Ogromne promjene

Kuhinje budućnosti zauvijek će promijeniti naše navike: O jednoj stvari više nećemo brinuti

Ova prostorija postat će spoj funkcionalnosti, estetike i brojnih tehnoloških noviteta

Miks tradicije i inovacije. Tako bi se ukratko mogla opisati budućnost kuhinja. Za ovu mnogima omiljenu prostoriju, koja nosi titulu srca doma, budućnost ima velike planove.

Zamislite samo ovo, dolazite kući s posla i ne morate razmišljati što pripremiti za večeru. Na ekranu hladnjaka ispisani su recepti za jela prilagođena vašim nutritivnim potrebama, sastavljena od namirnica koje već imate u kuhinji. Radna ploča vam važe sve sastojke, a na mobitel stiže obavijest o skorom isteku roka trajanja mlijeka. Iako ovo sada zvuči kao scena iz znanstveno-fantastičnih filmova, predviđanja govore da se kuhinje i kuhinjski aparati razvijaju upravo u ovom smjeru.

Sedamnaest renomiranih internacionalnih stručnjaka iz područja dizajna, kuhanja, tehnologije, sociologije, prehrane i održivosti sudjelovalo je 2017. godine u projektu Globalna kuhinja, koji predstavlja revolucionarne spoznaje o transformaciji kuhinje u prostoriju budućnosti. Kuhinja će, po njihovim pretpostavkama u narednih 20 godina postati spoj funkcionalnosti, estetike, tehnologije, a raste i sociološki značaj. Naime, 87 posto stručnjaka smatra da će kuhinja postati središnji prostor za obiteljske razgovore, rad i pisanje domaćih zadaća.

image
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Od mjesta koje je dugo služilo samo za pripremu hrane i čak bilo odvojeno od ostatka doma, kuhinja postaje hiperpovezan, višenamjenski prostor i epicentar obiteljskih i prijateljskih okupljanja, stvaranja uspomena, dijeljenja bitnih trenutaka, sve to dok spremno ide u korak s tehnološkim naprecima.

Što nas čeka?

Internet je odavno uvučen u svaku poru života većine ljudi, a postat će i sastavni dio kuhinjskih uređaja. Jedan od ključnih trendova je integracija pametnih uređaja koji će omogućiti daljinsko upravljanje kuhinjom putem pametnih telefona. U kuhinji budućnosti, recepti će biti izlistani na vratima hladnjaka, prijedlozi za vitaminski smoothie temeljen na voću koje je pred istekom roka trajanja stizati na mobitel, pećnica će se moći uključiti na daljinu, a te funkcije su i sad predmet zanimanja mnogih proizvođača.

No, pametni neće biti samo uređaji, već i radne površine. Naprednija predviđanja kažu da će se na njima moći izravno i kuhati, no, po istraživanju Globalna kuhinja, vjerojatnije je da će u narednih par godina radne ploče moći vagati sastojke, pružati informacije o hranjivim vrijednostima, upućivati i primati pozive, biti spojene na internet, prikazivati televizijski program. Salon InArt već je prepoznao važnost inovacija u svijetu kuhinja pa u svojoj ponudi imaju kuhinju Link koja donosi revoluciju iskorištenosti prostora između zidnih jedinica i radne ploče. Čistih oblika s mnogo detalja, te izuzetne čvrstoće i stabilnosti, ova kuhinja donosi napredni tehnološki sustav I-Wall pomoću kojeg police nestaju iza elegantnih konstrukcija i ponovno se pojavljuju po potrebi podijeljene u male i veće odjeljke za odlaganje.

Otvoren i integriran plan

Kako kuhinja postaje sve više funkcionalna i bitna za društveni život, bit će otvorena i integrirana s dnevnim boravkom i blagovaonicom. Nema više ograničenja, zidovi nestaju, a prostor postaje fluidan, omogućujući neprekidan protok interakcije. Miris svježe pripremljenog jela odlazi u dnevni boravak, razgovori s gostima prelaze iz kuhinje u blagovaonicu, neometano i spontano. Bitno je stoga osigurati i da se elementi kuhinje i blagovaonice vizualno slažu.

Iako su trenutni trend u uređenju kuhinja i blagovaonica tamne i jake boje, naglasak budućnosti je na minimalizmu i kombinaciji bež i bijele s uzorkom drveta. Drvo unosi dašak prirode i posebnu toplinu u dom pa je odličan izbor i za blagovaonski namještaj, kakav je dostupan u salonu InArt. Osim atraktivnog izgleda, obrađenost specijalnim postupcima zaštite čini ga dugotrajnim i kvalitetnim.

Još jedan izvrstan primjer integracije drvenog materijala u namještaj donose kuhinje Way i Look talijanskog proizvođača Snaidero.

Da je stil vječan pokazuje kuhinja Vision iz Snaidero kolekcije Icone. Zahvaljujući bezvremenskom dizajnu, čvrstoći i izdržljivosti, ova kuhinja se zaista može smatrati ikonom stila koji ne prolazi, a bit će rado viđen i za 20, 30 pa i 40 godina.

Budućnost uređaja

Osim paljenja pećnice na daljinu, predviđanja za 2030. govore i o proizvodnji žitarica za doručak po želji, u vlastitoj kuhinji. Uređaj će moći „izbaciti“ sve žitarice koje poželite, bile one keto, veganske ili bez glutena. Sastojci žitarica putuju kroz prozirnu bačvu i stižu do kalupa željenog oblika u samo deset minuta.

Brzo zagrijavanje hrane je usavršeno, no što s hlađenjem? Niti to neće biti problem kuhinjskim aparatima budućnosti. Stroj za brzo hlađenje i zamrzavanje „u tren oka“ će ohladiti čašu vina potrebnu za proslavu bitnih događaja i pohraniti ostatke hrane na odgovarajuću temperaturu, uz pomoć umjetne inteligencije, a primat će i glasovne naredbe.

U redu, možemo zamisliti i proizvodnju žitarica u kući i brzo hlađenje hrane, no predviđanja za 2050. godinu govore o digitalnom kuharu. Riječ je o uređaju koji na temelju nutritivnih potreba i mogućih intolerancija na hranu stvara savršen obrok i printa ga u 3D obliku, a laseri kuhaju s iznimnom preciznošću. Softver s umjetnom inteligencijom pomaže „kuharu“ da uči iz vaših prehrambenih navika i daje prijedloge na temelju prošlih favorita.

Učinkovito i održivo

Uz digitalne pomagače, vodeći trend postaju i uređaji koji štede energiju i slavine koje smanjuju potrošnju vode. Već sada, sve manje vidimo klasične plinske i električne, a sve više indukcijske štednjake i ploče, upravo zbog njihove energetske učinkovitosti. Također, mnogi već prakticiraju odvajanje kuhinjskog otpada i reduciranje plastike, no budućnost kuhinja podiže brigu o okolišu na novu razinu. Osim o pametnim hladnjacima koji će detektirati hranu pred istekom roka spominju se i pametne perilice posuđa koje će zadržati vodu s kojom stanari mogu zaliti biljke.

Stručnjaci su složni u jednom – tehnologija je budućnost domova, a važnost kuhinje kao srca doma sve više dolazi do izražaja. Već samo razmišljanje o onome što nosi budućnost, mami osmijeh na lice, no ne smije se zaboraviti da je uz sve tehnološke napretke koji stižu, važno uvijek birati kvalitetu i dugotrajnost kuhinjskog i blagovaonskog namještaja.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Natuzzija, Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 16:06