NOVO MJESTO

Prostor u kojem se spajaju moderan i stari namještaj, pun skrivenih kutaka za uživanje u hrani i piću

 MARKO TODOROV/CROPIX/CROPIX
U Samoboru je nedavno otvorena drugačije uređena pivnica

U Samoboru je vrata otvorila Ivekova pivnica, koja se smjestila u Starogradskoj ulici. Nije to samo obična pivnica u kojoj se može dobro popiti i pojesti, u kojoj je sav namještaj drveni, a zidovi cigleni. U ovoj pivnici ima i drva i cigle, no ima i slatkih malih kutaka. Može se sjesti ispred kamina i popiti nešto toplo (to će biti popularnije u hladno doba godine), odabrati udoban kauč u jednom kutu i u miru ručati s nekim dragim ili se smjestiti u udoban žuti naslonjač i pročitati novine. Iza uređenja ovog ugodnog prostora stoji jedna obitelj, kojoj nije bilo teško tragati za idealnim namještajem i obnavljati ga, kako bi sve izgledalo savršeno.

image
MARKO TODOROV/CROPIX/CROPIX


- Prije nekoliko godina kupili smo kuću na početku ulice u kojoj živimo blizu pedeset godina, a ujedno imamo i svoje dvije firme. Životna želja mojega oca bila je imati svoju pivnicu, ali nažalost to nije doživio. Vođena željom svoga oca ugledala sam staru oronulu kuću koja je sagrađena davne 1968. godine i bila je godinama napuštena jer su vlasnici umrli i nitko nije živio u njoj. Bilo je mnogo zainteresiranih kupaca za istu tu kuću i veliku parcelu, ali ulaskom u unutrašnjost svi su zbog lošeg izgleda vrlo brzo odustali. Eto, mi nismo bili među njima - kaže Helen Ružić, koja je jedna od vlasnica. Cijela obitelj je zapravo vlasnik: njezin suprug Tomislav Prpić, djeca Rosemary i Patrick te mama Nadica.

image
MARKO TODOROV/CROPIX/CROPIX


Helen kaže kako su oni u tom prostoru vidjeli potencijal za pivnicu i zato su odlučili da je to - to. Nakon što su je kupili, krenuli su osmišljavati kako bi trebao izgledati prostor. Bio je to velik posao: vanjski prostor ima oko 1100 kvadrata, a unutarnji je trebalo najprije proširiti, a potom u urediti. Za to su godinama skupljali staro drvo, cigle i razni namještaj kojim su željeli opremiti prostor. Nisu svi komadi namještaja stari, naravno, ima tu i modernog, no posjetitelj može biti siguran da ono što izgleda staro, zaista iza sebe ima godine korištenja.

image
MARKO TODOROV/CROPIX/CROPIX


Pivnica se sastoji od prizemlja i kata. U prizemlju je smještena prostorija uređena u pravom pivničkom stilu: sa starom ciglom i starim drvom. Uz nju je i manja prostorija koja je opremljena u lovačkom stilu, dok se s druge strane nalazi zasebna prostorija u rustikalnom stilu. U prizemlju je i prostrani šank i kuhinja te sanitarni čvorovi u posebnom uređenju s ručno izrađenim ogledalima i keramičkim ukrasima ručno rađenih rukama jedne od vlasnica.


- Prvi kat je uređen u stilu living rooma, odnosno mješavina starog i novog namještaja s posebnom željom da se gosti osjećaju kao u svome domu, a tu se nalazi i raskošan balkon i dječji kutak. Veliko brižno dotjerano dvorište kojim dominira ljetna kuhinja, brajda i mali potočić također je uređeno s puno ljubavi i domišljatosti - objašnjava Helen.


Prednji dio terase napravljen je u nešto modernijem stilu, ali sa starim detaljima. Među njima su, primjerice, stara preša i nekoliko uređenih bačvi u kojim su se dugo godina čuvala fina vina. Između modernog i travnatog dijela nalazi se kamenjar s malim potočićem koji je izrađen od velikog kamenja koji su pronađeni prilikom uređivanja terena.


- Pri uređenju dvorišta vodila nas je misao na tradicionalne pivničke terase, tzv. Biergarten. Da bi se dobio ovako reprezentativan ugostiteljski objekt s puno detalja, trebalo je puno godina, znoja i financija, ali smo dali sve od sebe da bi prostor izgledao ovako kako ga danas vide mnogi gosti naše Ivekove pivnice - kaže Helen.

image
MARKO TODOROV/CROPIX/CROPIX
image
MARKO TODOROV/CROPIX/CROPIX
image
MARKO TODOROV/CROPIX/CROPIX
image
MARKO TODOROV/CROPIX/CROPIX
image
MARKO TODOROV/CROPIX/CROPIX
image
MARKO TODOROV/CROPIX/CROPIX
image
MARKO TODOROV/CROPIX/CROPIX
image
MARKO TODOROV/CROPIX/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 11:16