COOL MJESTO

Poznati zagrebački bar u novom ruhu

Prostor bara dizajnirao je Goran Gračanin, a interijer restorana su osmislili arhitekti Tvrtko Topić i Christian Rendulić iz arhitektonskog ureda Arhikultura

Khala bar nakon više od deset godina sjaji u novom ruhu. Potpuno preuređen prostor od 300 četvornih metara postao je jedna velika svjetla i prozračna cjelina.

Iza izgleda prostora samog bara stoji dizajner Goran Gračanin, a novost je tematski restoran čiji su interijer osmislili arhitekti Tvrtko Topić i Christian Rendulić iz arhitektonskog ureda Arhikultura.

IZAZOV

Zahtjev vlasnika Khale da se prostor tijekom večeri iz bara i restorana transformira u potpuno funkcionalni noćni klub predstavljao im je možda i najveći izazov, a ovdje je to postignuto, uvjetno rečeno, pritiskom gumba kontrolirajući svjetlo, zvuk, boju i teksturu. Nakon tri mjeseca koji su uključivali projektiranje i radove, središnjim dijelom bara sada dominira retro pult dužine osam metara ukrašen bronz ogledalima s vlastitim sustavom LED rasvjete.

- Nastojali smo otvoriti prostor i učiniti ga suvremenim monovolumenom. Za postizanje tog cilja trebalo je porušiti sve pregradne zidove. Srećom, zgrada Kaptol centra u kojoj je Khala svojom armirano-betonskom konstrukcijom dopušta takve zahvate - kazao je Goran Gračanin koji je odabirom boja i materijala nastojao pomiriti koncept dnevnog bara i noćnog kluba.

Kako pojašnjava, boje se kreću u spektru pečene sienne, bronce i tamnog oraha, a tkanine kojima je tapeciran namještaj su iz kolekcije Sapphire regionalnog distributera tapetarskih tkanina Mercis te se kreću se od platinasto-zlatne do čokoladno-smeđe. Tapete nose bronz glitter koji naglašava dinamiku prostora.

KRUŽNA STAKALCA

Budući da šank zauzima oko 25 kvadrata, sjedenje je koncipirao kao amfiteatarski postavljene klupe na postamentu. Konzumna ploha točionika izrađena je od furnira bambusa, a fronte ispod nje opremljene su okruglim crnim stakalcima. Rasvjeta iznad šanka je niz cjevastih visilica u boji starog zlata postavljenih na različitim visinama. Kada govorimo o prostoru restorana, najzahtjevnijim se pokazalo oblaganje zidova kružnim stakalcima, i to prvenstveno zbog količine. Naime, broj stakalaca velikih otprilike kao jedan CD premašuje 5000 komada.

- Možete samo zamisliti koliko je vremena, strpljenja i preciznosti potrebno da se ona izvedu i postave na zidove u uzorku riblje krljušti - napominje Tvrtko Topić.

S obzirom da se restoran, čiji je dio ostakljeni aneks objekta, nalazi na početku Medvedgradske ulice koja je na tom dijelu prilično zelena, a fasada zgrade u kojoj se lokal nalazi obučena travertinom i granitom zagasitih boja, logično su se nametnule zemljane boje u tom dijelu prostora.

Na jelovniku će se naći jela od domaćih namirnica OPG-ova JELA, a u ponudi će biti i hrvatska vina ovisno o godišnjem dobu, te druga pića. U baru će se održavati i različite tematske večeri, a za izvrsnu atmosferu pobrinut će se DJ koji će svirati svakim danom osim ponedjeljkom. Bar radi radnim danom do 1, a vikendom do 4 sata iza ponoći.

Foto: Filip Popović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. srpanj 2024 14:00