DOM ZA POŽELJETI

Savršen dom arhitektice Helene Alfirević Arbutine u Brezovici

Dobro došli u dom Helene Alfirević Arbutine koji se nalazi u obiteljskoj kući u Brezovici. Prostran, čist, jasan i ugodan, ovaj prostor bio je poligon za eksperimentiranje s mnogim idejama. Pročitajte i pogledajte kojim

INFO: Obiteljska kuća od 404 m2
LOKACIJA: Brezovica
UREĐENJE: dr. sc. Helena Alfirević Arbutina, dipl. ing. arh, ovlaštena arhitektica i CEO HD SPATIUM

Kad ulazimo u životne prostore arhitekata, očekujemo iznenađujuća i nesvakidašnja rješenja i znalački osmišljene interijere. Ni ovoga puta nismo se razočarali. Dobrodošlicu nam je poželjela arhitektica Helena Alfirević Arbutina, a njezina obiteljska kuća u Brezovici od 404 kvadrata krije bezbroj fantastičnih arhitektonskih izvedbi, ali i dizajnerskih detalja.

Pogledajte video!

- Kuću sam naslijedila od svojih roditelja koji su je 80-ih godina 20. stoljeća ovdje gradili jer je moja mama kao profesorica hrvatskog jezika radila u obližnjoj školi - počinje nam priču Helena koja danas tu živi s dvoje djece.

Tijekom proteklih desetljeća kuća se u nekoliko navrata mijenjala i nadograđivala kako svojim eksterijerom, tako i uređenjem unutrašnjosti. S obzirom na svoju struku, Helena je intervenirala prilikom promjene stolarije, izolacije fasade, odabira ograda i keramike na terasama te dodavanjem zimskog vrta koji joj je, kako kaže, jedno od omiljenih mjesta u kući kad joj je potreban mir i vrijeme za meditaciju ili pak čitanje kakvog dobrog štiva. No, razumljivo, kuća koja broji čak četiri etaže, od koje svaka u prosjeku ima 100 kvadrata, ima mnogo više za ponuditi. U suterenu ona sadrži dvostruku garažu, kupaonicu, prostor za vježbanje i kotlovnicu.

Proteklih desetljeća u kući je došlo do velikih promjena, prvenstveno se to odnosi na promjenu stolarije, izolaciju fasade, postavljanje keramike, a dodan je i zimski vrt

Prizemlje čine mali toalet, hodnik, kupaonica s praonicom rublja, radna soba (biblioteka) te tzv. open space s kuhinjom, blagovanjem, dnevnim boravkom i radnim dijelom.

Na njega se nadovezuje terasa na istoku koja ima pogled na vanjski vrt te spomenuti zimski vrt smješten na južnoj strani. Na katu je kupaonica i četiri spavaće sobe, a potkrovlje skriva itekako korisno spremište. Vertikalna komunikacija stubišta sve ove etaže povezuje u jedinstvenu cjelinu. Na pitanje na koji je dio kuće najponosnija, vlasnica spremno odgovara da je to svakako prizemlje, odnosno open space u kojem je prostor i većinu namještaja sama dizajnirala.

- Volim kuhati, obožavam peći kolače i u slobodno vrijeme to mi često predstavlja zabavu s mojom djecom. Iz tog razloga kuhinju sam isprojektirala prema svojim funkcionalnim navikama u pripremi hrane. Zbog potrebe za druženjem s ukućanima i gostima, tijekom jednog renoviranja srušila sam pregradni zid između kuhinje i dnevnog boravka te kuhinje i nekadašnje izbe - pojašnjava nam arhitektica, dajući nam do znanja kako je time ne samo povećala i integrirala prostor nego i uvećala volumen smještaja za posuđe i namirnice za čak 50 posto.

Ukidanje izbe korak je koji često savjetuje svojim klijentima, smatrajući da se nepotrebno gubi površina uporabnog prostora na manevarski prostor za vrata. Prema njezinu stručnom mišljenju i iskustvu, ventilirani ormar idealno je zamjensko rješenje.

Kad govorimo o "pametno" iskorištenom prostoru, svi elementi u ovoj kuhinji, izuzev poluotoka te visećeg ormarića za čaše, projektirani su tako da ispunjavaju prostor od poda do stropa. Sudoper koji akcentira skulpturalna poluprofesionalna miješalica Axor s potpisom Antonija Citterija smješten je pod prozorom čiji pogled puca na veliko ozelenjeno dvorište. Skulpturalnost kuhinjskog prostora postignuta je i poluotokom koji je prvenstveno namijenjen za druženje prilikom pripreme hrane. Upravo iz tog razloga na njega je prema blagovaonskom i dnevnom prostoru postavljena plinska ploča za kuhanje s pet ringova te jaka napa s integriranim svjetlom koja se neutralno uklapa u prostor.

