Interijer velićine 55 m2

Moderan stan koji osvaja na zagrebačkom Pantovčaku

PROJEKT: uređenje interijera veličine 55 m2 i loggia od 10 m2
UREĐENJE: arhitektica Andrea Kovačević, arhitektonski ured Pictis d.o.o.
KONTAKT: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
FOTOGRAFIJE: Elena Mikac

Prošećite s nama penthouseom arhitektice Andree Kovačević na zagrebačkom Pantovčaku.

Kada je nedavno na svojoj Facebook stranici objavila fotografije interijera koje je snimila njezina 18-godišnja kći Elena Mikac, ostali smo zaprepašteni kako fotografijama ove mlade i talentirane djevojke tako i uređenjem i izgledom interijera iza kojeg stoji Elenina mama, poznata zagrebačka arhitektica Andrea Kovačević. Znatiželjni i u stalnoj potrazi za lijepim životnim prostorima, odmah smo se javili Andrei i zamolili ju da nam ispriča sve o uređenju ovog modernog stana koji plijeni pozornost svojim nenametljivim, ali vrlo elegantnim izgledom, ali i samom činjenicom da je u njemu sve pomno promišljeno i izvedeno, baš kako treba.

Uvijek susretljiva Andrea odmah se odazvala našem pozivu i pristala na objavu fotografija interijera na našim web stranicama, na čemu smo joj izuzetno zahvalni. Dogovorile smo kavu i posjet stanu, a već sljedećeg tjedna razgovarali smo o uređenju. I evo što smo doznali.

Riječ je o potpuno novosagrađenom interijeru na zadnjem katu postojeće zgrade, s koje se pruža panoramski pogled na Zagreb. Prostor čine interijer veličine 55 četvornih metara i loggia od deset kvadrata, a sastoji se od boravka, kuhinje i blagovaonice te odvojene spavaće sobe i kupaonice.

Tlocrtna dispozicija stana predviđena je kao jedan prostor, tako da se pri samom ulasku u interijer otvara pogled na drugu stranu spavaće sobe, koja se u svakom trenutku može zatvoriti i postati mirna, intimna zona.


Što se uređenja tiče, odmah je jasno da je za izgled stana zaslužna osoba s puno iskustva, ali i s istančanim okom za lijepo i funkcionalno. Što ne čudi, s obzirom na to da je riječ o arhitektici sa zavidnim portfeljem, poznatoj po brojnim stambenim i komercijalnim projektima.

No, krenimo redom. Veliki dnevni boravak vizualno je i funkcionalno podijeljen u dvije zone, tamnosivu i bijelu. Tamnosivi zid u obliku je slova "L" i čini zonu stropa i zida te je izvrstan detalj kojim je arhitektica vizualno odvojila kuhinju od dnevnog boravka kao zasebnu cjelinu bez fizičkih pregrada. Drugi, viši i svijetli dio čine zona za sjedenje u dnevnom boravku i velika staklena stijena prema loggii. Ovdje bismo naglasili da je ovakav način podjele interijera vrlo efektan i vizualno privlačan, osobito ako ne želite fizičke pregrade u prostoru.


Nadalje, pult koji je ujedno i šank smješten je između zone kuhinje i zone boravka, a visoki tamnosivi kuhinjski elementi, s pećnicom i frižiderom, izvedeni su do stropa i izgledaju kao da su se omotali oko postojećeg stupa te su tako postali jedna cjelina. Drugi dio kuhinje Andrea je dala izvesti iz bijelog sjajnog MDF-a, a kao poveznica između gornjih i donjih elemenata postavljeno je kaljeno staklo sive boje, koje je ujedno i poveznica između dvije strane kuhinje.


Kako bi unijela dodatni šarm i toplinu u stan, Andrea je za zid koji se proteže od ulaza duž cijelog stana, pa čak i u kupaonici, odabrala staru ciglu, koja odlično pristaje kompletnom uređenju, ostavljajući dojam industrijskog stila.

Pod je izrađen od velikih hrastovih dasaka. Riječ je o popularnom seljačkom podu treće klase s mnogo čvorova, koji je lagano izbijeljen kako bi se "ubila" žuta boja natur hrasta, a završno je lakiran uljem.


Za pod u kupaonici odabrala je velike antracitne pločice, a za zid bijele. Kada je dobila vintage betonske pločice sa simplificiranim cvjetnim uzorkom u više nijansi sive, to je stvorilo uvijek poželjnu dinamiku. No, ono što ističe kao poseban doživljaj jest tuš smješten uz prozor s pogledom na grad. Osim toga, glamurozan izgled kupaonici dalo je ogledalo postavljeno od zida do zida s rasvjetom kao u garderobama na filmskim setovima.



Nas je osobito iznenadila i razveselila činjenica da je sav namještaj u stanu zapravo izuzetno povoljan. Tri originalne retro foteljice iz 50-ih godina prošlog stoljeća potpuno su renovirane, kutna garnitura je iz Ikee, TV komoda iz blago narančastog tikova furnira, kao i barske crne drvene stolice te kompletna rasvjeta, komadi su namještaja koji si svaka prosječna hrvatska obitelj može priuštiti.

Što se tiče spavaće sobe, u njoj su smještena dva velika klizna ormara s dvovisinskim vješanjem. Idealan prostor za rad i razmišljanje je barski stolac ispred prozora.

Foto: Elena Mikac

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 12:36