KUĆA MASLINA

Kamena ruralna vila ušuškana među brežuljke nedaleko od Jadranskog mora

 boutique-homes.com
Kuća je ime najvjerojatnije dobila po stoljetnim maslinicima koji okružuju osamljeni dom

Ova nevjerojatno prelijepa kuća smještena je u Italij u mirnom ruralnom okruženju, između šarmantnih sela Ostuni i Cisternino u slikovitoj talijanskoj regiji Puglia nedaleko od Jadranskog mora. Obližnji Cisternino naveden je kao jedan od "najljepših malih gradova" Italije, a ovo bijelom bojom obojano mjesto prvi su naselili Grci koji su došli na poljoprivredu u plodne ravnice tog područja prije nego što su ga preuzeli Rimljani.

image
boutique-homes.com
image
boutique-homes.com

Maslinici i vinogradi raštrkani su po blagim brežuljcima poznatim kao Valle d‘Itria. U ovom području se kriju i možda najfascinantnije regionalne kultne kuće trulli, neobične kuće u obliku stošca za čije se kupolaste krovove i obijeljene zidove vjeruje da su prvi sagradili grčki doseljenici. Kuće trulli obično su obojane u bijelo, s prirodnim, sivim kamenim kupolastim krovovima i jedinstvenim vrhovima koji su služili kao potpis kamenoklesara kuće. Iako su pojedinačni trulliji vidljivi iz ove ville Olivette posjet obližnjem gradu Alberobello je pravi doživljaj gdje možete vidjeti 1500 trullija grupiranih zajedno kako bi činili zajednicu kakve nema u Italiji.

image
boutique-homes.com
image
boutique-homes.com

Jednako je zanimljiva i Casa Olivetta sa svojim blijedim vapnencem i vapnom ispranim zidovima koji čvrsto stoje usred kvrgavih stabala maslina svjetlucavog srebrnastog lišća. Kompleks s više struktura uspijeva istovremeno pružiti domaći i vrhunskim ugođaj, s istrošenim kamenim stropovima i masivnim ognjištima zajedničkih prostorija koji nude kontrast prozračnim, bijelo opranim spavaćim sobama s francuskim vratima.

image
boutique-homes.com
image
boutique-homes.com
image
boutique-homes.com

Ova spokojna ruralna vila sastoji se od glavne zgrade i odvojenih spavaćih soba i kuća za goste, Casa Olivetta ušuškana je u valovitim brežuljcima apulijske doline Itria u južnoj Italiji, a ime je najvjerojatnije dobila po stoljetnim maslinicima koji okružuju osamljeni dom. Čvrste vapnenačke strukture nadoknađene povijesnim drvom i mat, antiknim podovima od terakote dobile su umirujuću modernu verziju u rukama Collette Dinnigan, australske modne dizajnerice i dizajnerice interijera.

image
boutique-homes.com
image
boutique-homes.com
image
boutique-homes.com
image
boutique-homes.com

Teško je reći koji dio ovog imanja je fascinantniji. Sjenovite, vinovom lozom prekrivene terase na kojima se može objedovati ili samo odmarati te mirnim bazen koji je magično ušuškan unutar živice od cvjetnog grmlja i maslina ili unutarnji dio kuće. Svaka od četiri spavaće sobe opremljena je velikim krevetom i vlastitom kupaonicom, a debeli madraci na krevetima ručno su izrađeni od aloe vere za luksuznu, prirodno reguliranu toplinsku kvalitetu. Velika kuhinja prikladna je za pripremu obilatih objeda, s povijesnim kamenim stropovima koji se nadvijaju nad potpuno novim kućanskim aparatima i prostranim radnim prostorom, a zajednički stol za blagovanje postavljen je pokraj drevnog ognjišta.

image
boutique-homes.com

Ovdje je opuštanje pravilo, gdje vas svaki kutak imanja poziva da malo odmorite i uživate u jedinstvenom okolišu koji je teško susresti bilo gdje drugdje osim u Italiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 08:10