Pump kuća

Kućica za pet

Jednostavna i lijepa samoodrživa kućica na jezeru

Ova drvena kuća, obučena u crne panele valovitog željeza, nalazi se na jezeru u ruralnoj Viktoriji u Australiji. Iza njezina izgleda stoji lokalni arhitektonski biro Branch Studio Architects.

Prvotno je napravljena kako bi vlasnici u njoj mogli pohraniti pumpu za vodu i drugu opremu potrebnu za održavanje njihova poljoprivrednog zemljišta, ali i imati zaklon u kojem će moći tijekom boravka popiti šalicu čaja i družiti se s njihovim konjem Georgeom. Iako se projekt na kraju razvio u nešto više ekstravagantno, jednostavnost i skromnost izvorne ideje još je uvijek vidljiva u pojedinostima i čvrstim materijalima gotovog objekta, poput asimetričnog krova odjevenog u valovito Colorbond željezo i dva bočna zida koji imaju uske vodoravne prozore. Prednji i stražnji zidovi su potpuno ostakljeni kako bi vlasnici mogli izaći na terasu s pogledom na jezero.

Glavni prostor u objektu je otvoreni dnevni boravak i kuhinja s peći na drva, a središnja kupaonica dijeli taj prostor od studija i spavaće sobe u stražnjem dijelu, iz koje se pruža pogled na selo. Interijer je obložen neobrađenom šperpločom niske kvalitete i pločama od grube piljevine. Drvo su koristili kako bi stvorili ugodnu i toplu atmosferu u interijeru koji je izravna suprotnost robusnom vanjskom izgledu kuće. Kućica je u potpunosti samoodrživa. Koristi drvo za grijanje, ima solarne panele te spremnike za prikupljanje i recikliranje vode. Predivno!

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 21:47