Bijeg od svega u Arktički krug

Mjesto koje smiruje dušu

 

Na obali malenog otoka u Fleinvær arhipelagu na sjeveru Norveške smjestio se hotel The Arctic Hideaway koji se odlikuje minimalističkim dizajnom i arhitekturom, a ima devet izdržljivih monofunkcionalnih konstrukcija za boravak. Elegantne i razigrane jedinice odjevene su u održivo tropsko drvo i smještene na čeličnim stopalima usidrenim u betonu kako bi ostavile što je moguće manji trag u prirodi.

Mjesto je 2004. godine pronašao i zamislio kao svoj radni prostor jazz glazbenik i skladatelj Håvarda Lunda. No, kako je vrijeme prolazilo, osjetio je potrebu da s drugima podijeli ovu iznimnu lokaciju. Želio je stvoriti radni prostor koji će se razlikovati od bilo čega drugog na svijetu, u čemu je i uspio. Angažirao je TYIN Architects i Rintala Eggertsson Architects, koji potpisuju projekt.

Na brdovitom području nalazi se devet kuća: sauna koja pozdravlja goste koji dolaze s broda, smještaj za noćenje gostiju, četiri male spavaće kuće nepravilnog oblika, kantina, koncertna dvorana i tzv. Toranj za velike misli.

Strateški smještene preko terena, svaka od zgrada pruža nevjerojatan pogled na ocean i obližnje otoke, a gostima nudi priliku da pobjegnu od svega, uživajući u prirodi i tišini.

Više na: thearctichideaway.com

Foto: Pasi Aalto, pasiaalto.com

Izvor:.designboom.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2024 05:13