IMPOZANTNA RENOVACIJA

Dizajnerskom studiju povjeren je "tamni dosadni stan" na vrhu zgrade. Sada svi žele boraviti na ovim luksuznim terasama

 JORDI FOLCH

Transformacija stana od 55 kvadrata na vrhu zgrade u širem centru Barcelone povjerena je Brákara Studiju koji je, uz dobro promišljenu promjenu rasporeda, novi namještaj, čiji dizajn također potpisuju, i dekoracije, postao pravi moderni penthouse sa impozantnom terasom.

Prije renoviranja, zidovi dnevne sobe bili su obojani u tamno plavu boju, a kuhinja je bila odvojena od ostatka dnevnog prostora u vrlo uskom prostoru. Prethodni vlasnici tako su živjeli "okrenuti leđima" prema čak dvije terase, nimalo ne koristeći tu prednost mogućnosti boravka na otvorenom.

image
JORDI FOLCH
image
JORDI FOLCH
image
JORDI FOLCH
image
JORDI FOLCH
image
JORDI FOLCH
image
JORDI FOLCH

Sada se ovaj stan ističe prirodnim svjetlom u svim svojim prostorijama. Predsoblje, dnevni dio s blagovaonicom i kuhinjom u istoj prostoriji, ured, dvokrevetna soba i kupaonica okupani su prirodnom svjetlošću. Dodatno, dvije terase sada nude i dva različita prostora; jedan više društveni, s udobnom blagovaonicom i dnevnim boravkom, a drugi privatniji, s idiličnim prostorom za opuštanje s balijskim krevetom i vanjskim tušem.

Odvajanje ulaznog hodnika od ostatka dnevnog prostora postignuto je komadom bijelog namještaja, izrađenim po narudžbi s drvenom gornjom površinom na čijem se vrhu nalazi staklena pregrada. Kako nema vrata, cirkulacija u predsoblju otvorenog je rasporeda, s dnevnim dijelom s jedne, a uredom s druge strane.

image
JORDI FOLCH
image
JORDI FOLCH
image
JORDI FOLCH
image
JORDI FOLCH

Radni prostor nalazi se u nekadašnjoj uskoj kuhinji. Uredski stol od prirodnog drva uvučen je u nešto što se čini kao običan bijeli zid, ali u stvarnosti "kamuflira" nekoliko ormarića. Estetski sklad dnevnog prostora postignut je bijelim i drvenim namještajem, s kontrastima u crnoj i suptilnim dodirima intenzivne boje, poput plave tapecirane sofe.

Kuhinjski otok je epicentar oko kojeg se formiraju ostali prostori. Ujednačenost kuhinjskog namještaja u bijeloj boji, zajedno s ostatkom dnevnog boravka, stvara atmosferu dobrodošlice i osjećaj prostranosti. S obje strane dnevni prostor ima velike prozore koji omogućuju pristup dvjema terasama ovog renoviranog penthousea.

Upravo je transformacija terasa najzanimljivija priča. Brákara Studio stvorio je oazu u srcu grada, s popločenjem od drvenih letvica, bijelim kamenjem i umjetnom travom u kombinaciji s prirodnim biljkama i namještajem od ratana i prirodne trske. Iz kuhinje je omogućen pristup "društvenijoj terasi", s prirodnim drvom koje nadopunjuje udoban prostor za sjedenje s vanjskim kaučem i stolićem za kavu. Na suprotnom kraju, pored dnevnog boravka, može se također pristupiti privatnom vanjskom prostoru, namjenjenom odmoru i opuštanju.

image
JORDI FOLCH
image
JORDI FOLCH
image
JORDI FOLCH
image
JORDI FOLCH
image
JORDI FOLCH
image
JORDI FOLCH
image
JORDI FOLCH

Spavaća soba s izravnim izlazom na terasu istaknuta je bijelim namještajem po mjeri. Krevet je uvučen u zid, a iznad njega su tri bijele police koje služe kao uzglavlje. Dekorativni elementi kao što su slike, prirodne biljke i kultna svjetiljka u košari Santa & Cole, koju je dizajnirao Miguel Milà, uistinu se ističu, a toplinu pružaju tkanine za jastuke u nijansama sive i vulkanski kamen.

Posvećenost bijeloj boji proteže se i u kupaonicu. Kvadratna geometrija zidnih pločica nadopunjena je efektom kretanja koji stvara okruglo ogledalo s pozadinskim osvjetljenjem.

Brákara Studio ovim je zahvatima majstorski je stvorio zausta jedinstvenu urbanu oazu u srcu poslovne četvrti grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2024 07:54