wow

Ova vila osvojila je cijeli svijet svojom divnom arhitekturom i konceptom. Plivanje i ronjenje s pogledom na dnevni boravak je hit!

 Isaac Morell

Suvremena talijanska arhitektica i dizajnerica Monica Armani bila je počasna gošća na partyju poznatog salona luksuznog namještaja Themelia u Zagrebu. Themelia je slavila 30 godina, a u njezinu showroomu okupilo se 200 gostiju iz svijeta dizajna, arhitekture, mode i umjetnosti. Monica Armani ovom je prilikom brojnim gostima pružila uvid u svoju viziju dizajna interijera. Gosti su tako imali priliku otkriti najnovije trendove u uređenju vanjskih prostora i istražiti dio asortimana vanjskog namještaja koji je Monica Armani dizajnirala za brendove B&B Italia, Tribù i Varaschin. Svaki taj komad odražava jedinstveni dizajn i pažljivo odabrane materijale, nudeći suptilne detalje i praktična rješenja. Ipak, posebnu pozornost prisutnih privukli su stol Allure O‘ i stolica Flair O‘, koje je Monica Armani dizajnirala za B&B, čiji se asortiman već godinama može kupiti baš u Themeliji. Inspirirani glamurom ikone Jackie O‘, ovi komadi sjajno kombiniraju eleganciju i funkcionalnost, ističući gracioznu snagu dizajna. Osim svega nabrojanog, Monica Armani je predstavila i svoju spektakularnu vilu imena Morning Breeze u Alicanteu na Costa Blanci u Španjolskoj. A ta vila zaista je sjajna, arhitektonski i dizajnerski. Karakteriziraju je čisti, profinjeni oblici koji se temelje na načelu škole Bauhausa, a sve to dobro je sjedinjeno s kazališnim štihom meksičkog modernista Luisa Barragána. Jednostavno, u toj kući štima sve - od profinjene arhitekture i krajobraznog dizajna do prilagođenog interijera. Kuća je osvojila i glavnu nagradu u dvije kategorije na dodjeli European Property Awards 2021.

image

Arhitektica i dizajnerica Monica Armani

Isaac Morell

Monica Armani ekskluzivno je za magazin D&D (koji se trenutno nalazi na svim kioscima i u trgovinama) ispričala neke zanimljive detalje o svojoj karijeri, životu i planovima.

Recite nam nešto o sebi. Gdje ste rođeni, otkud potječe vaša ljubav prema dizajnu, lijepim komadima, lijepom namještaju i lijepim prostorima?

Ja sam dijete umjetnosti i odmalena njegujem ljubav prema svemu lijepome. Lijepim prostorima, lijepim komadima namještaja, lijepoj modi, lijepim mjestima... Estetika me oduvijek pratila i zanimala, a danas me najviše zanima kao sinteza projekta, promatranja i istraživanja. Rođena sam u mjestu koje je bilo protagonist talijanskog racionalizma, Trentu. U obiteljskom studiju odmalena sam brusila određenu definiciju dobrog dizajna, u kojoj je jednadžba detalja prva referenca, tj. forma, funkcija i tehnologija rafinirani su dok se ne postigne najbolja moguća ravnoteža. Ova me škola, gotovo prirodno, dovela do industrijskog dizajna.

image
Isaac Morell
image
Isaac Morell

U partnerstvu s Lucom Dallabettom pokrenuli ste vrlo uspješnu liniju proizvoda koja je definirana jednostavnim i inovativnim dizajnom. Recite nam nešto o tome.

Moj suprug Luca Dallabetta moj je životni i poslovni partner. I tako već više od 30 godina. Dijelimo iste principe i stavove iako imamo potpuno drukčiju životnu pozadinu. Oboje nas prije svega pokreće radoznalost. Te vrijednosti, energija koja nas svakodnevno pokreće i naše bogato iskustvo omogućavaju nam stvaranje objekata koji su danas protagonisti našeg svijeta.

Kako su djela vašeg oca, arhitekta Marcella Armanija, inspirirala poslovni put? I jesu li ga inspirirala?

