NOVA FILOZOFIJA

KAKO TO RADE NIZOZEMCI Zbogom open spaceu, u trendu su sobe za koncentraciju i rad od kuće

Projekt uređenja novog diplomatskog sjedišta Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj napravio je domaći studio GEplus arhitekti, Gorana Giljanović i Eugen Popović, koji su se posebno iskazali prenošenjem novog brendinga Nizozemske u dizajn interijera

Diplomatsko sjedište Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj prilikom nedavnog preseljenja u zagrebački Ban centar uređeno je prema nadolazećim trendovima projektiranja radnih prostora.

Sadrži, primjerice, sobe za koncentraciju u koju se djelatnici mogu povući kada njihov rad zahtijeva izolaciju od okoline, kao i zajedničke radne prostore i multifunkcionalnu sobu. Prostori su nešto manji od prijašnjih jer se prepoznalo da u današnje vrijeme ljudi mogu raditi posvuda i nisu toliko vezani uz ured. Također je “paperless office” jer je sve nužno od dokumentacije na digitalnim uređajima.

ČUVANJE INTIME RADNIKA

Projekt uređenja napravio je domaći studio GEplus arhitekti, Gorana Giljanović i Eugen Popović, koji su se posebno iskazali prenošenjem novog brendinga Nizozemske u dizajn interijera.

Za svoja diplomatska sjedišta Odjel za razvoj infrastrukture 3W - World Wide Working Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske razvio je novu filozofiju fleksibilnog radnog prostora u kojem djelatnici nisu strogo vezani uz klasično radno mjesto, nego rade na različitim lokacijama u uredu, gradu ili kod kuće. Novi dizajn i suvremena promišljanja korištenja prostora u skladu su s porukom koju Nizozemska šalje.

- Odjel za razvoj infrastrukture 3W radi na razvoju nove filozofije fleksibilnog radnog prostora diljem svijeta i implementira nov način rada jednakovrijedno unutar svih veleposlanstava, uz suradnju s lokalnim arhitektonskim uredom - kaže Gorana Giljanović.

Interijer diplomatskog sjedišta proteže se na 310 četvornih metara. Podijeljen je na prostor ureda otvorenog karaktera, sobe za koncentraciju, multifunkcionalne prostore kao što su kuhinja/interni prostor za druženja i sastanke; prostor za sastanke ili prezentacije, reprezentativni prostor i ostale prateće prostore. Dizajnom se najviše ističe reprezentativna soba koja odiše elegancijom. Stvoren je ugodan ambijent za službena druženja i sastanke.

U novom modelu fleksibilnog radnog prostora djelatnici rade na različitim lokacijama, u uredu, gradu ili kod kuće. Zato se prostori u tvrtki smanjuju.

- Sobe za koncentraciju nastale su kako bi zaposlenici ipak sačuvali dio intimnijeg, mirnijeg radnog prostora koji je “ukinut” razvojem open space ureda. One se koriste tijekom telefonskih razgovora, videokonferencija ili kada zaposlenik želi koncentrirano odraditi neki zadatak. U diplomatskom sjedištu u Zagrebu projektirali smo četiri takve sobe - govori Eugen Popović.

Interijerom dominiraju dizajnirana drvena ploha i tepih dizajniran specijalno za ovaj projekt, s pikseliziranom fotografijom nizozemske obale.

- Tepih vizualno prenosi nove elemente brendinga Kraljevine Nizozemske, čime se ona identitetski udaljuje od simbola vjetrenjača, klompi i narančaste boje, a želi postati prepoznatljiva kroz svoj obalni krajolik - kaže arhitekt Popović, čiji je ured imao kreativnu slobodu kako autorski izraziti nove elemente brendinga Nizozemske.

Interijer je uređen s nizozemskim namještajem te umjetničkim postavom slika i fotografija nizozemskih umjetnika. Arhitekte pitamo što točno znači nova filozofija fleksibilnog radnog prostora u kojem djelatnici nisu strogo vezani uz klasično radno mjesto.

PAPERLESS OFFICE

- Analizom postojećih uredskih prostora zaključeno je da je većina predimenzionirana, zbog toga je tendencija optimizirati njihovu veličinu. Time se neposredno smanjuju troškovi održavanja, a posredno ostvaruje i pozitivni ekološki moment smanjenjem potrošnje energije, papira. Iskustva su pokazala da djelatnici postižu bolju kvalitetu rada u takvom okruženju - kaže Popović.

Svaki djelatnik ima svoj ormarić gdje odlaže svoje privatne stvari, a fleksibilno koristi radna mjesta.

- Kao što se na fotografijama vidi - u radnim prostorima nema papira. Nisu radna mjesta počišćena za fotografiranje, nego je to zbog nove uvedene filozofije “paperless officea”. Prema njoj, sva se poslovna dokumentacija sprema na digitalne uređaje - objašnjava Giljanović.

Transparentnost rada u prostoru ostvarena je staklenim stijenama, čime je postignuta i otvorenost prostora. Iz ureda se pruža i atraktivna vizura na Zagreb.

Foto: Robert Leš

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 09:38