INTERIJER TJEDNA

Mini životni prostor u zagrebačkom naselju Špansko

Renovacija stana od 38 kvadrata. Vlasnica je htjela imati odvojen dio za spavanje, ali nije htjela da se knaufom pregradi prostor jer bi tako ostatak stana bio mračan, pa je umjesto toga stavila drvenu pregradu

Mali stan od samo 38 kvadrata u Španskom, uz puno rada, pretvoren je u savršeno mjesto za život njegove vlasnice. Nije to bio lak posao općenito, a posebno zato što je ona imala ograničen budžet za uređenje.

Sve je počelo kada su iz stana izašli podstanari, nakon kojih je prostor izgledao užasno: parket se na više mjesta podigao, a zidovi su bili prljavi i žute boje, od pušenja. Nije bilo druge nego se baciti u potpunu adaptaciju, koja će omogućiti da stan izgleda pristojno, zanimljivo i veselo.

Privatnost

Stan je imao zidom odvojenu kuhinju od dnevnog boravka, pa su obje sobe bile male i prilično nefunkcionalne. Zbog toga se taj zid rušio, kako bi se dobilo više prostora. Uz to je vlasnica htjela imati odvojen dio za spavanje, ali nije htjela da se knaufom pregradi prostor, jer bi ostatak stana bio mračan ili bi pak spavaća soba bila bez prozora. Zbog toga je spavaću sobu od ostatka stana odvojila drvenom pregradom. Ona ima zastore, koji se mogu navući, pa ako ima goste u stanu za koje ne želi da joj gledaju spavaću sobu, lako ih navuče. Na taj način može nekoga i primiti na spavanje - tako da netko spava na kauču, a ona u sobi, a svatko pritom ima privatnost.

Stari parketi su nestali čim su radovi počeli, a zamijenile su ih keramičke pločice koje izgledaju kao parket, a lako se održavaju. Zidovi su raznobojni: u sobi su svijetlo sivi i plavi, a u kuhinji bijeli. Namještaj je kupljen na sniženjiima

Stari parketi su nestali čim su radovi počeli, a zamijenile su ih keramičke pločice koje izgledaju kao parket, a lako se održavaju. Zidovi su raznobojni: u sobi su svijetlo sivi i plavi, a u kuhinji bijeli. Komade namještaja vlasnica je sama tražila po trgovinama i, priznaje, čekala je sniženja kako bi ih dobila povoljnije.

- Radovi u stanu potrajali su dva mjeseca, jer su majstori imali dosta posla. U zadnji čas, kad je trebalo postaviti keramiku, keramičar je otišao preko granice na bolju plaću, pa je neko vrijeme trajala potraga za novim, sposobnim keramičarom. Na svu sreću, pronašla sam nekog tko je stvarno znao svoj posao, pa su radovi završeni - kaže vlasnica i dodaje kako ju je cjelokupno uređenje, a radovi uključuju i promjenu svih instalacija, razvod struje i dodavanje brojnih utičnica po stanu, koštalo 71 tisuću kuna.

Umjesto klasične blagovaonice zbog uštede prostora ovdje je stavljen kuhinjski pult, ručno izrađen kod stolara

Par utičnica

Upravo budžet bio je glavni problem s kojim se suočila arhitektica Nina Babić iz zagrebačke tvrtke Arhitektura conceptus. Morala je, kaže, napraviti u stanu sve one nužne stvari koje ljudi ne vide, ali su potrebne za ugodan i normalan život. No, uspjela je ponajviše zbog kombinacije dobrih izvođača i strpljenja stanarke, koja je čekala sniženja.

- U uređenju prostora sam malo pomogla, dala sam par sugestija. Moj je glavni posao, naravno, bilo osmisliti stan u kojem se može živjeti, koji je maksimalno iskorišten. Pošto je riječ o malom stanu, za samca ili par, zaključila sam da nema nikakvog smisla da ima blagovaonicu, pa je moj stolar izradio pult, koji funkcionira kao stol, a dodali smo još par utičnica, da se može spojiti neki kućanski uređaj ili laptop, ako se pult koristi za rad - pojašnjava Babić.

U hodniku je smješten visoki ormar, do stropa, u kojem se nalaze sve stvari. Zbog toga po stanu nema puno ormarića - zapravo, osim stalaže za televiziju i jednog ladičara u spavaćoj sobi, u stanu nema previše namještaja, koji bi ga zatrpao. To je i bio cilj.

Foto: Alen Međić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 15:16