za odgovorima na ta pitanja pomogle su nam Bernarda Sočev iz agencije Euro - interijeri i Antonija Mikšić iz agencije Opereta. Očekivano, prvi kriterij koji diktira cijenu je lokacija.

JEDNOSOBNI STAN, CENTAR, GRADA MAINZA

VELIČINA: 39 m2
CIJENA: 39.000 eura (1000 €/m2)
AGENCIJA: Opereta

Jednosoban stan od 39,29 m2 u razizemlju. Sastoji se od sobe, kuhinje, WC-a i spremišta. Adaptiran i djelomično namješten (keramika, sanitarije, vodovodne i plinske instalacije, plinski protočni bojler, pvc stolarija, kvalitetna protuprovalna vrata, ugradbeni ormari). Mirna ulica. Idealno za dnevni najam. U zk. upisano 31.89 m2.

DVOSOBNI STAN, TREŠNJEVKA, ZAGORSKA

VELIČINA: 59 m2
CIJENA: 49.000 eura (830 €/m2)
AGENCIJA: Opereta

Stan u kući, kvart Trešnjevka sjever, dvosobni. Površina 59 m2. Dvoetažni stan koji se sastoji od prizemlja s kupaonicom i kuhinjom, kata koji se sastoji od sobe, WC-a i terase. U naravi je to kuća s dva stana. Dokumentacija uredna.

ČETVEROSOBNI STAN, VLAŠKA ULICA, SUTEREN

VELIČINA: 111 m2
CIJENA: 115.000 eura (1036 €/m2)
AGENCIJA: Euro - interijeri

Stan u centru, 100 metara od Importane Galerije, odličnoj zgradi, zaštićen od buke prometnica. Blagi suteren, pod u stanu je samo 1 m niži od razine dvorišta. Veliki prozori i strop visine 2,9 m osiguravaju pun komfor i dnevnu svjetlost, kao i u stanovima na katu. Stan je potrebno kompletno obnoviti.

TROSOBNI STAN, GAJNICE, KARAŽNIK, NOVOGRADNJA

VELIČINA: 53,59 m2
CIJENA: 63.772 eura (1190 €/m2)
AGENCIJA: Euro - interijeri

Funkcionalan trosoban stan u Gajnicama, orijentacije jug i zapad. Sastoji se od prozračnog dnevnog boravka s kuhinjom, dvije spavaće sobe, kupaonicom i hodnika. Uz stan je osigurano i jedno vanjsko parkirno mjesto te spremište. Kupac ne plaća porez na promet nekretnina! Za ovaj stan kupac ne plaća agencijsku uslugu. Energetski razred B.

DVOSOBNI STAN, DUGO SELO, TOME KOŠČECA

VELIČINA: 52,67 m2
CIJENA: 49.509 eura (940 €/m2)
AGENCIJA: Euro - interijeri

Nov stan u Dugom selu. U opremanju stanova na prvome je mjestu bila kvaliteta koja budućim korisnicima osigurava kvalitetniji boravak. Parkirno mjesto za svaki stan, protuprovalna i protupožarna ulazna vrata, klasični parket, prvoklasne keramičke pločice i sanitarni uređaji, centralno etažno grijanje - oprema Viessmann, klima Samsung...

- Gledajući općenito, s obzirom na to da je najvažnija činjenica pri kupnji nekretnine lokacija i da se u nekretnini gotovo sve može promijeniti, ali ne i lokacija, najniže cijene stanova standardno su na rubnim dijelovima grada, izvan tramvajske zone, u prigradskim naseljima i slično.

Međutim, jeftinije stanove moguće je pronaći i na boljim lokacijama, u zoni tramvaja, pa čak i u centru grada. No, takvi stanovi u praksi imaju neki nedostatak. Najčešće je to položaj stana u zgradi, pa su tako jeftiniji stanovi na dobrim lokacijama. Takvi stanovi najčešće su u suterenu ili na zadnjem katu bez lifta, ispod ravnog krova. To su također uglavnom stanovi za adaptaciju, često nemaju riješeno grijanje ili je ono izvedeno na struju. Također se često takvi stanovi umjesto u stambenim zgradama, nalaze u obiteljskim kućama - objašnjava Bernarda Sočev, a Antonija Mikšić dodaje da se najniže cijene kreću između 900 do 1000 eura po metru četvornom.

