kod Imotskog

Hedonistička rezidencija: Suvremena kuća na parceli usred mediteranskog krša i raslinja

Vojko Bašić/Cropix
U Grubinama, kod Imotskog, smjestila se rezidencija u sklopu koje se nalaze bazen, teniski tereni i parkiralište. Vodimo vas tamo!

Kuća smještena u Grubinama kod Imotskog apsolutno privlači pažnju. Ima sve moderne sadržaje koji trebaju, a pritom ne bode u oči, nego se uklapa u okoliš. Riječ je o površini od gotovo 2500 kvadrata koja je danas neprepoznatljiva. Na mjestu gdje je danas sve tip-top uređeno, nekoć je bio samo krš. Autor projekta je arhitekt Roman Vukoja, koji je, u skladu s vlasnikovom željom, dao sve od sebe da se prostor otvori prema prirodi koja ga okružuje. A tu prirodu, između ostalog, čine i bazen, sunčalište, teniski tereni i parkiralište.

image
Vojko Bašić/Cropix

Poseban izazov, govori nam arhitekt, bio je projektirati kuću na parceli koja je smještena na padini orijentiranoj prema sjeveroistoku. To je sveukupno planiranje i radne akcije učinilo poprilično zahtjevnima

image
Vojko Bašić/Cropix

Tlocrtni gabarit građevine čine dva po etažama izmaknuta volumena u kojima su smještene funkcionalne cjeline stambenog prostora. Kuća ima suteren, prizemlje i kat. U prizemlju se nalazi dnevna zona: kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak, koji su osmišljeni tako da čine cjelinu s vanjskim prostorom bazena i sunčališta. Zbog toga su tu velike klizne aluminijske stijene. U centralnom dijelu dnevnog boravka, tako da privlači poglede, smješten je kamin. Površina ove dnevne zone je oko 70 kvadrata. Ispod toga su gospodarski prostori, a iznad je zona rekreacije.

image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix

Tlocrtni gabarit građevine čine dva po etažama izmaknuta volumena

image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix

Gradnja i tehnologija

- Poseban mi je izazov bilo projektirati kuću na parceli koja se nalazila usred mediteranskog krša, kamena i makije te na padini orijentiranoj prema sjeveroistoku s pogledom na grad Imotski i Imotsko polje. Kuću je trebalo uklopiti u prirodno okruženje te oplemeniti parcelu na način da se novom gradnjom ne devastira prirodni okoliš - kaže Vukoja i dodaje:

- Kada smo prvi put obilazili buduće gradilište, nitko nije mogao ni zamisliti da bi u takvom prirodnom okruženju gotovo netaknutog krša i kamena mogla nastati moderna kuća s potpunim komforom stanovanja koji pružaju suvremena gradnja i tehnologija. Osnovni problem je bio kako suvremenu kuću uklopiti u zatečeni kontekst mediteranskog krša, pa je odluka bila da se ide s radikalnim pristupom oblikovanju kuće, od jednostavnih kubičnih volumena terasasto postavljenih na prirodnu padinu koja će svojom jednostavnošću biti kontrast prirodnom i nepristupačnom dalmatinskom kršu - ističe.

image
Vojko Bašić/Cropix

Dvije su boje kuće izvana - siva i bijela, a tu su i staklene ograde, dok unutra dominiraju crna i siva, ali i efektna žuta

image
Vojko Bašić/Cropix

Sva rasvjetna tijela te oprema za grijanje i klimatizaciju napravljeni su tako da se što manje ili uopće ne vide

image
Vojko Bašić/Cropix

Monokromatsko rješenje

Dvije su boje kuće izvana - siva i bijela, a tu su staklene ograde, kako ne bi ništa kvarilo pogled na Imotski i Imotsko polje. Unutra također ima dosta sive boje, kao i crne, pa je zbog toga nekoliko komada namještaja žute boje prava eksplozija, oku vrlo ugodna. Interijer zajedno potpisuju vlasnik i arhitekt, koji su se složili da uređenje treba poštovati jednostavan minimalistički arhitektonski koncept.

- Dominantno je monokromatsko rješenje interijera s ugradbenim namještajem u bijeloj boji s pojedinim kolorističkim akcentima mobilijara kao što su lounge fotelje Egg klasika modernog dizajna arhitekta Arne Jacobsena te viseća rasvjetna tijela i stilizirani koloristički sagovi. Kupaonice su također riješene minimalistički s ugradbenim sanitarijama i opremom jednostavnih linija, transparentnim pregradama od stakla koje odjeljuju zonu tuširanja od ostatka kupaonice, a podna i zidna obloga je visokokvalitetna keramika velikog formata s minimalnim nevidljivim fugama - pojašnjava Vukoja i dodaje kako su sva rasvjetna tijela te oprema za grijanje i klimatizaciju tako napravljena da se što manje ili uopće ne vide. Ugrađena je unutar spuštenih zidova pojedinih prostorija.

image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix

Pogled iz kuće, ali i dok se uživa u bazenu puca na Imotsko polje i svu njegovu prirodnu ljepotu

image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix

Kuća ima četiri spavaće sobe: jednu u prizemlju, tik uz dnevni boravak, a ostale na katu. Svaka od njih ima vlastitu kupaonicu, čime se postiže da svi koji u kući borave imaju potpunu intimu. Sobe su prosječne veličine 20 kvadrata, a svaka ima i pretprostor i ugradbeni ormar. Sve u kući napravljeno je tako da u potpunosti zadovolji sve one koji u njoj borave, pružajući im mogućnost da uživaju u prirodi, pogledu, ali i svim tekovinama modernog doba.

image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2024 05:43