u gostima

Projekt s potpisom ureda Urbane ideje: Četiri nenametljive moderne kuće u Istri

 Urbane ideje

Kompleks se sastoji od dva manja objekta, od 240 četvornih metara, te dva veća, od 320 četvornih metara, s okućnicama ovršine oko 1000 m2.

Kompleks od četiri kuće za odmor u mjestu Lašići (nedaleko Vižinade, 15-ak kilometara od Novigrada) završen je prema projektu ureda Urbane ideje ove godine, dok je investitor projekta tvrtka za poslovanje nekretninama Fortiter ulaganja. Točnije, projektna dokumentacija izrađena je 2017. godine, gradnja je započela 2018. godine a s uređenjem interijera počelo se tijekom 2019. godine.

image
Urbane ideje

image
Urbane ideje

image
Urbane ideje

Korisnicama svake kuće na raspolaganju su lijepe terase, vrtni paviljon, ljetna kuhinja, bazen i hortikulturalno uređene zelene površine

image
Urbane ideje

image
Urbane ideje

Kompleks se sastoji od dvije manje kuće od 240 m2 te dvije veće kuće od 320 m2 s okućnicama veličine cca 1000 m2. Nadalje, korisnicima svake od kuća na raspolaganju su djelomično natkrivene i nenatkrivene terase, vrtni paviljon i ljetna kuhinja, bazen i hortikulturno uređene zelene površine, raspoređene tako da svakom korisniku vile osiguravaju maksimalnu privatnost i nesmetano uživanje u odmoru.

image
Urbane ideje

image
Urbane ideje

Topli tonovi ponavljaju se u podnim oblogama, dok akcenti u boji, kao što su stolice i dekoracije, dodatno oživljavaju postor

image
Urbane ideje

image
Urbane ideje

PROTUTEŽA

Ove kuće za odmor specifične su jer svojim arhitektonskim izričajem kombiniraju elemente tradicionalne istarske gradnje sa suvremenim arhitektonskim trendovima.

- Investitor je imao jasnu viziju željenog izgleda interijera. Cilj je bio stvoriti nenametljiv, moderno uređen interijer jednostavnog kolorita. Kao akcenti pojavljuju se elementi ili ukrasi jačeg kolorita, poput crvenih vrata izbe u kuhinji. Drvo kao vidljivi konstruktivni element interijera i dekorativna obloga predstavlja protutežu jednostavnom koloritu ostatka prostora. Stubište kao neizostavni prostorni element ističe se jednostavnom i efektnom kovanom ogradom, dekorativnim elementom samim za sebe - opisala je arhitektica Ana Podobnik (Urbane ideje), a investitor je dodao kako je osnovna ideja bila pomiriti funkcionalnost i jednostavnost interijera, a sve u cilju ugodnog boravka gostiju, istodobno osiguravši visoku razinu komfora.

image
Urbane ideje

Drvo se pojavljuje kao prirodno i kao obrađeni materijal, a elementi poput ograde stubišta pojavljuju se u kovanoj izvedbi

PRIČA

Na kompleksu su zapravo dva tipa kuća. Obje kuće su katnice. Kuće površine 240 m2 u prizemlju se sastoje od dnevnog prostora s blagovanjem i kuhinjom direktno vezanim na vanjske prostore. Kat je rezerviran isključivo za prostore spavaonica s vlastitim kupaonicama, njih sveukupno tri. Veće kuće od 320 m2, nazvane Villa Povetica i Villa Kroštula prema tradicionalnim istarskim slasticama, potpuno su opremljene i namještene za tjedni najam.

image
Urbane ideje

- Prizemlje se sastoji od dnevnog prostora s blagovanjem i kuhinjom direktno vezanim na vanjske prostore, i jednom spavaonicom s vlastitom kupaonicom, a na katu su četiri spavaonice, svaka s vlastitom kupaonicom. Sve kuće imaju pripadajući vrtni paviljon s ljetnom kuhinjom, u sklopu kojeg je predviđena spavaća soba s kupaonicom - tumači investitor, a arhitektica Podobnik kaže kako prostor interijera kuća prati jednostavnu priču kroz svaku pojedinu prostoriju.

image
Urbane ideje

FAZE

- Podne obloge ulaznog dijela nastavljaju se direktno u dnevni prostor, te na stubište prema katu. Ugradbeni elementi namještaja, koji su rađeni u potpunosti po mjeri, nadovezuju se u cijelom prostoru kuće jedan na drugi - u dnevnom boravku navedeni elementi sakrivaju elemente strojarske opreme, dok u ponešto drugačijoj interpretaciji u spavaonicama oni predstavljaju zaglavlje kreveta - govori i ističe kako je naglasak bio na dobivanju modernog interijera, suptilno izraženog industrijskog stila u oblikovanju i koloritu. Želja je, kaže, bila stvoriti nenametljivu kulisu života vile, no uz korištenje toplih tonova boja, poput zemljane i drva.

image
Urbane ideje

- Kao osnova u prostoru koristi se boja drva u kombinaciji sa sivim elementima i bijelom bojom zidova. Topli tonovi ponavljaju se u podnim oblogama, dok se akcenti u boji pojavljuju u pojedinim elementima namještaja, poput stolica i dekoracija. Drvo se pojavljuje kao prirodno i kao obrađeni materijal, a elementi poput ograde stubišta pojavljuju se u kovanoj izvedbi. Vanjski prostori terasa izvedeni su u brušenom betonu - dodaje arhitektica i otkriva kako je namještaj u kućama u potpunosti rađen po mjeri, uključujući i krevete spavaonica. Zidne dekoracije, pak, vežu se uz poznate hrvatske motive.
Što je bilo najizazovnije u cijelom projektu, pitamo za kraj.

image
Urbane ideje

image
Urbane ideje

- Svaku gradnju prati niz izazova u svakoj njenoj fazi. No ključna je dobra i kvalitetna suradnja svih sudionika na projektu kako bi se u konačnici dobili rezultati kojim su svi zadovoljni - kaže arhitektica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 21:49