Ostvareni san

Kad arhitekt sagradi kuću na dar supruzi: Staklena kuća s pogledima od kojih zastaje dah

 MADS MOGENSEN/
Postoji osjećaj jedinstva s prirodom i potpune slobode u kući arhitekta Martina Grubera u Južnom Tirolu

Kamo god se okrenete pogled je ovdje doslovno prekrasan. Krajolik oko kuće nudi šumu sa starim stablima kestena i voćaka. Poput staklenog NLO-a, kuća se zavija u zaštitnu padinu prema sjeveru i postaje gotovo nevidljiva sa svojim travnatim krovom. Lokaciju kuće pažljivo je odabrao arhitekt Martin Gruber. Nalazi se pokraj njegove farme u blizini sela Verdings, gdje priroda preuzima kontrolu nad prostorom. Staklena otvorenost "slobodnog oblika" je divna: čitate, jedete i spavate vani - čak i ako ste unutra. Arhitekt je u interijer od 65 četvornih metara koji karakterizira hrast uspio ugraditi svoje snove.

image
MADS MOGENSEN/

Krevet na livadi

"Oduvijek sam sanjao o krevetu koji stoji nasred livade". Ovako arhitekt Martin Gruber opisuje poetičnu misao iza kuće Freiform, koju je svojedobno sagradio kao dar supruzi Anni, kako bi par imao prostor za posjet prijatelja i obitelji.

Nalazimo se u južnom Tirolu na talijanskoj strani. Tu je Martin Gruber odrastao, a zatim se tu vratio kao školovani arhitekt kada je dobio priliku preuzeti djedovu ladanjsku kuću. Kuća je bila u lošem stanju da bi se obnovila, pa je Martin Gruber vidio priliku za izgradnju svog projekta iz snova.

image
MADS MOGENSEN/

Slobodni oblik u svoj svojoj jednostavnosti. Organski, mekani oblici uklapaju se u brdoviti krajolik, baš kao i zeleni krov koji također pomaže da se kuća uklopi u okolinu.

image
MADS MOGENSEN/

Trebala mu je godina dana da razmisli o svim svojim mislima o kući. Kako bi se trebao osjećati povratak kući i spuštanje u prirodu i godišnja doba. Kako objekt ne smije smetati svojoj okolini, nego treba nestati u njoj i dati osjećaj da je dio brda na kojem se nalazi, a ne da leži "na" brdu.

image

Ljeti, kada je jako vruće, može navući vanjske zavjese duž cijele staklene fasade, kako se unutarnja klima ne bi pregrijavala

MADS MOGENSEN/

"Pustio sam intuiciju da me vodi i ishod je bio sasvim dobar" - kaže o tlocrtu kuće koju je podijelio u tri dijela, a svi su usmjereni prema okolini i stvaraju oblik mekog poligona. Jedno krilo kuće sadrži minimalističku kuhinju, gdje je sam Martin Gruber izradio kuhinjski otok od bloka masivne hrastovine.

image

Pogled iz dnevnog boravka, odakle se vide sve značajke kuće: spavaća soba lijevo, niša desno i malo kuhinjskog otoka

MADS MOGENSEN/

Naravno, Martin Gruber nije razmatrao samo vanjske forme, već je u jednakoj mjeri zauzeo stav o materijalima i interijerima iznutra. Interijer karakteriziraju kontrasti, na primjer, dopustio je da tvrdi betonski pod prati meke oblike kuće, dok je topli i meki materijal kao što je drvo dobio strog i linearan izraz u kuhinji. Osim toga, tu je uz malu kuhinju s pripadajućom vanjskom blagovaonicom, mala niša s dnevnim ležajem koji služi kao dodatni prostor za spavanje te dnevni boravak. U potonjoj, kao i u kuhinji, namještaj i interijeri slobodno stoje u sobama, tako da se po njima možete kretati, a sve je to umotano u okolni krajolik planina i dolina.

image
MADS MOGENSEN/

Sve osim okrugle cijevi peći se može pomicati. S druge strane, ložište se može rotirati tako da možete uživati ​​u vatri gdje god se nalazili u prostoriji.

image
MADS MOGENSEN/

Staklena fasada reflektira okolinu, a izričaj unutrašnjosti neprestano se mijenja prema vjetru, vremenu i godišnjem dobu. Priroda je stalni sukreator doživljaja boravka u kući Freiform.

image
MADS MOGENSEN/

Iako je dizajn interijera jednostavan, Martin Gruber snažno se usredotočio na stvaranje ugodnog unutarnjeg okruženja koje se prilagođava klimi tijekom cijele godine: vrućim ljetima i snježnim zimama.

image
MADS MOGENSEN/

Krevet je izrađen po narudžbi za sobu koja ima dojam špilje, dok se iza vrata koja zrcale krajolik nalazi kupaonica.

image
MADS MOGENSEN/

Sve sobe u kući izgrađene su oko pogleda, s izuzetkom kupaonice, koja je produžetak spavaće sobe smještene sve do brda na kojem se kuća nalazi.

image
MADS MOGENSEN/

Umivaonik u cementu dizajnirao je Martin Gruber, a kombinirao ga je sa zrcalom mekih, zakrivljenih oblika. Grana s jedne od stabala kruške u dvorištu dodaje prirodu jedinoj sobi u kući koja nema pogled.

image

Crni zidovi osiguravaju intimno i privatno iskustvo u inače vrlo otvorenoj i svijetloj kući

MADS MOGENSEN/

Freiform nije samo privatna kuća za goste, već se može i iznajmiti. Nalazi se na zemljištu u vlasništvu obitelji Martina Grubera. Ovdje ćete pronaći kokoši, krave, konja i jednog magarca, kao i veliku berbu organskog povrća.

image

Arhitekt Martin Gruber i supruga Anna

MADS MOGENSEN/

Mjesta ima za četiri gosta, a puno više možete pročitati na freiform.it.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 15:31