Messner Mountain muzej u Južnom Tirolu

Muzej iza kojeg stoji Zaha Hadid

Smješten na vrhu planine Kronplatz u talijanskoj pokrajini Južni Tirol, novi Messner Mountain muzej – Corones šesti je i posljednji u nizu muzeja posvećenih planinarenju i poznatom alpinistu Reinholdu Messneru. Ovaj iskusni penjač dva se puta bez uporabe boce s kisikom popeo na Mount Everest, a također je prva osoba koja se popela na svih 14 svjetskih planina čiji vrhovi prelaze 8000 meatra.

Ovaj posljednji muzej na Kronplatzu – Plan de Corones, predstavlja razvoj planinarstva u posljednjih 250 godina u pogledu opreme, kao i priča i događaja vezanih za planinarenje u Južnom Tirolu, a potpisuje ga arhitektonski biro Zaha Hadid Architects. Muzej je smješten na vrhu stijene kako bi posjetiteljima ponudio posebno iskustvo i doživljaj pri kojem se posjetitelji spuštaju u tamnu unutrašnjost planine te izlaze na šest metara veliku terasu koja visi nad dolinom, nudeći spektakularan pogled na Dolomite i druge okolne planine.

Sam Messner je inzistirao da otvori na muzeju budu usklađeni s kultnim alpskim vrhovima. Naravno, arhitekti su više nego sretni prihvatili obavezu te su stvorili prozor koji je uokvirena silueta planine Peitlerkofel na jugoistoku, dok je drugi otvor usmjeren na vrh Heiligkreuzkofel na jugu te balkon od šest metara koji je okrenut prema Ortleru i Jugu Tirola na zapadu. 4000 kubika zemlje i kamenja su iskopani kako bi napravili mjesta za građevinu koja je zatim postavljena na vrhu i oko njega te doslovno ugrađena u krajolik.

U zgradi su armiranobetonska nadstrešnica i zidovi odliveni na licu mjesta, a debljine su od 40 do 70 centimetra, ovisno o mjestu na kojem se nalaze, kako bi podnijeli težinu stijene iznad. Dok se obloge u građevini, što je možda ZHA najprepoznatljivija stilska osobina na projektu, sastoje od panela koji su bili ili montažni ili stvoreni na licu mjesta pomoću lijevanog betona; složeniji zakrivljeni elementi su nastali prskanjem betona slojevito vlaknima betona visokih performansi u posebno oblikovane prema arhitektonskim 3D modelima.

PS. Na vrhu Kronplatza u Plan de Corones možete doći pješice iz obližnjeg sela za četiri sata, ali i automobilom te žičarom.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2024 01:43