Ugodan interijer obiluje elegantnim komadima od stakla kao što je, primjerice, stol za blagovanje okružen Charles Eames stolcima dizajnerske tvornice Vitra

- Primijenivši getacore s izlomljenim 3D plohama trokuta postigla se dodatna skulpturalnost, a taj trokutasti dizajn proteže se i na fronte komode u blagovaonici, čime se prostor dodatno povezuje zajedničkim vizualnim identitetom te kosim kuhinjskim frontama - pojašnjava nam arhitektica.

Dvije fronte na kuhinjskim elementima su boje limete koja je ujedno i boja loga tvrtke HD SPATIUM d.o.o., čija je vlasnica, direktorica i ovlaštena arhitektica upravo Helena.

- Ljubitelj sam promjena, i zato sam i u svojoj kuhinji odabrala samo dvije fronte u boji, kako bi u budućnosti bile lako zamjenjive bez većeg novčanog izdatka. Na taj se način postiže obnovljeni i izmijenjeni vizualni dojam kuhinje koja je u suštini bojom neutralna, a formom zanimljiva.

Razgledavanjem kuće primjećujemo da interijer obiluje i elementima od stakla kao što je, primjerice, stol za blagovanje okružen Charles Eames stolcima dizajnerske tvornice Vitra. Iako na tržištu ima dosta plagijata, arhitektica se u ovom detalju odlučila za dizajnerski namještaj.

Elementi u modernoj kuhinji projektirani su tako da maksimalno ispunjavaju prostor od poda do stropa

On nije pomodan, već je suvremena klasika koja se idealno uklapa u prostor, a pritom je vrlo funkcionalna, ergonomska i trajna. Plagijati se rasklimaju unutar par mjeseci i onda vrijedi ona stara engleska poslovica: 'Nisam dovoljno bogat da bih nosio jeftino' - govori Helena s osmijehom. Uz spomenuti stakleni blagovaonski stol, i radni su stolovi prekriveni staklenim pločama, a staklena su i vrata za ulazak u open space prostor. Staklo je rješenje i za police u hodniku. One su pak prekrivene malenim kućicama, suvenirima s mnogobrojnih obiteljskih putovanja. S obzirom na to da je alergična na kućnu prašinu i grinje, vlasnica u svom interijeru u potpunosti izbjegava tepihe i zavjese, a sve su plohe lake za čišćenje i održavanje.

Dnevni boravak osvaja svojom jednostavnošću, ali i velikim kaminom. Ovdje nailazimo na kožnu garnituru neutralne bež boje koja je zbog podnog grijanja, ali i lakšeg održavanja, postavljena na nogice. Preko puta nje nalazi se spomenuti kamin s integriranim policama na stijeni od opeke te manji bijeli žičani klupski stolić. U pozadini garniture fantastično se uklopio radni dio sa stolom i visećom bibliotekom, koju je također dizajnirala vlasnica. Biblioteka u tom prostoru je kompletno zatvorena, osim dijela gdje je istaknut porculanski servis koji je naslijedila od bake.

- Baki je ovo posuđe iz Japana donio djed koji je bio časnik u podmornici. Vrijedne su to uspomene i predmeti koje rado čuvam i divim im se, jednako kao i suvremenim dizajnerskim komadima - govori nam Helena, ukazujući na skulpturalno cjedilo za agrume koje potpisuje Philippe Starck.

Pogled s garniture na kamin oduševljava podjednako kao prekrasan pogled na vrt kroz staklenu stijenu.

- Svjesna da ćemo najviše boraviti u ovom centralnom dijelu, kuću sam prilikom renoviranja željela osuvremeniti tako da eksterijer prožima interijer, odnosno da se ostvari kontakt s prirodom, jer to je i osnovni benefit lokacije na kojoj se moja kuća nalazi - pojašnjava arhitektica. No, na ovoj se kući radilo u više etapa. Prvo se radila sanacija krova jer, kako nam Helena pojašnjava, "nema smisla uljepšavati interijer ako kuća nije sanirana i energetski optimizirana". Zatim se radilo na terasi i balkonu, a dodan je i ETICs sustav na postojeću toplinsku žbuku te su ugrađeni PVC i dijelom ALU prozori/stijene, kao i jedan krovni prozor. Napravljena je promjena sustava grijanja na grijanje na pelete i podno grijanje u prostoru u kojem se najviše boravi.

