LIJEPI, SVIJETLI DOM

Nevjerojatna transformacija stare ribarske kuće na Hvaru: Nije se koristila 50 godina. A sad je kao nova!

 Studio Kunstmanir
Investicija nije bila povoljna, jer radove poskupljuje činjenica da su na otoku i da u kalu nije moglo doći vozilo s materijalima

Velik dio šarma Dalmacije njezine su kale, uske gradske ulice. U samom centru grada Hvara u jednoj kali, okomitoj na Ulicu kroz Burak, upravo je završena obnova stare uske kuće nekadašnje obitelji ribara, koja se godinama nije koristila, u dijelu grada gdje su nekoć živjeli i radili obrtnici.

Doslovno je zasjala nakon rekonstrukcije koju je vodila arhitektica Larisa Čišić, odnosno glavni projektant bio je njezin Kunstmanir studio. Sada je ovdje Kaleta heritage house, kategorizacije 5 zvjezdica. Zatečeno stanje bila je kuća čije se prizemlje samo povremeno koristilo, katovi su bili zapušteni, a u podrumu je bila stara cisterna za vodu.

image
Studio Kunstmanir

Kuća na četiri etaže tlocrtne površine je 36 četvornih metara.

- Nije se u cijelosti koristila 50-ak godina, krov je bio šupalj, falilo je i par prozora. Napravljen je prvo projekt statike, srušili smo međukatnu konstrukciju i napravili novu, tako se tijekom radova i sam objekt u graditeljskom smislu obnovio, dok se u energetskom smislu pročistio - objašnjava Larisa Čišić.

image
Studio Kunstmanir
image
Studio Kunstmanir
image
Simona Svalina

U unutrašnjosti je dobila potpuno novi raspored, novu visinu međukatne konstrukcije, stepenište, nove grede u originalnim pozicijama ležišta u kamenim zidovima, zvučnu izolaciju i novo krovište.

- Sada je luksuzna kuća za najam. Na vrhu je dobila veliki open space i malu terasu s pogledom na hvarsku luku. Od posebnih detalja, tu su samostojeća kada i mali spa. Zadržana je atmosfera kamena i drva, a mediteranski ugođaj pojačan je i načinom uređenja interijera - kaže arhitektica.

image
Studio Kunstmanir

U podrumu je srušena stara cisterna. Sada je tu konoba i soba za opuštanje. U prizemlju je mali spa i velika spavaća soba s kutkom s foteljom i televizijom. Na prvoj je etaži druga spavaća soba s kupaonicom koja ima veliki walk in ormar i jedan mali originalni kutni prozor koji daje prostoru posebnu svjetlost. Atraktivni detalj tu je samostojeći umivaonik ispod prozora. Na drugom katu sada je veliki otvoreni open space prostor za zajedničko korištenje - dnevni boravak i kuhinja.

- Odštemana je staklena stijena od jednostavnih vrata i otvorili smo prozor na toj etaži koji je bio ranije zatvoren u zid oko kamenog okvira, a tu je i mala terasa na čeličnoj konstrukciji na koju stanu dvije stolice i ima predivan pogled - dodaje L. Čišić.

image
Simona Svalina
image
Studio Kunstmanir
image
Simona Svalina

Kad je riječ o interijeru, ističu su tapete Studija i HIA Workshopa koji apstrahiraju elemente iz prirode te se nadovezuju na kamen i drvo od kojih je sazdana kuća.

Samo pročelje kuće je očišćeno i ispolirano, izmjene su na njemu bile minimalne, ali je to bilo dovoljno da kamena fasada izgleda odlično, uz rasvjetu koju je dobila.

Investicija, kako saznajemo, nije bila povoljna, jer radove posebno poskupljuje činjenica da su na otoku i da u kalu koja je pješačka ulica nije moglo doći vozilo s materijalima.

image
Simona Svalina
image
Simona Svalina

Statiku kuće radila je tvrtka Posmik, a glavni izvođač radova bila je tvrtka Kvantum gradnja.

Inače, Kunstmanir studio iz Samobora, čija je direktorica Larisa Čišić, potpisuje i projekte Aleje/spomenika poginulim braniteljima u Brdovcu, glamping resort Corberon, dogradnju dječjeg vrtića Videk, rekonstrukciju Samoborske vinarsko-vinogradarske udruge uz Samoborski muzej, wedding resort Majestic park, rekonstrukciju kuće u šumi u Rudama i druge projekte. Kunstmanir studio fokusiran je na kreiranje arhitektonskih i dizajnerskih rješenja u segmentu održivog luksuza, uz želju za prenošenjem sklada iz prirodnog svijeta u svakodnevni život.

- U ludilu užurbane svakodnevice i zasićenosti informacijama priroda drži ključ pravog luksuza i mira - zaključuje Larisa Čišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 09:53