Ovo je pet najskupljih zgrada na svijetu

Otkrivamo pet građevina čija je vrijednost procijenjena na vrtoglave iznose

Razne zanimljive građevine gotovo svakodnevno niču diljem svijeta, natječu se koja je najviša, najneobičnija, najluksuznija… Ovaj put vam donosimo top-pet građevina koje su trenutačno najskuplje na svijetu. Građene su od najboljih dostupnih materijala, opremljene namještajem visoke kvalitete, protežu se preko golemih terena i nije čudno što se nalaze u nekima od najbogatijih gradova na svijetu. Četiri mjesta zauzimaju hoteli i resorti koji čak premašuju kategorije koje se trebaju zadovoljiti da bi dobili pet zvjezdica. Pogledajte koja su se sve zdanja našla na ovoj listi i imajte na umu: jedna milijarda je tisuću milijuna, u ovom slučaju američkih dolara. Tisuću. Milijuna. Dolara.

The Cosmopolitan, Las Vegas – 4,16 milijardi $

The Cosmopolitan je hotel i luksuzni resort na popularnom Stripu u Las Vegasu. Dizajnirala ga je Friedmutter Grupa u suradnji sa studijem Arquitectonica, a sastoji se od dva nebodera visine 184 metra. Ima 2995 soba, 10.000 četvornih metara veliki kasino i još gotovo 45.000 četvornih metara restorana, dućana i konferencijskih dvorana. Gradnja ovog luksuznog resorta trajala je pet godina, a osvojio je nagradu za najbolji hotel na svijetu 2013.

Marina Bay Sands, Singapur – 6 milijardi $



Uvjerljivo najskuplja građevina na svijetu je Marina Bay Sands u Singapuru, luksuzni hotelski resort od 57 katova, visok 194 metra. Pokriva gotovo 20 hektara površine, a dizajnirao ga je Moshe Safdie. SkyPark, veličanstveni vidikovac s kojega se pruža pogled na Singapur, dostupan je i turistima koji ne odsjedaju u hotelu. Infinity pool, 150-metarski bazen, glavna je atrakcija resorta, smješten je na 57. katu, a njegova staklena konstrukcija pruža nenadmašan osjećaj zbog kojega se kupačima čini da će pasti sa zgrade.

The Shard, London – 3,9 milijardi $

The Shard ili duljim imenom Shard of Glass, krhotina stakla, upravo na to podsjeća svojim avangardnim izgledom. Ovaj

neboder od 87 katova u Londonu dio je plana razvoja četvrti London Bridge. Krhotina je s 306 metara najviša zgrada u Europskoj uniji. Gradnja je počela u ožujku 2009., a završena je u ožujku 2012. godine. Autor prekrasne strukture je talijanski arhitekt Renzo Piano.

Emirates Palace, Abu Dhabi – 4,46 milijardi $



Emirates Palace je luksuzni hotel s pet zvjezdica, smješten na 1,3 kilometra dugačkoj privatnoj plaži i okružen s 85 hektara vrtova. Arhitekturom dominira nevjerojatnih 114 kupola, a visok je 80 metara. U hotelskim krugovima smatraju ga hotelom sa sedam zvjezdica, a ima svoju marinu i helidrom. Podzemni parking može primiti 2500 automobila.

Emirates Palace drugi je najskuplji hotel ikada sagrađen, a skuplja je bila samo Marina Bay Sands.

Sagrađen je 2005. godine, a dizajnirao ga je John Elliott RIBA. Trenutačno ga vodi Kempinski grupa, a u vlasništvu je vlade Abu Dhabija.

Resorts World Sentosa, Singapur – 5,38 milijardi $



Sentosa World je hotelski kompleks na otoku Sentosa u Singapuru, a zauzima gotovo 49 hektara površine. Resort je napravljen 2010. godine, a sadrži jedan od dva kasina u Singapuru, tematski park studija Universal i najveći oceanarij na svijetu – Marine Life Park. Nevjerojatnu građevinu dizajnirao je Michael Graves. Kompleks ima deset katova, a visok je 50 metara.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. srpanj 2024 19:48