Mjesto za uživanje

Kuća na Silbi arhitektice Ane Mažuran koncipirana oko terase s pergolom, baš nas je osvojila

 Berislava Picek/ CROPIX
Arhitektica Ana Mažuran osam je godina tražila zemljište ili manju kuću na otoku

Tada je naišla na oglas za jednu u devastiranom stanju. Uslijedila je rekonstrukcija, a rezultat je dom po mjeri njezine obitelji

Kuća na Silbi, djelo arhitektice Ane Mažuran, koncipirana oko velike terase s pergolom, baš nas je osvojila. Fotografkinja Berislava Picek i ja složile smo se da bismo obje rado imale ovakvu kuću na moru i da je baš po mjeri čovjeka, odnosno jedne obitelji. Ima i dodatak, kućicu u dvorištu za goste, ako se netko od prijatelja ili rodbine pridruži na ljetovanju. Ana Mažuran ovu je kuću uredila za sebe i svoju obitelj.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

- Došla sam na Silbu prvi put prije 15 godina i zaljubila se u otok. Tražila sam manju kuću ili zemljište osam godina. Dolazila, gledala... I tako sasvim slučajno naišla na oglas, no kuća je bila u lošem stanju, potpuno devastirana. Zahtijevala je potpunu rekonstrukciju i otvaranje prema vrtu. Obnovila sam ju u istim gabaritima, dodala staklenu stijenu prema terasi, povećala gusternu, a time i terasu, i napravila kućicu za goste - opisuje nam Ana originalni objekt površine 48 četvornih metara, čija terasa ima 18 četvornih metara. Kućica s jednom sobom i kupaonicom ima, pak, 18 kvadrata i terasu.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Kuća je poluotvorenog tipa, unutarnji i vanjski prostor se prožimaju, a dvorište je intimno, zeleno, zaštićeno od susjeda zidovima. Broj pregradnih zidova u unutrašnjosti sveden je na minimum, a visina prostorija dobila se novim krovištem. Preko terase se ulazi u veliku prostoriju koja je otvorenog tipa i tu su dnevni boravak i kuhinja, iza visoke biblioteke je bračni krevet i radni prostor uz prozor. IKEA-in namještaj kombiniran je s namještajem od lakiranih OSB ploča. Bočno je dječja soba te domišljato riješena kupaonica. Kuća se ljeti uglavnom koristi za noćenje, a glavni dnevni dio je terasa koja ima ljetnu kuhinju te pergolu od drva i čelika. Iza nje je donja terasa s kamenom klupom, koju koriste uglavnom djeca, te daje mogućnost razdvojenog boravljenja vani. Prekrasni kamen na terasi i oko kuće je lokalan, iz iskopa na Silbi, složen po silbanskom načinu zidanja po špagu, bez fuga.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Kuća je obnovljena u istim gabaritima, no dodana je staklena stijena i kao produžetak terasa. Iza zida je još jedna terasa. u dvorištu je napravljena i kućica sa sobom za goste

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Arhitektici se svidjela mogućnost da se do prekrasnog otoka za nekoliko sati dođe autom i potom jedino katamaranom ili brodom, što, kaže, u današnjem svijetu vrijedi više nego išta. Ovo je, osim što je vikendica, i kuća za cijelu godinu.

- Djeca na Silbi bezbrižno ljetuju, gotovo onako kako mi ljetovanja pamtimo iz djetinjstva. Meni je ova kuća izvor energije, u njoj sve više boravim i kada nije ljeto. Često kažem da svaki put ostanem dan dulje. To je moj bijeg od grada, terapija za dušu i mjesto koje mi omogućava rad u prirodi. Osvijestila sam da je privilegij što s djecom mogu provesti što više na otoku i da su dva mjeseca mojeg boravka s njima na Silbi moguća ako i radim na otoku. Sve više mojih novih projekta i suradnji vezano je za Silbu. Također, rado surađujem i na projektima kolega koji nemaju vremena ili mogućnosti ovamo često dolaziti - objašnjava nam Ana Mažuran, koju već doživljavaju kao arhitekticu sa Silbe.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Cilj joj je, nastavlja, na otoku boraviti osam mjeseci godišnje, a četiri u Zagrebu. No, kako tu i sve više radi, raspored joj je gust. A kada uživa u slobodnom vremenu, kuha, radi u vrtu, vozi bicikl, odlazi loviti lignje i druži se s dragim prijateljima.

Pričamo i o logistici gradnje na Silbi, koja nije jednostavna. To i poskupljuje realizaciju projekta kuća.

- Dovoz materijala znači dva utovara i dva istovara, pritom na otoku nema automobila, pa se istovareno dovozi do gradilišta traktorom i karićem i po nekoliko puta - dodaje ona.

image
Ane Mažuran
image
Vladimira Spindler

Na otoku je ključni faktor voda, koju se nauči poštovati štednjom i sakupljanjem kišnice.

Biljke u njezinu divnom dvorištu su autohtone - crnika, smokva, maslina, pitospora, ružmarin, lavanda, divlja naranča... Tu je i mali vrt s pomidorom, tikvicama, krastavcima i drugim, a na otoku se mogu naći i miloduh, divlja rikola, kapare, motar...

- Za projekte na Silbi izrazito je bitno i krajobrazno rješenje te da su biljke u skladu s podnebljem - zaključuje arhitektica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 12:16