Kuhinja već nosi titulu srca doma, a 87 posto internacionalnih stručnjaka iz područja dizajna, kuhanja, tehnologije, sociologije, prehrane i održivosti smatra da će u narednih 20 godina kuhinja postati središnji prostor za obiteljske razgovore, rad i pisanje domaćih zadaća. U trenutcima kad ova prostorija postaje epicentar doma, posuđe dobiva značajnu ulogu u svakodnevnim kućnim ritualima. Od prve jutarnje kave do večernjeg obroka, posuđe je prisutno u gotovo svakom trenutku te postaje sve važniji protagonist u stvaranju funkcionalne i estetski ugodne kuhinje, istovremeno odražavajući osobnost i stil domaćina.
Vrijednost svjetskog tržišta posuđa prošle godine iznosila je 47 milijardi dolara, a predviđanja govore da će do 2030. godine ta cifra narasti do skoro 80 milijardi dolara.
Statusni simbol
Posuđe je bitan dio ljudske kulture od davnina, najranija uporaba posuđa za jelo seže od drevnog Egipta, a svojevremeno je služilo i kao simbol društvenog statusa i bogatstva.
Danas posuđe dolazi u velikom rasponu stilova i dizajna, od tradicionalnog do modernog te pomaže u izražavanju svačijeg stila i ukusa. Bilo da se odlučite za jednobojno ili šareno, stakleno ili keramičko, svaki komad posuđa priča određenu priču.
Bez obzira na osobne stilske preferencije, vrsta posuđa odmah zaokuplja pažnju na stolu. To posebno vrijedi za formalne večere gdje obroci dolaze u sljedovima. Brojni kuhari kažu kako je prezentacija hrane na tanjuru pola uspjeha u osvajanju naklonosti posjetitelja i njihovih apetita pa pravi izbor posuđa može poboljšati vizualnu privlačnost hrane i pomoći u stvaranju željene atmosfere.
Vječna popularnost
Osim na atmosferu i prezentnost, odabir posuđa može utjecati i na okus hrane pa tako metalno posuđe, poput srebrnog pribora, može jelu dodati blagi metalni okus. Plastično posuđe štetno je za okoliš, a specifičan miris i okus koje hrana i piće mogu poprimiti još su jedan razlog za izbjegavanje ovog materijala.
S druge strane, stakleno niti keramičko posuđe neće dodati nikakve okuse niti mirise hrani. Stakleno je posuđe idealno za dugogodišnje korištenje jer mu kvaliteta ne opada s vremenom. Uz to, nije toksično, može ga se reciklirati, a jednako dobro podnosi visoke i niske temperature. Još jedna prednost stakla je i njegova estetska privlačnost. Staklene čaše najbolji su izbor za prezentaciju šarenih koktela, a razne zdjele i teglice mogu, osim za serviranje hrane, poslužiti i za pohranu začina, ostataka obroka, džemova, raznobojnih bombona pa čak i cvijeća.
Keramičko i stakleno posuđe idealno je za održavanje svježine hrane, lako se čisti i ne sadrži štetne kemikalije, a može ga se pronaći u raznim oblicima i s mnogo vrsta dekoracija. Uz to, kuhanje u keramičkom posuđu predstavlja posebno zadovoljstvo jer se hrana ne lijepi za stijenke posude, a možete biti sigurni i u dugotrajnost ovog materijala.
Osim što ne dodaje arome i okuse hrani, najfinija vrsta keramike – porculan, često se naziva i bijelim zlatom kuhinje jer je u prošlosti, zbog visoke cijene, bio dostupan tek najbogatijima, a posebno je drag bio kraljevskim dvorovima. Nastaje pečenjem mješavine kaolina, kvarca i vapnenca na temperaturi između 1200 i 1400 stupnjeva Celzijusa, a ovisno o temperaturi pečenja, može biti meki ili tvrdi.
I danas je posuđe od porculana sinonim za luksuz i kvalitetu. Odiše bezvremenskom elegancijom pa je jednako dobar izbor za formalnu večeru ili ležeran obrok koji bez napora dodaje dašak sofisticiranosti svakom okruženju. Lesnina XXXL u svom asortimanu nudi širok raspon tanjura, pladnjeva, šalica i ostalog pribora napravljenog od visoko kvalitetnog porculana dostupnog u mnogo boja i uzoraka.
