KAKVA DIVOTA

Izgrađena na strmoj i stjenovitoj hrvatskoj obali ova kuća izgleda kao priviđenje

 Simone Bossi
Novi dijelovi imaju za cilj poboljšati iskoristivost postojeće kuće, a da ne budu u vizualnom kontrastu s okolnim okolišem

"Projektno područje nalazi se na stjenovitoj obali u Hrvatskoj. Razvija se uz padinu koja se spušta od planine, gdje se nalazi pristup imanju, do kristalno čistog mora privatne plaže. Odabir dizajna određen je osobitostima lokacije i prethodno postojeće građevine. Zahtjev klijenta bio je integrirati novu gostinjsku kuću i stambeni prostor uz već postojeću seosku kuću od kamena te također razviti dizajn interijera ta dva prostora" - pišu u svome priopćenju iz arhitektonskog studija Bressan, a prenosi ArchDaily.

image
Simone Bossi
image
Simone Bossi

Nova kuće i prostor zajedničkog druženja čija točna lokacija nije otkrivena u priopćenju, rasprostiru se na 112 metara četvornih, a integrirani su s postojećom kućom te predstavljeni su kao stakleni paravani. Samo nekoliko bitnih crta definira cilj arhitekture da se stopi s okolnom prirodom, a da se u isto vrijeme otvori moru i pojača panoramski pogled na krajolik. Izvana, mjesto je konfigurirano kao selo sačinjeno od malih građevina koje međusobno komuniciraju u skladu sa svojom funkcionalnošću. Sve su smještene oko izvorne kuće dalmatinskog stila, srca cijelog naselja.

image
Simone Bossi

Novi dijelovi imaju za cilj poboljšati iskoristivost postojeće kuće, a da ne budu u vizualnom kontrastu s okolnim okolišem. Arhitekti to postižu korištenjem lokalnih resursa poput kamena i novih materijala poput čelika i stakla. Terasasta kompozicija (raspoređene razine) omogućuje optimalno korištenje prostora, a dizajn odjeljaka poboljšava artikulaciju radova. Sinergija između volumena stvorena je kako u planu tako i u njihovom prostornom razvoju.

image
Simone Bossi
image
Simone Bossi

- Gostinjska kuća je suptilno uklopljena u krajolik. Donja gusta vegetacija borove šume obuhvaća i maskira cijelu kuću. Budući da je izgrađena ispod razine tla izvorne kuće, kuća je nevidljiva, unatoč svojoj površini. Iz duboke šume i s mora kuća se percipira kao lagani krov, sjena među granama drveća. Iz unutrašnjosti možete promatrati prostranstvo horizonta i veličanstven krajolik. Staklene stijene zaštićeni su sustavom preklopnih metalnih škura koji u otvorenom stanju osiguravaju maksimalnu vizualnu propusnost između unutrašnjosti i vanjštine. U zatvorenom stanju zajamčena je hermetička zaštita izgrađenog volumena – objašnjavaju arhitekti.

image
Simone Bossi
image
Simone Bossi

Između kuća projektiran je i prostor kao zasebno mjesto susreta. Odlikuju ga jednostavne i elegantne linije. Glavna karakteristika ove arhitekture je otvorenost prema krajoliku. Veliki klizni prozori pružaju kontinuitet između unutarnjeg i vanjskog prostora. Tome pridonose i materijali koji vanjske dijelove prikazuju kao produžetke samog interijera. Horizontalni tijek djela inspiriran je linijom mora. Kao rezultat toga, arhitektura pronalazi međusobnu vezu s krajolikom, a krov se čini kao jedro iznad horizonta.

image
Simone Bossi
image
Simone Bossi
image
Studio Bressan

Zajednički vanjski prostori podvrgnuti su prostornoj reorganizaciji. Nova klupa je dizajnirana da se postavi oko postojećeg bazena. Odlikuje se velikom dubinom pa može poslužiti kao balustrada ili ležaljka nakon plivanja. Drugi prisutan element je Pergola Velarium. Sastoji se od dva tangentna zatvorena metalna oblika, jedan je nosiva mostna konstrukcija, a drugi horizontalna ravnina zasjenjenja. Četiri strane su klizni velovi koji kao da fluktuiraju. Zaklanjaju ljetno sunce dok pružaju privatnost od znatiželjnih pogleda. U isto vrijeme, još uvijek se mogu otvoriti prema okolnom krajoliku. Zastrti strop sastoji se od vodoravne rolete koja štiti od zenitalnog sunca ili noćne vlage. Velarium je fleksibilna konstrukcija koja se prilagođava klimatskim uvjetima tijekom dana i omogućuje uživanje u osvježavajućoj dnevnoj hladovini ili zvjezdanom noćnom nebu ležeći na udobnoj sofi: pravi lounge na otvorenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 10:49