Sigurna luka

Nekadašnja kapetanska kuća na otoku Silbi: Pravi raj dvoje Nijemaca uređen u duhu Mediterana

 Gerd Schwalenstöcker
Nekadašnja kapetanska kuća danas je mali raj dvoje silbanskih Nijemaca, Gabriele Cox i Gerda Schwalenstöckera

Kapetanska kuća datira iz daleke 1982. godine, a Gerd Schwalenstöcker obnovio ju je i uredio s mnogo pažnje i ljubavi.

Iza visokog zida i masivnih vrata skriva se prekrasna dvokatnica iz 1882. godine, s raskošnim dvorištem i okućnicom. Obnovljena je prema propisima konzervatorske struke, kao i sav starinski namještaj koji je u njoj zatečen.

image
Berislava Picek/ CROPIX

- Sve je ovdje staro, osim madraca, kuhinje i kupaonice - smije se Gerd koji je ovu romantičnu kuću kupio 2011. godine.

Kroz drvena starinska vrata ulazi se u predsoblje s prekrasnim originalnim kamenim podom u bojama te drvenim zidom prema gornjim katovima. Ovdje su jedan stolić i dvije stolice Tonet. Bočno desno nalazi se salon s kombinacijom starinskog namještaja i modernih komada. Lijevo bočno je blagovaonica s još nekoliko komada originalnog namještaja, a iza je moderna kuhinja. Sve je vrlo prozračno, kuća diše, nije opterećena starinom, iako je donekle osjećaj kao u muzeju.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Kuća se dugo prodavala jer je bila devastirana i mnogi su mogući kupci odustali. sada je u punom sjaju. izvorni je pod, na primjer, sačuvan gdje god je to bilo moguće uz druge detalje

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Dio rituala na Silbi su druženja s prijateljima i poznanicima, tako da je ovdje za to u dvorištu peka koju gerd rado priprema za velika društva

Pitamo ga kad je odlučio kupiti kuću na našoj obali.

- Jedrio sam od Dubrovnika do Zadra 1967. godine. Ideja mi je tada bila da nađem mjesto gdje bi se moglo boraviti kad prođe skijaška sezona. No, želju sam ostvario puno kasnije. Našao sam ovu kuću u oglasu nekretnina, koji su mi poslale prijateljice dok su boravile u Hrvatskoj. Bila je u toliko lošem stanju da su mnogi prije mene samo otvorili vrata i odmah ih zatvorili. Kad sam je došao obići, iz krova je počela curiti voda, strop je bio u groznom stanju, sve zapravo. Agentici za nekretnine je bila muka. Ipak, rekao sam joj: "Dobro, kupujem" - prisjeća se Gerd koji je velik dio života proveo u Norveškoj, pa mnogi na otoku misle da je od tamo.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Sav izvorni namještaj je obnovljen, a u kući je bilo i starinskih čaša, boca i poslužavnika, koji se i danas koriste

image
Berislava Picek/ CROPIX

No, još je jedan razlog presudio ovoj odluci: kuća je bila od samo jednog vlasnika, što je gotovo nevjerojatno za stare građevine na našoj obali.

Ova je kapetanska kuća nekoć pripadala Silvestru Paštroviću koji je bio ministar u davna vremena, a poslije je živio na Silbi gdje je vodio zadrugu.

Drvenim stepeništem penjemo se na prvi kat gdje se nalaze prostrana bračna soba, Gabrielina radna soba za šivanje u kojoj kreira modele od jeansa, jedna spavaća soba, kupaonica... Doznajemo da je većina kapetanskih kuća na obali slična jer su rađene drvenim gredama iz Austrije koje su već bile u određenim mjerama, 8 x 12 metara. U potkrovlju je smještena zanimljiva prostorija s prekrasnim pogledom gdje gosti također mogu boraviti. U kući ima i mnogo atraktivnih tepiha iz Maroka. Sve je vrlo lijepo, s mnogo zanimljivih detalja kao što su mini vaze s cvjetićima u starinskim posudama za lijekove ili garderoba od grana stabla. U jednoj prostoriji je fotografija Silbe, kadar mula, iz 1970. godine koju je snimila Gabriela.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

- Nas dvoje smo išli u istu školu i bili prijatelji u mladosti, ali smo se poslije razdvojili. Nismo se vidjeli godinama, a tad mi se Gerd javio preko školske grupe. Zapravo me tražio neko vrijeme, ali kako nemam Facebook i promijenila sam prezime, nije me mogao naći sve do 2016. godine. Odmah smo se povezali. Još kada sam mu rekla da sam već bila na Silbi 1970. godine... - priča nam Gabriela te dodaje da oboje otprije imaju petero već odrasle djece.

Na otoku borave većinu vremena u godini, iako ih povremeno posao vodi u Norvešku gdje se Gerd bavi dizajnom namještaja. Gabriela je ergo terapeutica.

image
Berislava Picek/ CROPIX

- Ovo je naša sigurna luka - kaže Gerd.

Često im dolaze prijatelji i rodbina. Posebna priča je dvorište ispunjeno mediteranskim biljem gdje se nalazi nekoliko mjesta za druženje, kamin s pekom i drugo. Imaju i životinje, mačke i magarce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2024 23:30