LOKACIJA DIKTIRA CIJENU

- Ponuda takvih stanova i nije velika iz vrlo jednostavnog razloga: čim se takav stan pojavi, brzo se proda jer kupci vole pristupačniju cijenu po m2, bilo da kupuju stan za život ili gledaju na kupnju kroz prizmu investicije - kaže Mikšić.

Stabilizacija tržišta nekretnina u Zagrebu utjecala je i na cijenu nekretnina, pa sada već nekoliko godina za redom bilježimo porast cijena. Tako ponuda ovakvih stanova i nije velika. Ipak, Bernarda Sočev izdvojila nam je neke primjere.

- Primjerice, na Borongaju u “limenkama” za 48.000 eura može se kupiti dvosobni stan površine 51 m2. Stan je na četvrtom katu bez lifta i potrebna mu je adaptacija. Zatim u Dugom Selu, dvosobni stan u novogradnji, useljiv, sa svom urednom dokumentacijom površine 52 m2 prodaje se po cijeni od 49.509 eura. U Gajnicama, Karažnik, trosoban stan veličine 53,59 m2 u novogradnji, useljiv, sa svom urednom dokumentacijom u razizemlje prodaje se po cijeni od 63.772 eura, a u Vlaškoj u tzv. Vatikanu u površini od 111 m2 prodaje se po cijeni od 115.000 eura, kaže i ističe da svaki od nabrojanih stanova ima neki nedostatak koji prati i cijena.

- Primjerice, ako je na boljoj lokaciji, tada ima lošiji položaj u zgradi. Ako je stan u odličnom stanju ili novogradnja, tada je na lošijoj lokaciji. Ili ako je stan novogradnja na dobroj lokaciji, tada mu je lošiji položaj. Npr. stan u Dugom Selu jeftiniji je zbog lokacije, onaj u Gajnicama jer je u razizemlju, a u Vlaškoj jer je u suterenu i potrebna mu je adaptacija - objašnjava Sočev.

Zanimalo nas je mogu li se općenito izdvojiti kvartovi u kojima su jeftiniji stanovi, a obje agentice se slažu da je u svakom kvartu moguće pronaći jeftin stan, samo je pitanje je li kupac spreman pristati na kompromis, pa nedostatak zamijeniti povoljnijom cijenom.

NOVOGRADNJA SKUPLJA

- Ako je kupcu bitna lokacija, želi centar grada, potreban mu je veliki stan, a limitiran je sredstvima, tada je, recimo, navedeni stan u Vlaškoj idealan odabir, jer za cijenu od 115.000 eura moguće je kupiti četverosoban stan ako je kupac spreman na život u suterenu. Ako, pak, kupac želi novi stan, bez ikakvih ulaganja po cijeni od 1000 eura/m2, tada će morati prilagoditi lokaciju na npr. Dugo Selo. Također je važno napomenuti ako se kupuje novi stan koji prodaje tvrtka, kupac je oslobođen plaćanja poreza na promet nekretnina koji inače iznosi 4% - kaže Bernarda Sočev, a Antonija Mikšić dodaje da je najviše takvih stanova u određenim kvartovima.

- Ako gledamo omjer cijene i kvalitete, najbolji su kvartovi poput Donjih Svetica, Novog Zagreba (ne ubrajam tu “nove“ kvartove poput Laništa, Središća i Kajzerice) ili Dubrave. U novogradnjama su najjeftiniji suterenski stanovi, ali ni njihova cijena ipak se ne može usporediti s najnižom cijenom po m2 po kojoj se može kupiti neki stan u starogradnji - ističe Mikšić.

Sve u svemu, ponuda jeftinih stanova u novogradnji je mala.

- Većina novih stanova proda se već u fazi gradnje, tako da je povećana potražnja poprilično stabilizirala tržište nekretnina te je ponuda nekretnina po cijeni od 1000 eura po m2 jako ograničena. Više takvih stanova nudio se u razdoblju od 2010. godine do 2015. godine.

Trenutačno u prilog povećanoj potražnji također ide i odluka o subvencioniranju kredita putem APN, što je također povećalo potražnju, a samim time i cijenu. Nažalost, obzirom na mali limit subvencija, veliki broj kupaca nije uspio “uloviti” subvencionirani kredit - upozorava Sočev, a Mikšić predviđa što nas očekuje u sljedećem razdoblju.

- Ne možemo govoriti o nekom znatnijem rastu ili padu cijena. Ono što očekujemo je stabilnost istih u dogledno vrijeme - zaključuje.

FOTO: Tomislav Krišto/ Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 00:34