U gostima

Stan na zagrebačkoj Opatovini: Bez konfekcije. Prostor koji spaja retro, moderno i umjetničko

 NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
Vlasnici su ga prije upotrebljavali kao atelijer, no danas je ovaj autentični stan potpuno prilagođen svakodnevnom boravku

Neobičan je to prostor, estetski drugačiji od onih kakve uobičajeno viđamo kada je riječ o stanovima za najam. Nema tu konfekcije, niti minimalističkog uređenja zbog kojeg takvi poslovni prostori često nalikuju jedni drugima. Stan je to u kojem se spaja starinsko, moderno i umjetničko. U njemu se uvijek nešto mijenja: detalj koji ste zatekli prošli tjedan, ovaj možda uopće neće biti tamo ili će biti na sasvim drugom mjestu. Ipak, gdje god da pronašao mjesto, dobro će se uklopiti, to je sasvim sigurno. Tako je otkako je prije deset godina uređen: neko vrijeme vlasnici, Sarah Lovrić Babić i njezin suprug Stipe, koristili su ga kao atelijer, no kasnije je postao pravi pravcati stan.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Dašak suvremenog dizajna vidljiv je primjerice u aktivnom stolcu Spun dizajnera Thomasa Heatherwicka iz 2010. godine

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

90 kvadrata

- Najteži dio nam je bio prilagoditi ga svakodnevnoj upotrebi. Kako sam turistički menadžer po struci, a muž je kipar, odlučili smo prilagoditi prostor za apartman za turiste. Stan je work in progress, što znači da svakodnevno dodajemo ili oduzimamo namještaj i dekor - pojašnjava Sarah uređenje tog prostora.

Stan je zaista prostoran: u njegovih 90 kvadrata stane veliki dnevni boravak, spavaća soba te kuhinja, kupaonica i prostorija s ugradbenim ormarom. Svaka od tih prostorija dovoljno je velika da bi savršeno ocrtala stil svojih vlasnika. Kod uređenja, njihov je cilj bio da prostor prati tijek vremena, ali da pritom zadrži rustikalnost građanske kuće iz 18. stoljeća. Uz to, bilo im je važno da se gosti, boraveći u njemu, osjećaju dobro, opušteno i zaista kao da su kod sebe doma. To im je zaista pošlo za rukom, jer je svaki detalj koji su odabrali zaista savršeno uklopljen. Premda nekad uređenje koje je spoj starijeg i novijeg dizajna ne stvara kompaktnu cjelinu, nego komadi namještaja bodu oči i ne stvaraju dojam ugode, u ovom stanu to nije slučaj.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Inspiracija za uređenje je zapravo bio sam prostor, jer je kuća na Kaptolskom bedemu sagrađena 1741. godine. Htjeli smo ostaviti povijesni duh grada Zagreba, ali i uklopiti našu ljubav prema modernom dizajnu i suvremenoj umjetnosti - objašnjava Sarah misao vodilju. Ona i suprug su uredili cijeli prostor. Neke komade namještaja on je dizajnirao - primjerice, krevet i stolicu uz pisaći stol. Taj stol je lijep primjer bidermajer stila u Zagrebu i zaista mami da se za njega sjedne, pročita neku dobru knjigu ili pak napiše dugačko pismo nekome tko nam je drag.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

B3 stolac s potpisom Marcela Breuera naglašava svojevrsni presjek i početak modernog života te doba novih standarda jer je stolac dizajniran 1925. godine

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Vremenska sekvenca

- U stanu prevladava miks antiknog namještaja (bidermajer) i dizajnerskih klasika, kao što su B3 stolice Marcela Breuera i suvremenog dizajna, kao što je aktivna stolica Spun dizajnera Thomasa Heatherwicka iz 2010. godine. B3 stolica naglašava svojevrsni presjek i početak modernog života te doba novih standarda jer je stolica dizajnirana 1925. godine. 2019. godine svijet je obilježio 100. obljetnicu osnutka Bauhausa koji je revolucionirao svakodnevicu i svakodnevne uporabne predmete, dok je Spun chair revolucija u suvremenom dizajnu jer stolica ima mogućnost rotiranja za 360 stupnjeva i našla je svoje mjesto u stanu jer omogućava vremensku sekvencu - zaključuje Sarah.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Neke komade namještaja, poput kreveta i stolca, uz pisaći stol dizajnirao je sam vlasnik, inače kipar

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 13:26