NA OBRONCIMA PLANINE

Kuća za zanatliju napravljena je od stakla i čelika, a još i lebdi nad tlom

 Maxime Delvaux
Radi se o takozvanoj "Kući na Avali ili kući za jednog zanatliju" koja se nalazi u prirodi, na planini Avala

TEN Studio je arhitektonski i istraživački studio sa sjedištem u Zurichu i Beogradu kojima je cilj osmisliti, projektirati i proizvoditi djela koja istovremeno istražuju i testiraju mogućnosti iz područja arhitekture. ten.studio čine pojedinci iz polja arhitekture, dizajna, povijesti arhitekture, akademske zajednice i stvaralaštva, okupljeni da bi razvijali interdisciplinarne projekte i partnerstva u širokom spektru kulturne produkcije, s naglaskom na istraživanje kroz dizajn i radu oblikovanom zajedničkim vrijednostima.

image
Maxime Delvaux
image
Maxime Delvaux
image
Maxime Delvaux

Ovom prilikom vam predstavljamo projekt koji je nominiran za prestižnu nagradu Mies van de Rohe za 2022. godinu, a radi se o takozvanoj "Kući na Avali ili kući za jednog zanatliju" koja se nalazi u prirodi, na planini Avala u blizini Beograda. Kuća se smjestila samo na jednoj etaži, a sagrađena je oko postojećeg voćnjaka i zatečenog vrta na padini.

image
Maxime Delvaux
image
Maxime Delvaux
image
Maxime Delvaux

Saznajemo kako je vlasnik kuće inače rukotvorac, meštar, zanatlija koji se bavi izvođenjem i sanacijom interijera te je pozvao studio TEN da uz razgovor s njime osmisle, razviju i sagrade kuću prateći tržišne standarde materijala i izdvojene resurse. Arhitekti nam napominju kako je vodilja projekta bila bliska suradnja izvođača i projektanta na svakom detalju i spoju kako bi se pokazao drugačiji proces od očekivanog – Cilj nije samo da se dostavi dovršen proizvod vlasniku, već da ga se uključi u proces izrade kuće i odluke o održavanju i dugotrajnosti, kao budućeg korisnika prostora – napominju iz studija.

image
Maxime Delvaux

- Plan kuće razvijen je kao niz od četiri terase, svaka s različitim podom i materijalnošću čime nude mogućnost za različitu uporabu i broj korisnika. Kroz svoje performativne i pokretljive elemente, kuća mijenja razmjere i utisak cjelovitog korisničkog prostora - od prostora površine 50 metara kvadratnih do jedinstvenog otvorenog prostora od 156 metara kvadratnih – opisuju nam iz studija TEN i dodaju

image
Maxime Delvaux
image
Maxime Delvaux
image
Maxime Delvaux

- Granice ka otvorenom i prirodi su promjenljive i uvijek upitne zbog karaktera elemenata koji čine kuću - veliki stakleni front i zastori na južnoj strani i deset velikih vrata koja čine sjeverni zid kuće. Interijer kao jedinstveni prostor omogućava da svaka od stambenih cjelina, kuhinja, blagovaonica, dnevni boravak, kupaonica ili spavaća soba u trenutku korištenja ispunjava i prisvaja cjeloviti projektirani volumen.

image
Maxime Delvaux
image
Maxime Delvaux
image
Maxime Delvaux
image
Maxime Delvaux

Čelična struktura kuće stoji na tri pažljivo postavljena oslonca. Betonski oslonci omogućavaju da se teren neprekidno nastavi oko i ispod kuće, stvarajući dodatnu terasu na tlu čineći kuću apsolutno nenametljivom u svom okruženju. - Kuća oblikuje i obuhvaća prirodu jasnim arhitektonskim obrisima i geometrijskom postavkom, čime stvara doživljaj vanjskog prostora u interijeru i postavlja pitanje granice stambenog prostora – ističu arhitekti.

image
Maxime Delvaux
image
Maxime Delvaux
image
Maxime Delvaux
image
Maxime Delvaux

Svaki dio kuće ima svoju strukturalnu ulogu, kako kroz težinu tako i kroz lakoću na predviđenim mjestima, kako bi cjelovita struktura bila u ravnoteži. Saznajemo da je cijeli projekt oživio uz pomoć lokalnih resursa u radionicama koje se nalaze u neposrednom okruženju. Sa studiom TEN se možete upoznati i preko njihvog Instagram profila @ten_studio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 10:19