Naravno da jesu. Maksima koju me moj otac naučio je da uvijek težim stvaranju projekata koji se kreću u neprekidnom križanju između kreativnosti i logične analize kako bismo ih potvrdili i obogatili. Istovremeno, imam na umu temeljna načela racionalističkog pristupa i želim da predmeti koje dizajniram traju.

image
Isaac Morell
image
Isaac Morell

Surađivali ste s B&B-jem Italia i drugim velikim imenima u industriji. Koji je bio najzabavniji projekt na kojem ste radili?

Volim sve projekte koji nastaju našom kreativnošću. Svaki projekt ima svoju vlastitu povijest i uvijek je alkemija uključenih ljudi. Raditi s B&B-jem Italia je privilegij, a s radošću mogu reći da dijelimo dizajnersku filozofiju s njihovim istraživačko-razvojnim centrom. S njima je pregled prototipova uvijek jedinstveno iskustvo. Na sastanku budemo mi, zatim tehničari, tapetari, stolari... Cijela ta grupa ljudi, pojedinačno, donese određenu vrstu čarolije koja rezultira odličnim rezultatom. Može li bolje i ljepše od toga? Mislim da ne.

Što mislite o sajmu Salone del mobile? Što on za vas predstavlja?

Sajam u Milanu bez sumnje je za dizajn najvažniji događaj u svijetu. Ondje se mogu vidjeti noviteti, inovacije, a ondje se stvaraju i trendovi. Međutim, ono što mene uvijek najviše veseli jest vidjeti oči ljudi iz svih krajeva svijeta koji gledaju moje projekte. Jedan pogled na njihova lica govori mi mnogo o kvaliteti mog rada.

image
Isaac Morell
image
Isaac Morell

Po čemu je posebna vila Morning Breeze?

Vila Morning Breeze rađena je kao svojevrsni laboratorij za stvaranje objekta vrhunske i moderne arhitekture koji je idealno integriran u okoliš i prirodu. Ona je, na neki način, predvodnica stvaranja novog pristupa razvoja nekretnina s glavnom idejom da je što više integriramo s okolinom i da arhitektonski razmišljamo o organskim podjelama, a ne, kao inače, o klasičnim pravokutnicima. Kuća ima spektakularne poglede i vizure iznutra prema van i obrnuto. Posebno oduševljava bazen u obliku stakla s dva velika prozora koja gledaju prema spa djelu i tako pružaju snažne emocije i vibracije tijekom cijelog spa boravka. Vila Morning Breeze je definitivno izraz mojeg stila i mojeg manifesta ‘Dizajn u molekuli‘. Pitate se što to znači? To je, zapravo, analiza molekula koje sudjeluju u svim našim projektima, pa tako i ovom. To je nešto između čarolije i logike. A to je i priča o partnerstvu s mojim suprugom Lucom, gdje sam čarolija ja, a logika je on. Nakon analitičkog rada koji on obavi, moj posljednji dodir uvijek učini razliku!

image
Isaac Morell
image
Isaac Morell
image
Isaac Morell
image
Isaac Morell

Koliko soba ima vila? Koji se namještaj, materijali, uzorci i boje ističu?

Po mojoj navici, odabrala sam koristiti materijale i boje koji su integrirani s prirodom, tako da prevladavaju zemljane boje. Kuća je, zapravo, podijeljena u tri prekrasna apartmana, dva s pogledom na teren za golf i jedan s pogledom na terasu i bazen.

Kako izgleda vaš dom?

Otvoreni pogledi, veliki prozori koji gledaju na vrt, svijetle prostorije i komadi namještaja koji su ispisali povijest dizajna i moju karijeru te moj život kao takav. Moj dom je ono što sam ja i u što vjerujem, u poslu i u životu.

image
Isaac Morell
image
Isaac Morell
image
Isaac Morell

Koji bi komad namještaja svatko trebao imati u svojem domu i zašto, prema vašem mišljenju?

Mislim da je dobar početak stvaranja trajnog interijera ulaganje u stolice. Definitivno.

Arhitektura ili dizajn?

Za mene ne postoji granica između te dvije discipline. Volim ih obje. Ključna je uvijek koherentnost rada.

image
Isaac Morell
image
Isaac Morell

Kako vam se sviđa Zagreb?

Uvijek je lijepo upoznati strastvene i znatiželjne ljude, a u Zagrebu ih je, koliko sam uspjela vidjeti, uistinu mnogo. I grad ima genijalnu, kreativnu energiju koja mi osobno jako odgovara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 13:39