Životni prostor kao bajka

Najljepša božićna priča u samo 37 m2

U posjetu Petri Žerjavić u Zagrebu

Pred dizajnericom Marijom Skelin bio je velik izazov: kako u jednosobnom stanu osmisliti tri sobe, ali pritom ne ugušiti prostor i blagdanski urediti interijer.

Kako jednosoban stan od 37 četvornih metara pretvoriti u dvosoban, a da pritom izgleda atraktivno i drukčije od dosad viđenog? Ako pitate dizajnericu interijera Mariju Skelin, odgovor je – lako.

– Važno je biti svjestan prostora u kojem će se raditi intervencije i imati dobru ideju – kaže Marija Skelin kojoj je vlasnica stana Petra Žerjavić dala otvorene ruke da osmisli i realizira novi izgled stana. – Bio je to velik izazov jer sam morala od jedne prostorije napraviti tri.

Dnevni boravak i blagovaonicu, spavaću sobu i spremište koje uglavnom služi kao vešeraj. Kako bismo ogradili te tri prostorije odlučili smo se za kombinaciju dekorativnih stupova od knaufa i pregradnih stijena od tekstila – objašnjava dizajnerica i napominje da se knauf i tekstil odlično nadopunjuju jer ne bi bilo dobro koristiti samo jedno od toga.

Dekorativni stupovi od knaufa i tekstil poslužili su za odvajanje prostorija

– Sam knauf bio bi dosadan, iako ljudi nisu svjesni što se sve može s njim. Riječ je o jeftinom, a lijepom materijalu s kojim se mogu čuda raditi, samo ako netko ima želju. Imali smo sreću i našli idealnog čovjeka za to, knaufera Stjepana Tomića koji je bio spreman za eksperimente. S druge strane, da smo koristili samo tekstil, prostor bi u konačnici djelovao jako teatralno, kao kazališna scena – ističe Marija Skelin.

Gotovo sav namještaj u ovom ljupkom stanu (koji nije ugradben) napravljen je po mjeri jer to je, kaže dizajnerica, jedina logična opcija za opremanje malih stanova. – Namještaj smo pažljivo izrađivali u mojoj radionici, a trudili smo se napraviti komade koji neće zagušiti i opteretiti ionako minijaturan stan.

Zato smo se bazirali isključivo na potrebne komade namještaja kao što je blagovaonički stol koji je napravljen tehnikom kaširanja stranica starih časopisa i novina, a istu smo tehniku primijenili i za izradu polica za knjige i razne druge sitnice. Stolci su pomalo u shabby chic stilu, a sjedeća garnitura je vrlo jednostavna i jako udobna – nabraja Marija Skelin koja je sukladno pravilima uređenja malih stanova cijeli prostor bazično zamislila u bijeloj boji.

– Bijelo je najbolja baza i s time ne možete pogriješiti. Ako je dominantna nijansa neutralna, interijer će se mnogo lakše prilgođavati željama i potrebama, što je i financijski isplativije. Kada se zaželite promjene, samo dodate nekoliko koloritnih jastuka ili šareni stolnjak i cijeli će prostor odmah oživjeti. Bijela podloga podnosi sve boje – savjetuje dizajnerica koja je vlasnici Petri pomogla i pri božićnom uređenju njezina doma.

Misija? Pretvoriti životni prostor u bajku, kako i priliči ovom blagdanskom dobu. – Opet smo koristili bijelu, a glavna inspiracija nam je bila priroda. Minimalistički, a opet raskošni božićni ugođaj dobili smo spojem stakla i grana iz šume.

Grane obojane u bijelo izgledaju jako elegantno i skupo, a zapravo je riječ o povoljnoj ideji – otkriva Marija Skelin čija je radionica u zagrebačkom naselju Ravnice specijalizirana za izradu neobičnih i zanimljivih zavjesa, navlaka i presvlaka, ali se bavi i idejnim rješenjima prostora, odabirom boja za interijere te izradom dekorativnih ukrasnih predmeta i sitnih komada namještaja. Za sve savjete možete joj pisati na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2024 15:28