Kuće za odmor nastale u 21. stoljeću

Privatni raj u srcu Istre

Spoj tradicije i suvremenosti u mjestu Bratovići u Istri
Profil
Info:
Dvije kuće za odmor sa zajedničkim dvorištem i bazenom
Arhitekti:
Boškom Bahtijarević, Aleksandrom Markovićem i Rujanom Bergam Marković (arhitektonski studio Arhitektri)
Lokacija:
malo selo u blizini Baderne u Istri

Kako spojiti tradiciju i suvremenost, istovremeno biti inovativan, prepoznatljiv, autentičan, arhitektonski čist te posve uklopljen u okoliš i autohtono naslijeđe pokazale su dvije male kuće u Bratovićima u blizini Baderne arhitektonskog studija Arhitektri koje su istinski pokazale kako bi trebale izgledati tradicionalne istarske kuće za odmor, nastale u 21. stoljeću.

Te dvije kuće za odmor posve se uklapaju u istarski ambijent “izvlačeći” ono najbolje i od suvremenog i tradicionalnog, a da to nije samo naše mišljenje, pokazale su i ovogodišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata za najuspješniju arhitekturu realiziranu u 2010. godini gdje su upravo ove dvije kuće bile nominirane za najuspješnija ostvarenja u stambenoj arhitekturi u protekloj godini.

Kako su nastale te dvije kuće koje se istovremeno sviđaju i izbirljivoj struci te javnosti koja je rijetko spremna na arhitektonske pomake, što je u njima tradicionalno, a što moderno te gdje se sve krije ta njihova ekstrakvaliteta, porazgovorali smo s Boškom Bahtijarević, Aleksandrom Markovićem i Rujanom Bergam Marković, projektantima dviju kuća u malom selu u blizini Baderne u Istri.

– Zahtjev investitora, dvojice prijatelja, je bio da se na parceli smjeste dvije identične kuće za odmor sa zajedničkim vanjskim bazenom. Zatjevi su bili da se kuće uklapaju u istarski ambijent, ali da su istovremeno suvremeno artikulirane, da imaju veliki prostrani dnevni boravak s kuhinjom i blagovaonicom te tri spavaće sobe.

Investitori su već u startu imali jasan stav da ne žele pseudotoskanske vile koje se u posljednje vrijeme najčešće grade po Istri “prodajući” se pod tradicionalne istarske kuće, nego su htjeli nešto posve drugačije, suvremenije, a opet sa snažnim uporištem u ambijentu i tradiciji.

Napravili smo 10-ak varijanti kuća, a kada smo pronašli “uspješnu formulu” projekt se od idejne do izvedbene faze uopće nije mijenjao, što je uistinu rijetkost – ispričala je Boška Bahtijarević naglašavajući kako su imali sreće jer su imali sjajne investitore koji su u arhitektonskom i dizajnerskom smislu obrazovani te iznimnog izvođača koji je također doprinio toj sinergiji koja je uvijek potrebna kako bi se napravila uspješna i kvalitetna kuća.

– Tlocrtni razmještaj vrlo je logičan i zapravo klasičan te bi se moglo reči da su to tradiconalne kuće interpretirane na suvremeni način. Tlocrtno gledano kuće su identične, ali su zrcalno postavljene. Kuće su prema ulici zatvorene i gotovo nevidljive, sakrivene iza suhozida, dok je njihov intiman prostor razveden te otvoren prema zajedničkom dvorištu, bazenu i šumi te na taj način stvorenom mikrosvijetu idealnom za odmor, opuštanje, druženje i relaksaciju.

U prizemlju se nalazi dnevni boravak, kuhinja i blagovaonica koji su s velikom staklenom stijenom otvoreni prema dvorištu natkivenim pergolom te spavaće sobe s pripadajućim kupaonicama. Iznad dnevnog boravka u punoj etaži je galerija koja je “alternativni” dnevni boravak za opuštanje, a u podrumu se nalazi sauna, vinski podrum s kušaonicom.

Sve je vrlo jednostavno i lišeno bilo kakvih suvišnih detalja, a smatram da je najveća kvaliteta ovih kuća u pogođenim proporcijama i odnosima visina i širina koje tvore skladnu cjelinu – rekao je Aleksandar Marković. Iako kuće na prvi pogled djeluju skupo i luksuzno, arhitekti kažu da njihova cijena po ničemu ne odstupa od ostalih kuća koje se inače grade, no razlika je ipak što su ove kuće posve osmišljene te lišene svega što je suštinski suvišno i nepotrebno.

Arhitekti se šale da kuće izgledaju kao “enciklopedijski” primjerak kuće, odnosno upravo onakve kakve djeca često crtaju u školi te da se vjerojatno radi toga toliko i sviđaju široj publici.

Mnogima se kod ovih kuća sviđa besprijekorno složen kamen na fasadi I krovu koji je ujedno reminescencija na stare autohtone istarske kuće. Upotreba kamena zasigurno je pridonjela da kuće izgledaju tradicionalnije I uklopljenije u ambijent I naslijeđe, no tu ne leži bit samih kuća jer bi one i da su artikulirane u nekoj drugoj fasadnoj oblozi, opet bile ono što jesu – jednostavne, proporcionalne, logične i funkcionalne kuće koje stvaraju jedan mali privatni raj u kojem se čovjek ugodno osjeća i koje kao da su stvorene za odmor i opuštanje.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 08:01