UREĐENJE PRODAJNOG PROSTORA

'Experiential' dizajn na primjeru trgovine Roto Dinamic 

Zabava koja počinje već pri kupovini pića

  • PROJEKT: Brigada
  • KREATIVNI DIREKTOR: Damjan Geber
  • VODITELJICA PROJEKTA I STRATEGIJE: Ivana Validžić
  • VODITELJICA PROJEKTA ARHITEKTURE: Jelena Babić
  • ARHITEKTICA: Mia Petričević
VANJSKI SURADNICI
  • FOTOGRAF: Domagoj Blažević
  • GRAFIČKI DIZAJN: ZOO agencija

'Experiential' dizajn ili kako ga prevodimo na hrvatski jezik - doživljaj prostora, uključuje aspekte stvaranja jedinstvenog doživljaja koji prenosi osjećaj definiran kreativnim konceptom. U digitalnom vremenu i zasićenom tržištu, jedinstven fizički doživljaj je ono što stvara dodanu vrijednost, bilo da se radi o trgovini, uredu, hotelu ili restoranu.

Ovakav pristup uređenju interijera, nagrađivana zagrebačka agencija Brigada, uspješno je primijenila pri uređenju prodajnog prostora trgovine Roto. Prvi korak bilo je praćenje ponašanja i potreba korisnika/kupaca te njihovih preferencija kroz bihevioralnu analizu, a rezultati su pokazali kako prodajni prostor ne iskorištava svoj puni potencijal i kupcima ne nudi razlog da se zadrže u trgovini. Konceptom „proslava je ozbiljan posao“, sve definirale frikcije tadašnjeg prodajnog mjesta su uspješno ''uklonjene'' ili unaprijeđene te sadašnji prostor jasno naglašava sve snage ovog branda, te ponudu i uslugu koja je do tada bila nejasno komunicirana ili skrivana. Prostor je jasno segmentiran na zone koje nude širok asortiman artikala potrebnih za proslave u različitim prigodama, a uz ugodnu i jednostavnu kupnju, interijer nudi jedinstven doživljaj pri kupnji i poziva kupca na istraživanje.

Tako sada, kupci u Roto trgovini u Planinskoj 7, imaju mogućnost kreirati svoju wish listu potrebnih proizvoda kroz party planer kalkulator, preuzeti svoja pića rashlađena za konzumaciju iz rashladne komore, opskrbiti se i dodacima neophodnim za svaku proslavu kao što su led, začini, koktel asortiman, čaše, svježe i smrznuto voće te po završetku svoje proslave vratiti nepotrošene količine.

U dijelu prostora osmišljena je i zona za sve kupce koji požele prije ili poslije kupovine popiti kavu ili čašu piva iz Blade točionika koji se može i posuditi za potrebe proslava.

Uz zonu party planera, u prostoru je smještena i party gondola koja je nešto potpuno novo u Roto konceptu. Ona svojim sadržajem i dizajnom motivira kupce na daljnje istraživanje i već samom pozicijom, izgledom i sadržajem stvara dojam proslave. Njen sadržaj je upravo ono sto najčešće zaboravimo kod takvih kupnji: grickalice, slamke, plastične čaše.

Odmah nakon party gondole pažnju plijeni zona vina podijeljena u tri kategorije s ponudom bijelih, crvenih i rose vina. Zone se dodatno diferenciraju jedinstvenim dizajnom rasvjete i namještaja te primjenom različitih materijala. Mekani gumeni pod daje osjećaj ugode i laganog hoda, a brojne šarene visilice naglašavaju zone atrakcije i party atmosfere. Zajedno s disko kuglom, odabranom glazbom i mirisom prostora kupca se uvodi u kupnju svega potrebnog za savršenu proslavu.

„Dizajn interijera znatno utječe na to kako će se kupci osjećati u trgovini te na percepciju branda. Da bi došli do takvih rezultata moramo dobro upoznati korisnika kroz bihevioralnu analizu i definiranje jedinstvenih momenata koji se svjesno ili podsvjesno urezuju u emotivno pamćenje. Kreativnim konceptom i dizajnom nastojimo odgovoriti na potrebe i preferencije intuitivnog korištenja prostora te stvoriti jedinstveni doživljaj kupnje zbog kojeg će se kupci ponovno rado vratiti“, istaknula je Ivana Validžić.

Foto: Domagoj Blažević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2024 01:04