Novi život brightonske ljepotice

Hrvatski arhitekti vodili su preuređenje hotela u jednom od najpoznatijih engleskih ljetovališta

 Bruno Rondinelli
Arhitektonski studio Atellior, koji ima urede u Zagrebu i Londonu, obnovio je Hotel Hilton Brighton Metropole, sagrađen devedesetih godina 19. stoljeća na obali kanala La Manche

Projekt obnove hotela koji se nalazi u znamenitoj viktorijanskoj zgradi u poznatom engleskom ljetovalištu Brighton vodila je direktorica Una Barac s kolegama arhitektima Marinom Kneževićem i Leilom Jahić.

image

Posao su dobili putem preporuke drugih klijenata, a nit vodilja im je bila minimalnim intervencijama koje čuvaju povijesno naslijeđe dati novi sjaj postojećem hotelu

Bruno Rondinelli

Posao su dobili putem preporuke drugih klijenata, a nit vodilja im je bila minimalnim intervencijama koje čuvaju povijesno naslijeđe dati novi sjaj postojećem hotelu. S projektom su započeli sredinom 2020., a renovacija je trajala tri godine i odvijala se u fazama.

Dizajn soba suvremen je, ali obogaćen klasičnim elementima. Tapete s biljnim uzorcima i umjetnička djela prostorijama daju notu opuštenosti, a tkanine se temelje na zemljanoj paleti boja. Kako ne bi narušili klasičnu i raskošnu atmosferu javnih prostora hotela, arhitekti su se odlučili za svevremenski dizajn: pločice s efektom mramora, sofisticirane boje zidova i elegantne tapete. Namještaj i rasvjeta dizajnirani su i izradit će se po mjeri u suradnji s lokalnim proizvođačima.

image

Kako ne bi narušili klasičnu i raskošnu atmosferu javnih prostora hotela, arhitekti su se odlučili za svevremenski dizajn: pločice s efektom mramora, sofisticirane boje zidova i elegantne tapete

Bruno Rondinelli

- Dobiti priliku za uređenje interijera u zdanju s bogatom poviješću uz samu obalu engleskog kanala veliki je izazov. Bilo nam je bitno očuvati postojeću arhitekturu i njezino naslijeđe, ali, naravno, i dodati još jedan sloj suvremenog u interijeru u kojem se skladno spaja novo i staro. Pri radu s brendovima poput Hiltona dizajn uvijek mora slijediti standarde brenda koji daju jasne smjernice o materijalima te izgledu i ugođaju interijera. Osim standarda brenda i budžeta, trebali smo uzeti u obzir povijest same lokacije i hotela te kulturnu scenu Brightona - objašnjava Una Barac.

image

Poseban akcent stavljen je na rasvjetu

Bruno Rondinelli

Brighton ima povijesno bogatu kulturnu scenu iz koje su uzeli inspiraciju za umjetnička djela.

Najveći izazov bila im je rekonstrukcija zgrade stare više od 100 godina. Naime, hotel ima mnogo povijesnih detalja koje su željeli naglasiti.

- Raditi interijer koji komplimentira povijesti zgrade uvijek je teže zbog zadržavanja određenih elemenata i njihova uklapanja u novi dizajn. Specifičnost ovog projekta bila je to što smo morali dizajnirati gotovo svaku sobu pojedinačno, ukupno njih 320, zbog kompleksnosti tlocrta hotela. Vrtovi Kraljevskog paviljona jedna su od glavnih poveznica s viktorijanskim naslijeđem u Brightonu. U to doba ljudi u Engleskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu bili su fascinirani kulturama iz dalekih krajeva, njihovom arhitekturom i egzotičnim biljem koje su tada tek počeli uzgajati u zemlji i pokazivati u botaničkim vrtovima. Botanika je stoga motiv koji se provlači kroz cijeli hotel - otkriva Marin Knežević.

image

Hotel ima 320 soba

Bruno Rondinelli

Zbog veličine hotela, koji ima i konferencijske dvorane, bilo je bitno tematski povezati sve prostore. Koncept uređenja javnih prostora bilo je stvaranje blagih naglasaka u rasvjeti, zatim podnim oblogama i modernim komadima namještaja koji se uklapaju u postojeću dominantnu arhitekturu i u ravnoteži su s detaljima poput visokih reljefnih stropova, zidnih štukatura i masivnih stupova.

image

Koncept uređenja javnih prostora bilo je stvaranje blagih naglasaka u rasvjeti, zatim podnim oblogama i modernim komadima namještaja koji se uklapaju u postojeću dominantnu arhitekturu

Bruno Rondinelli

Također, hodnici su dizajnirani kao interpretacija teme šarenih brightonskih koliba na plaži te su na različitim katovima interijeri hodnika različitih kolorita.

- Zadovoljni smo cijelom rekonstrukcijom interijera i povratnim informacijama i klijenta i gostiju. Možda je bitno naglasiti dizajn interijera Presidential Suitea. S prekrasnim pogledom na West Pier, plažu i vidikovac Brighton i360, nalazi se u središnjem dijelu hotela, a sastoji se od tri spavaće sobe, četiri kupaonice i dnevnog boravaka s tapetama iz kolekcija Ted Baker, Tektura i Arte, koje odražavaju bogato viktorijansko naslijeđe - kaže Leila Jahić.

image

S projektom su započeli sredinom 2020., a renovacija je trajala tri godine i odvijala se u fazama

Bruno Rondinelli

Budući da je hotel važno središte za konferencije i izložbe, sadrži nekoliko velikih konferencijskih dvorana koje su dizajnirane tako da zadovolje potrebe različitih događaja. Dizajn svih konferencijskih dvorana inspiriran je prvom britanskom kockarnicom nastalom u dijelu hotela koji još nosi svoje originalno ime - Clarence Suite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 09:59