U cijeloj kući prevladavaju topli podni materijali. Troslojni uljeni parket "moonstone" u open space prostoru, postojeći 30 godina stari klasičan parket u spavaćoj sobi, koji je čak pet puta bajcan kako bi se postigla željena boja te zatim lakiran sjajnim dvokomponentnim lakom. Sanitarne su prostorije prekrivene pločicama, na kuhinjskom podu postavljen je microtopping, a na hodniku i stubištu tzv. kamen sivac. Zidovi su od blok opeke, žbukani i bojani uglavnom u bijelu boju jer vlasnica smatra da se na bijelom zidu najbolje doživljavaju umjetničke slike.

U kupaonici su zidovi obloženi tirkiznozelenim mozaik staklenim pločicama koje odgovaraju uz ariš od finske saune koja je integrirana u prostor. U WC-u u prizemlju su oko sanitarnog čvora, kao i na podu postavljene antracit sive pločice velikog formata, a na poprečnim zidovima je postavljena bijela plastificirana tapeta sa zelenim krivuljama Helenine omiljene zelene nijanse - limete. Na uzdužnom zidu su postavljena ogledala kako bi se vizualno povećao prostor. Na najfrekventnijem mjestu kuće, stubištu, nailazimo na boju patlidžana.

- Zid je to koji se najviše prlja i zato preferiram tamnije boje jer smanjuju vidljivost mrlja koje se neizbježno pojavljuju - pojašnjava arhitektica. Spavaće sobe jednostavno su uređene. Krasi ih klasični bijeli iveral kombiniran s bojom palisandera (čokoladnom bojom) na ranije spomenutom višestruko bajcanom parketu. Glavna spavaća soba upotpunjena je dekoracijama u umirujućim tonovima lavande te indirektnom rasvjetom koja mijenja boju svjetla ovisno o raspoloženju. Upravo je rasvjeta ono čemu Helena pridaje najviše pozornosti.

Svatko tko ima mjesta i mogućnosti, kaže arhitektica, trebao bi u kući imati saunu koja je provjereno najbolja metoda odmaranja uma i detoksikacije tijela. Sauna nadalje smanjuje stres i čisti organizam od toksina

- Rasvjetna rješenja u kući postigla sam u suradnji s projektantima iz Telektre. Prema mojim željama napravljen je svjetlotehnički proračun te sugestija rasvjetnih tijela, a ja sam ih kasnije, ovisno o dizajnu, uklopila u prostor kuće - pojašnjava nam vlasnica, naglasivši da svoje klijente često pokušava educirati o važnosti rasvjete u prostoru.

- Nerijetko su klijenti u trenutku faze izvedbe rasvjete već potpuno materijalno i psihofizički iscrpljeni. Kvalitetni interijeri tada često djeluju nedovršeno ili nedefinirano i zbog toga je ključno rasvjetu na vrijeme uključiti u cjelokupni plan i budžet. Sugeriram im tada da organiziraju party useljenja i od svojih gostiju za poklon 'naruče' rasvjetna tijela po potrebi - smijući se otkriva arhitektica.

Opuštajuća finska sauna uspješno je integrirana u prostoriju kupaonice u kojoj su najupečatljivije tirkiznozelene mozaik pločice

Upitavši ju bi li išta promijenila, odgovara:

- Kada bih imala neograničen budžet, isprojektirala bih dekonstruktivistički krov koji bi totalno odudarao od ostatka kuće klasične gradnje, tipične za 80-e godine 20. stoljeća i dijelom bi imao ostakljenje s kojeg bi se moglo uživati u punom Mjesecu i zvijezdama. Također bi na stražnjem dijelu napravila malo stakleno dizalo kojim bi se lako došlo do potkrovlja. To potkrovlje bi moglo biti stan ili radni prostor ili prostor za hedonizam. Kako i moja djeca vole kuću i vrt, lako je moguće da će se jedno od njih odlučiti gore preseliti - otkriva nam arhitektica svoje želje i planove. No, zasad je itekako ponosna na cjelokupni uradak. S obzirom na to da je ova kuća i njezin svakodnevni radni prostor, klijentima je on i reprezentativan uzorak kako njezina rada, tako i doprinosa njezinih partnera i suradnika.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 17:32