Udoban dom

Kako je producentica Kristina uredila stan za majku bez dizajnera uz minimalno ulaganja

 @KRIPATERAKIS /
Kristina je kupila majci stan u centru grada i u mjesec i pol dana, od trošnog interijera od 32 kvadrata, stvorila je udoban dom

Stan je opremila s vintage elementima i proračunski prihvatljivim rješenjima. I sve to bez pomoći dizajnera! Stan se nalazi u zgradi izgrađenoj 1963. godine, a veliki je plus bio da su prozori okrenuti na mirno dvorište i da ima dovoljno dnevnog svjetla.

"Prije svega, željela sam se riješiti dotrajale starudije u stanu i stvoriti udoban interijer s vintage elementima i duhom povijesti. Budžet i vrijeme bili su vrlo ograničeni, pa sam tražila alternativne opcije i snašla sam se", priča nam Kristina.

image
@KRIPATERAKIS /

"U dnevnom boravku koji je velik oko 18 četvornih metara mogućnost spavanja na rasklopnoj sofi nije ni razmatrana. Željela sam da mama ima udoban krevet s ortopedskim madracem. Kao rezultat toga, odlučila sam podijeliti prostor na dnevni i noćni, točnije, dnevni boravak i mini spavaću sobu. Željela sam svakako izbjeći velike radove prilikom preuređenja i pronašla sam opciju. Dala sam izraditi ukrasne pregrade od gips kartona s ogledalima. Od ove odluke imala sam samo koristi - spavaća soba je odvojena, a ogledala vizualno proširuju prostor dnevnog boravka i povećavaju dnevnu svjetlost", objašnjava.

image
@KRIPATERAKIS /
image
@KRIPATERAKIS /
image
@KRIPATERAKIS /
image
@KRIPATERAKIS /

"Zidovi u sobi su obojeni u bijelo. Tako se čini prostranijom, a osnovna neutralna boja mi je omogućila da uklopimo bilo koji namještaj i eksperimentiram s dekorom. Istina, u početku sam morala ukloniti više od jednog sloja starih tapeta i poravnati zidove za bojanje. Ali ovaj problem se javlja u gotovo svim starijim stanovima, tako da sam bila spremna".

image
@KRIPATERAKIS /
image
@KRIPATERAKIS /

Na podu je ostao stari parket, ali je prije toga kvalitetno restauriran. Pozvani su majstori koji su za dva dana doveli parket u željeno stanje - skinuli su stari zaštitni premaz, izravnali podnu plohu i zaštitili parket.

image
@KRIPATERAKIS /
image
@KRIPATERAKIS /

U blizini jednog prozora organiziran je prostor za sjedenje s mekom sofom, u blizini drugog prozora postavljen je mali okrugli stol sa stolicama - ovdje mama može raditi ili primati goste.

image
@KRIPATERAKIS /

"Iako se dnevni boravak pokazao nešto većim od 10 kvadrata, ipak sam razmišljala o nekoliko izvora svjetlosti. Spot rasvjeta je zadužena za opću rasvjetu, a iznad stola nalazi se visilica. Ugodu atmosferu dodaje slika koju je naslikala moja majka, kao i lagani til i vintage noćni ormarić. Usput, komoda nam je došla iz stare tvornice namještaja. Nismo ju obnovili, ostavili smo ju kako jest", zadovljno zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2024 19:59