U IDILIČNOM KRAJOLIKU

Na padini koja se zbog nestabilnosti smatrala neiskoristivom uspjeli su sagradili drvenu vikendicu: "Tehničko čudo"

 Petr Polák
Dizajn poštuje povijesno bogat okoliš i prirodnu ljepotu regije, istovremeno pružajući moderno utočište

U slikovitom predgrađu Hrubá Skála, naselja u okrugu Semily u čekoj regiji Liberec, sagrađena je moderna vikendica, dizajnirana da se uklopi u idilični krajolik zaštićenog krajobraznog područja Bohemian Paradise, jednog od najposjećenijih mjesta u Češkoj.

image
Petr Polák
image
Petr Polák
image
Petr Polák
image
Petr Polák

Nalazi se na parceli koja nudi jedinstvenu atmosferu: smještena je na blagoj padini južno od središta sela Hrubá Skála te okružena mješavinom povijesnih i modernih obiteljskih kuća, od kojih svaka pridonosi eklektičnom šarmu ovog područja. Autor projekta, David Zámečník iz ureda NEW HOW architects, inspiraciju je pronašao u tradicionalnoj arhitekturi, s velikim fokusom na besprijekornu integraciju kuće u njezin prirodni i kulturni kontekst.

image
Petr Polák
image
Petr Polák
image
Petr Polák

Kuća je površine 114 kvadrata, a njezin sofisticirani dizajn skladno spaja tradicionalne i moderne elemente, zadovoljavajući visoke standarde postavljene za suvremeni život. Tlocrt kućice ima oblik široko otvorenog slova V. Odabir takvog oblikovanja proizašao je zbog sužene parcele s ciljem maksimanog povećanja panoramskog pogleda na povijesno bogat okoliš i prirodu ljepotu regije. Jednokatna struktura ima dvovodni krov, što je znak arhitektonskog nasljeđa regije, ali konfiguracija kuće - uzdužna, savijena masa - unosi moderan zaokret.

image
Petr Polák
image
Petr Polák
image
Petr Polák
image
Petr Polák

Pri ulasku sa sjeverne prilazne ceste otvara se pogled na panoramu okrenutu prema jugu, uokvirenu ruševinama srednjovjekovnog dvorca Trosky. Stambeni prostori, uključujući glavni dnevni boravak, dječju sobu i spavaću sobu, orijentirani su prema ovom pogledu koji oduzima dah. Terasa proširuje stambene prostore u krajolik, stvarajući besprijekorno unutarnje i vanjsko iskustvo.

image
Petr Polák
image
Petr Polák
image
Petr Polák
image
Petr Polák

Konstrukcija kuće koristi tradicionalne materijale, s drvenim CLT pločama koje čine glavnu konstrukciju i drvenom rešetkom koja podupire krov. Podrum, neophodan za tehnologiju stanovanja i skladišta, izgrađen je od betonskih blokova, a vidljivi dijelovi su obloženi domaćim kamenom, čime se kuća uklopila u svoj kosi teren. Krov, prekriven kvadratnim metalnim predlošcima tamne boje položenim dijagonalno, osigurava trajnost uz zadržavanje rustikalne estetike.

image
Petr Polák
image
Petr Polák
image
Petr Polák

Najveći izazov u projektiranju nedvojbeno je bila izgradnja temelja. Naime, kuća se nalazi na padini koja se godinama smatrala neiskoristivom zbog velike nestabilnosti. No, projektom je predviđeno 18 pilota promjera 800 milimetara i kao takva, kuća predstavlja tehničko čudo. U biti, ovaj arhitektonski projekt svjedočanstvo je skladnog spoja tradicije i inovativnosti. Poštuje povijesni kontekst i prirodnu ljepotu područja Bohemian Paradise, a istovremeno pruža suvremenu udobnost i sofisticirani dizajn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 06:46