Ekološki trg u Amsterdamu

Od starog spremišta do zabavnog ekološkog trga

U kolovozu 2013. godine grad Amsterdam dao je zeleno svjetlo za prenamjenu starog spremišta u uredskoj zgradi koji je dugo zjapio prazan. Odlučeno je da taj prostor postane višenamjenski trg, a cijela stvar povjerena je u ruke timu iz studija CUBE Architecten. Trg ima 530 četvornih metara, a glavni zadatak za arhitekte je bio da on u konačnici bude “atraktivno i zabavno područje”.

Antistres vibracije

– Riječ je o polujavnom trgu koji se može koristiti za individualni rad, sastanke, prezentacije ili jednostavno uživanje u nekom finom obroku, kavi ili soku. Ideja je bila da bez obzira što radili, trg odiše zelenilom i nekim antistres vibracijama.

Dominantni elementi u ovom prostoru su biljni kavezi koji vise sa stropa i prava drva breze

Zapravo smo htjeli da se ljudi koji budu tu boravili i radili osjećaju kao da su na godišnjem odmoru – objašnjavaju arhitekti i dodaju kako su dominantni elementi u trgu brojni biljni kavezi različitih veličina koji izgledaju poput baldahina između pravog drveća breza. Od boja prevladavaju siva, smeđa i, naravno, zelena, dakle sve boje koje donose mir i ne opterećuju oči. Od materijala, pak, najviše ima drva.

Kvaliteta zraka

– Te biljke u visećim kavezima bile su najveći izazov jer osim vizualnog idetiteta imaju i ulogu osiguranja dobre kvalitete zraka. U početku smo razmišljali o automatskom navodnjavanju sustava, ali smo na kraju ipak biljne kaveze objesili na 10 električnih dizala. Svaka 4 tjedna oni se spuštaju kako bi se propisno vodila briga o biljkama – kažu arhitekti koji su i namještaj birali po “održivim načelima”. Naime, nabavili su skoro sve u raznim skladištima te su stare komade transformirali u nove, lijepe i funkcionalne.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 00:48