D&D SPECIJAL: ‘GALIĆEVE‘ ZGRADE

Mario Malnar nas je pustio u svoj divan stan: ‘Kupio sam ga doslovno deset minuta nakon objave oglasa. I nisam požalio‘

 Sanja Bistričić Srića, D Blog
Stan na zadnjem katu poznate zgrade u zagrebačkoj Vukovarskoj za vlasnika je dom, atelje i inspiracija u jednom

Dugo sam želio stan u ovoj zgradi. Kupio sam ga doslovno deset minuta nakon što je objavljen oglas i nisam požalio ni sekunde, govori nam Mario Malnar, vlasnik stana površine 65 kvadrata na zadnjem katu zgrade u Vukovarskoj 35a u Zagrebu. Da su Galićeve zgrade na piku mnogih zaljubljenika u arhitekturu i upućenika u kvalitetno stanovanje potvrđuje i poziv koji je primio samo pola sata nakon kupnje. Još jedan zainteresirani kupac raspitivao se o stanu no Malnar, naravno, nije pristao na njegovu ponudu.

image
Sanja Bistričić Srića, D Blog
image
Sanja Bistričić Srića, D Blog
image
Sanja Bistričić Srića, D Blog

- Vrijeme u kojem se zgrada gradila i u kojem se promišljalo o stanovanju bilo je puno kvalitetnije nego što se posljednjih 30-ak godina radi. Kad vidite te poglede, komunikaciju među prostorijama... Sve je bilo na jednoj sasvim drugoj razini. Neke detalje ne možete doživjeti tijekom 10-minutnog posjeta, ali s vremenom počnete razumjeti materijale i primjećivati stvari poput haustora, pa čak i gelendera osmišljenih do posljednjeg detalja. Fascinantno je da je netko promislio o svakom detalju - kaže Malnar, koji je svojedobno sa sestrom bio čak i podstanar u istoj zgradi.

image
Sanja Bistričić Srića, D Blog
image
Sanja Bistričić Srića, D Blog

Priznaje nam da nema osobe koja nije ušla u stan i doživjela "wow" efekt. Ubrzo shvaćamo zašto. Interijer je prostran i svijetao, a pogledi su zaista fascinantni: južni balkon gleda na Vukovarsku, a sjeverni na centar grada, Katedralu i Sljeme.

image
Sanja Bistričić Srića, D Blog
image
Sanja Bistričić Srića, D Blog

Malnar je sve sam uredio uz pomoć prijatelja povjesničara umjetnosti. Stan je tlocrtno ostavljen u izvornom stanju, mijenjane su instalacije i žbuka te je izveden bijeli poliuretan na podu, koji je prostoru dao novu dimenziju te se odlično kombinira s namještajem. Minimalistička kuhinja koja svojim oblikovanjem priziva neka prošla vremena nalazi se na sjevernoj strani, a dnevni boravak i blagovaonica na južnoj strani stana. Između je moderna kupaonica, koja je pak kružnom vezom spojena sa spavaćom sobom s jedne strane, odnosno dnevnim boravkom s druge. Pogled privlače originalne fert gredice na stropu, kao i eklektična kombinacija prepoznatljivih dizajnerskih predmeta s potpisom, stvari iz Ikee te obiteljskih predmeta i antikviteta. Namještaj je jednostavan, a stan obiluje i biljkama.

image
Sanja Bistričić Srića, D Blog

Malnar kaže kako je za njega ovo dom, inspiracija i atelje u jednom, budući da u njemu nastaju i divni komadi koje izrađuje u sklopu svojeg brenda nakita Amaranthine. Ipak, žali što se sama zgrada bolje ne održava.

image
Sanja Bistričić Srića, D Blog
image
Sanja Bistričić Srića, D Blog

- Zgrada je vrlo kvalitetno građena, u potresu je pretrpjela tek manja oštećenja, što me ugodno iznenadilo s obzirom na to da je građena prije protupotresnog zakona. Međutim, zajednički su prostori u derutnom stanju, zgrada bi zahtijevala veći angažman svih stanara, tada bismo mogli imati i javne sadržaje, gdje bi i drugi zainteresirani mogli doći vidjeti i doživjeti ovu arhitekturu. Trenutačno su zajednički prostori zaključani, ne koriste se kako su prvotno zamišljeni i kako bi to u idealnom svijetu moglo funkcionirati, a meni je baš ta Le Corbusierova i Galićeva "Kuća zajedničkog stanovanja" fenomenalna priča - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2024 07:53