Dom tročlane obitelji

Kako vizualno povećati prostorije doma?

Stana od 35 kvadrata na Trešnjevci

Dizajnerica interijera Nikolina Jelić na primjeru stana od 35 kvadrata na Trešnjevci otkriva svoju tajnu kako vizualno povećati prostorije doma

Nakon dugogodišnjeg korištenja postojećeg prostora dnevnog boravka povezanog s kuhinjom, tročlana obitelj bila je spremna za preinake u svojem domu na zagrebačkoj Trešnjevci. Nezadovoljni stanjem i konceptom stana, htjeli su osigurati dovoljno prostora za odlaganje brojnih stvari i predmeta, ali na što funkcionalniji i iskoristivi način, s novim rasporedom dijela sjedećeg prostora i dijela blagavaonice. Svjesni da sami neće moći dobro reorganizirati svoj dom, odlučili su angažirati stručnu osobu. Sasvim slučajno u potrazi za nekim tko bi im osmislio cijeli prostor, naišli su na dizajnericu interijera Nikolinu Jelić, a za njezino angažiranje presudna je bila suradnja s majstorima.

– Htjeli smo dizajnera koji nadzire radove i pazi da se ispoštuju sve dogovorene promjene, od grubih radova preko kvalitete izrade do rješavanja iznenadnih neplaniranih situacija. A vjerujte mi, ima ih – govori nam vlasnica dok ulazimo u stan površine 35 četvornih metara, dodajući kako nije znala što očekivati, ali je na kraju bila prezadovoljna rezultatom tako da više nema nikakvih dilema treba li ubuduće angažirati stručnjaka.

– Vrijedi svake kune jer vama uštedi poprilično vremena, a svi se problemi rješavaju i znate da je kraj vas netko tko se razumije u cijeli proces rada i upozorava vas na sve što je pred vama – dodaje.

Da nam vlasnica nije pokazala fotografije prostora prije preuređenja, vjerojatno ne bismo vjerovali da smo u istom stanu. Naime, za razliku od prijašnjeg dosta skučenog i djelomično tamnog prostora s plavim i narančastim namještajem, ušli smo u svijetli, prozračan i moderan stan bijele boje sa zanimljivim dizajnerskih detaljima. Zamolili smo Nikolinu da nam prepriča cijeli projekt preuređenja boravka i kuhinje.

– Glavni zadatak bio je dobiti funkcionalan prostor s posebnim detaljima, ostvariv bez prevelikih intervencija. Trebalo je osigurati velik prostor za pohranu stvari, stol za blagovanje, funkcionalnu kuhinju, mali radni kutak, prostor za dnevni boravak, igru i komunikaciju među ukućanima u dnevnim ritualima. Osim toga, trebalo je postojeće kuhinjske elemente iskoristiti do maksimuma, kao i instalacije struje te vode, zatim zadržati postojeći parket, radijatore i klima uređaj – kaže Nikolina.

Radovi su krenuli od kuhinje. Sudoper, ploča za kuhanje i perilica posuđa ostali su na postojećem mjestu, dislociranjem hladnjaka i orjentiranjem kuhinje prema balkonu. Time je postignuta veća radna ploha i prostora za blagavaonski stol prislonjen na kuhinjske elemente. Korpusi su ostali isti, nove su fronte izrađene u novom materijalu i montirane na postojeće elemente, a zamijenjene su radna ploča i ručkice. Postojeće pločice prekrivene su lakiranim staklom.

– Kako bi prostor još više dobio na otvorenosti i prozračnosti, prostor za pohranu je ostvaren tako što smo u nastavku kuhinje isprojektirali ormar-zid. Riječ je o ormaru od poda do stropa s organiziranim policama za sve stvari koje se trebaju pospremiti, a koji izvana djeluje kao zid i vizualno povećava prostor. Unutar njega su implementirane police za knjige, TV i prateća tehnika – opisuje Nikolina, dodajući kako su sve veće plohe namještaja u bijeloj sjajnoj boji koja ima dubinu i doprinosi vizualnom povećanju prostora.

Prostor dnevnog boravka od kuhinje je odvojen linijom na podu, nastalom spajanjem postojećeg parketa i novim laminatom postavljenim na postojeće pločice, koje stilski nisu odgovarale, te prividnom linijom na stropu, nastalom na završetku linija rasvjete.

Prozračan prostor postignut je bijelim zidovima i velikim bijelim plohama namještaja, koji je akcentiran s tamnosivo-plavom bojom tepiha, kutnom garniturom, nišama za suvenire i policama u radnom kutku i klub stolićem Praznina, izrađenim od jasena koji daje poveznicu s parketom, a čiji dizajn potpisuje upravo dizajnerica Nikolina Jelić. Primjećujemo još neke zanimljive dizajnerske komade, poput stola i stolaca Calligaris te sata od BO Concepta.

– Posebnost prostora postignuta je indirektnom rasvjetom implementiranom u linije koje se sa stropa spuštaju na zid i daju karakter cijelom prostoru, odnosno naglašavaju prostor određen za blagavonicu, a istodobno utječu na cijeli prostor. Cjelokupan namještaj u prostoru izrađen je po mojim nacrtima u suradnji sa studijom Sto posto interijeri, dok su indirektna i direktna rasvjeta iznad otoka te stropni reflektori dobavljeni od tvrtke Spirel – kaže Nikolina, a vlasnica zaključuje kako je jedan od većih izazova zapravio bio obnoviti pod te ističe kako su zadovoljni dobivenom količinom mjesta za odlaganje stvari, ali i trikovima kojima se postiže urednost i vizualno povećanje prostorija, poput skrivene špajze poprilične veličine pored hladnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 01:03