Dom četveročlane obitelji

Energetski učinkovita kuća u Zaprešiću

Vodimo vas u dom četveročlane obitelji

Osim uštede, naglasak je na komunikaciji ukućana pa je cijelo prizemlje ‘open space’, a dječje sobe na katu imaju staklene pregrade prema dnevnom boravku.

Gradska vreva, gužva i osjećaj skučenosti u stanu bez terase na zagrebačkoj Trešnjevci nikako nisu odgovarali ideji obiteljskog života supružnika Snježane i Roberta. Prije devet godina odlučili su kupiti parcelu od 600 četvornih metara u mirnom dijelu Zaprešića i na njoj sagraditi kuću baš po mjeri svoje obitelji koja je, uz jednogodišnju kćerkicu, tada čekala i rođenje dječaka.

– Znali smo da nikako ne želimo kuću s previše detalja i krovića koji uopće nisu funkcionalni i na njima se samo gubi energija. Također smo željeli izbjeći duge hodnike i prevelike spavaće sobe u kojima se uglavnom ne boravi. Glavna odrednica pri projektiranju kuće bila je da to mora biti jednostavan i funkcionalan prostor, što otvoreniji prema prirodi i sa što boljom povezanošću prostorija unutar kuće kako bi obitelj mogla stalno komunicirati – objasnila je Snježana kojoj je zajedništvo obitelji vrlo važno. Svoje su ideje u djelo pretočili uz pomoć arhitekata Karmen i Zvonimira Prlića koji su projektirali energetski učinkovitu kuću od ukupno 330 četvornih metara, a obitelj se u nju uselila 2006. nakon što je gradnja trajala godinu i pol. – Prilikom gradnje inzistirali smo na prirodnim materijalima kako bi kuća bila što zdravija za obitelj.

Tako je, primjerice, sve drvo u kući, poput hrastova stubišta i parketa, prelakirano lakom na bazi vode. Također smo pazili na izolaciju te su vanjski zidovi izrađeni od debele cigle i stiropora s odličnim izolacijskim svojstvima, dok su prozori i vrata s vanjske strane aluminijski, a s unutarnje drveni s višestrukim staklima kako bi se gubilo što manje energije. To se s godinama pokazalo kao odličan odabir jer unatoč visokom stropu u dnevnom boravku, ne osjetimo potrošnju grijanja na računima – priča Snježana i dodaje kako su ekološki pristup gradnji nastavili montiravši solarne kolektore na krov pomoću kojih griju vodu.

Kuhinja sa smočnicom

Jednostavnost i funkcionalnost prenijeli su i na unutarnje uređenje svog novog doma. Cijelo prizemlje funkcionira kao “open space” koji se prema potrebi može pregrađivati kliznim vratima. Iz ulaznog prostora opremljenog velikim ugradbenim ormarom za spremanje jakni i cipela te klupicama za lakše obuvanje ulazi se u hodnik koji s lijeve strane vodi u garažu, malu jednostavnu kupaonicu i suprugovu radnu sobu s izlazom na balkon.

Na suprotnoj strani smjestili su se kuhinja, blagovaonica s dnevnim boravkom te još jedna radna soba s pianinom koja je od ostatka prostora zapravo odijeljena policom. Kuhinja s malom smočnicom uređena je kombinacijom bijelih i drvenih ploha, a u kutu je smješten visoki stol namijenjen za brze obroke ili doručak. Snježani je bilo važno da bude dobro osvijetljena prirodnim svjetlom te da ima snažnu napu koja će iz prostora izvući intenzivne mirise hrane. Iz kuhinje, ali i hodnika ulazi se u blagovaonicu spojenu s dnevnim boravkom te je na prvi pogled jasno da se radi o prostorijama u kojima obitelj najviše boravi jer su najprostranije u kući.

Zelena okućnica

Kosi strop visok je između 3 i 4,5 metara, a na njemu su vidljive drvene grede koje se protežu i na vanjski dio terase, kao i na suprotni kraj kuće gdje su vidljive na balkonu na katu. Veliki bočni prozori i klizna staklena stijena prema dvorištu ovom dijelu kuće daju mnogo svjetla te je idealan za opuštanje jer ima pogled na vanjsko zelenilo. – Ovdje je naglasak bio na udobnosti pa smo prostor opremili s čak tri kauča, dok je u blagovaonici stol za osam osoba za druženja i obiteljske ručkove – ističe Snježana. Tijekom toplijih mjeseci dnevni boravak se proširuje na dvorište gdje je natkriveni dio obložen daskama i opremljen vrtnom garniturom, dok je zelena okućnica Robertova oaza za relaksaciju u kojoj sadi razne voćke poput jabuka, kupina i malina te brine o travnjaku.

Gornji kat sastoji se od tri sobe, dvije kupaonice, “walk-in” ormara i terase. Dvije dječje sobe na južnom dijelu kata svjetlost dobivaju kroz dva krovna i jedan običan prozor, a pri opremanju su roditelji pazili da boja namještaja i tepiha bude što neutralnija kako bi se s godinama prostor lakše prilagođavao željama mališana. Najzanimljiviji detalj su stakla uzduž zidova prema dnevnom boravku kako bi se i dalje održao osjećaj zajedništva s ostalim ukućanima. Odmah uz dječje sobe je manja kupaonica kako bi jutarnje spremanje za školu bilo što brže i lakše.

Jednostavno i udobno

U sjevernijem djelu smještena je roditeljska spavaća soba veličine 12 četvornih metara koja je lišena nepotrebnog namještaja. – Svu odjeću smjestili smo u walk-in ormar s policama od poda do stropa u koji se ulazi iz naše sobe ili hodnika i time smo spavaću sobu potpuno rasteretili. Važno nam je bilo da soba ima izlazak na terasu i da bude vrlo jednostavna i udobna – napominje Snježana i vodi nas u najveću kupaonicu u kući koja je smještena uz ovu sobu.

Kupaonica koja također ima izlaz na terasu je opremljena s velikom kadom i dva umivaonika, a WC i bide smješteni su iza pregradnog zida. – Sve tri kupaonice u kući obložene su pločicama neutralne boje zbog lakšeg održavanja, ali i eventualnog budućeg preuređivanja ili uklapanja raznih detalja. Osim toga, ugradili smo podno centralno plinsko grijanje, i to nas u zimskim mjesecima jako veseli – kroz smijeh objašnjava Snježana. Osim 180 četvornih metara stambenog prostora, kuća ima i garažu te veliki podrum koji se prostire na 80-ak kvadrata te uglavnom služi kao mjesto za odlaganje, dok je u jednom dijelu uređena mala teretana.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 11:13