Kvaliteta kao ključ
Usprkos nježnom izgledu, porculan je odličan izbor za svaki dom zbog svoje izdržljivosti. I uz svakodnevnu uporabu, zadržat će svoj izvorni izgled, neće se lako ogrebati niti slomiti, a pogodan je za zagrijavanje hrane ili pića u mikrovalnoj pećnici. Prilikom posluživanja toplog obroka, nema potrebe za žurbom jer zbog sposobnosti zadržavanja topline obroci dulje ostaju topli i poboljšavaju doživljaj objedovanja.
Ovaj materijal ne predstavlja problem niti pri čišćenju. Ne zadržava masnoće na površini, tvrdokorne mrlje se lako uklanjaju, a može ga se prati i u perilici posuđa. Zahvaljujući toj karakteristici, manje vremena ćete potrošiti na čišćenje, a više na uživanje u hrani. Porculansko posuđe svojom kombinacijom estetike, funkcionalnosti i povijesnog značaja pruža savršen spoj elegancije i praktičnosti, a svako kućanstvo mora imati barem jedan porculanski servis, poput Lesnina XXXL 30-dijelnog Kombi servis Trio Weiss. Zbog jednostavnog dizajna i bijele boje uklopit će se uz ostalo posuđe na blagovaonskom stolu.
Iako je mnogima asocijacija na porculan čisto bijelo posuđe, dostupan je u brojnim dizajnima i nijansama, poput šarmantnog 3-djelnog servisa za doručak Jolie iz ponude Lesnine XXXL.
Ljubitelje uzoraka i boja na posuđu oduševit će 18-dijelni servis za jelo Tognana iz kolekcije simboličnog naziva Madison Jungle.
Vjerovali ili ne, boja posuđa može utjecati na to kako doživljavate okus hrane i to zbog – psihologije.
Crveno posuđe može učiniti vašu hranu ukusnijom i povećati apetit, dok plavo smanjuje apetit i čini hranu manje privlačnom. Za što bolji dojam prilikom posluživanja obroka, odaberite posuđe zanimljivog uzorka i kombinacije boja, poput Villeroy & Boch tanjura koja će izgled svakog stola podići na višu razinu.
Poigravanje bojama posuđa utječe na cjelokupan dojam obroka, ali i prostora, pa dajte mašti na volju. Mnogima drago žuto posuđe može učiniti da hrana izgleda živopisnije i živahnije pa je pravi izbor ako želite oraspoložiti sebe i svoje ukućane.
Veličina, kao i oblik posuđa, također utječu na sveukupan dojam hrane i pića. Istraživanja su pokazala da ljudi jedu više kada im se porcije posluže na većim tanjurima. Okrugli tanjuri dobro pristaju uz većinu kuhinja i prigoda, dok četvrtasto posuđe dodaje suvremeni štih i može biti izvrstan izbor za elegantne prezentacije hrane. Lesnina XXXL 20-dijelni kombi servis Casa dolazi u dvije boje – smeđoj i tirkiznoj, a četvrtasti tanjuri poseban su ukras svakom stolu.
Šira i plića zdjela ili tanjur mogu pomoći u raspodjeli okusa jela te omogućuju kušanje svih različitih komponenti. S druge strane, dublja i uža zdjela ili tanjur, poput dvodijelnog seta tanjura za tjesteninu Vapiano mogu koncentrirati okuse, čineći ih intenzivnijima.
Što se tiče načina posluživanja pića, ako želite da u fokusu bude aroma, odaberite širu i kraću čašu, a za održavanje hladnoće pića, odlučite se za čaše sačinjene od debljeg stakla. Dobar je primjer 24-dijelni kombi servis Farmhouse iz Lesnina XXXL ponude u plavoj, zelenoj i bež boji. Završna obrada je mat zbog čega se savršeno uklapa u moderne blagovaonice.
Ulaganje u porculansko posuđe ulaganje je u eleganciju, izdržljivost i svestranost blagovaonskog iskustva. Bez obzira na to organizirate li obiteljsku večeru, veliku proslavu ili želite sami uživati u nekom obroku, porculansko posuđe od svega čini posebnu prigodu. Dodavanjem ovog elegantnog i funkcionalnog materijala u svoju kolekciju posuđa pružit ćete si uživanje u bezvremenskoj ljepoti i praktičnosti.
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Lesnine XXXL.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....