Orijentalno, rustikalno, moderno

Dom bračnog para iz Zagreba

Vodimo vas u stan od 63 četvorna metra u kojem je Dubravko gotovo sve napravio sam

Inženjer drvne industrije Dubravko Benišek i njegova supruga Vesna, doktorica dentalne medicine, vlasnici su stana u blizini maksimirske šume koji ima posebnu priču. Gotovo sve u njemu, naime, Dubravko je napravio sam, kombinirajući suprugine i svoje ideje. – Sklonost interijerima i izradi namještaja pokazivao sam još u mladosti pa sam svoj prvi stan, koji je bio u potkrovlju obiteljske kuće, sam projektirao. Također, gotovo sav namještaj sam izradio svojim rukama – prisjeća se Dubravko i dodaje da je tada bio u kasnim dvadesetima, a negdje u to isto vrijeme shvatio je koliko uživa u izradi namještaja, koliko mu je drag manualni rad i općenito uređenje interijera.

Velika promjena počela je rušenjem zida između kuhinje i dnevne sobe, što je otvorilo prostor

Dapače, uređenje interijera toliko mu je drago da se u stanu velikom 63 četvorna metra, u kojem danas živi, nije mogao odlučiti za jedan stil, pa svaka prostorija u njemu ima drukčiju priču. – Znate, nije ovo niti izbliza ovako izgledalo. Stan sam renovirao prije tri godine, promijenio sve instalacije, a cijela priča počela je rušenjem zida između kuhinje i sobe. Time sam dobio lijep, velik prostor za kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak koji su sada u jednom i centralni su dio stana. U konačnici, želio sam dobiti prostor koji gleda na obližnji predivan vrt, pa sam ugradio veliku staklenu stijenu kako bismo svakodnevno imali mnogo prirodnog svijetla, divan pogled te kako bismo imali osjećaj da je životni prostor dio prirode – objašnjava vlasnik.

Dnevni boravak uređen je jednostavno i moderno, na zidu je crveno obojana niša na kojoj je televizor, a bočni prostori su iskorišteni kao police. Posebnost dnevne sobe je i kamin na drva koji je vlasnicima najdraža stvar u stanu i detalj bez kojeg, ka-žu, nije moglo proći uređe-nje. Da im je to bilo toliko važno dokazuje i činjenica da je još jedan kamin dobio svoje mjesto, to u spavaćoj sobi. Boravak i kuhinju povezuje blagovaonski prostor u kojem je divan bijeli stol nepravilna oblika, koji je također vlasnikovih ruku djelo, a izrađen je od masiva s kromiranim nogama, dok su stolci različitih boja kupljeni u Emmezeti.

Ipak, bijela kuhinja rađena po mjeri najveći je Dubravkov ponos. – Kuhinja je u potpunosti moj projekt. Težio sam minimalizmu i čistim linijama, za sve male kuhinjske uređaje predvidio sam elemente s utičnicama pa ih nije potrebno vaditi, nego se upotrebljavaju na plohi koja se izvlači. Radna ploha i zid su od sivo-crnog granita kao kontrast bjelini fronti. Dodao sam i tri elementa u boji kako bi kuhinja dobila malo veseliji štih – kaže.

Hodnik, obično dio doma na koji se ne obraća velika pažnja, ovdje je sve samo ne zanemaren. Do cigle ogoljeni zidovi i dijelovi starih singerica u kombinaciji s velikim modernim ogledalom bude znatiželju već na ulazu i nagovještavaju da ni ostatak stana neće biti dosadan i monoton. No, ono što stavlja točku na “i” te potvrđuje upečatljiv eklektičan stil uređenja jest spavaća soba. Zid iznad kreveta obložen je tamnim samoborskim kamenom, a prostor podižu orijentalne lampe. Duž cijelog zida proteže se veliki ugradbeni ormar, koji zadovoljava sve potrebe za spremanjem odjeće, ali i drugih stvari.

– Kombinacijom različitih stilova, kao što su moderni, postmoderni, orijetalni i rustikalni, te upotrebom prirodnih materijala ostvario sam svoju želju da sa što manje novce i što više svojih ideja napravim još jedan interijerski projekt. Mislim da sam u tome uspio jer supruga i ja uživamo u svakom centimetru svoga originalnog doma – zaključuje Dubravko.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 09:56