PRIJE I POSLIJE

Darija i Slaven jedni su od rijetkih koji su uspjeli pronaći povoljan stan od 76 kvadrata i pretvoriti ga u svoj dom iz snova za 50.000 eura

 NEJA MARKICEVIC /CROPIX
Uz pomoć arhitekta Željka Glubića upustili su se u potpunu obnovu te dobili funkcionalan i prozračan prostor koji ima dobar dotok prirodne svjetlosti

Životni partneri Darija i Slaven prije nekoliko godina su ostvarili ulov života, pogotovo ako gledamo iz današnje nekretninske perspektive. Kad su krenuli u potragu za novim stanom, nisu ni slutili što će se na tržištu dogoditi nekoliko mjeseci nakon što su oni potpisali papire za vlasništvo stana koji se nalazi na granici između nekih od trenutačno najpopularnijih zagrebačkih kvartova - Knežije i Srednjaka. Danas jedan ovakav stan na spomenutoj lokaciji doseže i cifre od 4000 do 5000 eura po kvadratu, a tada su Darija i Slaven uspjeli prostor baš po svojim željenim mjerama pronaći za danas skoro nezamislivu svotu. Naime, novi vlasnici stana od 76 kvadrata na Srednjacima izdvojili su iznos od 125.000 eura i upustili se u potpunu obnovu koja je sveukupno iznosila negdje oko 50.000 eura. Konačna suma u današnje vrijeme zvuči čak pomalo nevjerojatno.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Suradnja s arhitektom

Smješten na šestom katu velike stambene zgrade izgrađene u šezdesetima, stan koji su karakterizirale zatvorenost i snažna tlocrtna podijeljenost nakon obnove je postao fluidan i fleksibilan prostor za obitelj koja nove članove očekuje u budućnosti. Vlasnici su željeli dobiti protočan i prozračan prostor koji ima dobar dotok prirodne svjetlosti, ali koji je ujedno funkcionalan i pruža dovoljno mjesta za pohranu i kvalitetne privatne prostore za sve članove obitelji.

Par se obratio zagrebačkom arhitektu Željku Glubiću, koji je poznat po svojim projektima koji uvijek odaju počast zatečenom prostoru i arhitekturi prethodnika. Tako je bilo i u ovom slučaju. Kako priznaju sami vlasnici, oni su imali određene želje i ideje na samom početku projekta, ali arhitekt ih je usmjerio prema konkretnijim rješenjima koja su u konačnosti zadovoljila njihove potrebe, ali ujedno i ispoštovala lokaciju na kojoj se nalazi stan.

image
NEJA MARKICEVIC /CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC /CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC /CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC /CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC /CROPIX

- U cijelom procesu je bila jako zanimljiva komunikacija s arhitektom. Mi smo željeli sudjelovati u svemu, a on nas je strpljivo proveo kroz sve stavke te nam objasnio logiku koja je stajala iza određenih rješenja, a koja je jednostavno bila neoboriva - kažu nam vlasnici.

Stan je zatečen uglavnom u originalnom stanju još od vremena gradnje, a u međuvremenu se nije previše ulagalo. Uobičajeni tlocrt takvih stanova dijelio je prostor na više manjih zatvorenih jedinica što novim vlasnicima nije odgovaralo, pa su se odlučili na rušenje pojedinih zidova te spajanje prostorija, ali ujedno i premještanje drugih na smislenije položaje. Cijeli ovaj proces nosio je sa sobom i niz prepreka jer su vlasnici u obnovu krenuli netom nakon potresa i u vrijeme pandemije, što je bitno utjecalo na brzinu izvedbe radova, kao i na nabavu svih željenih stavki za uređenje.

image
NEJA MARKICEVIC /CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC /CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC /CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC /CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC /CROPIX

- Iako po svim papirima i nakon pregleda stan nije imao bitnih oštećenja i nije zahtijevao velike popravke, mi smo se ipak odlučili sve ogoliti i krenuti ispočetka. Porušili smo zidove koje smo mogli ukloniti te sve odstranili do samih instalacija. Željeli smo veliki otvoreni dnevni boravak koji spaja kuhinju i blagovaonicu, pa smo morali srušiti zatečeni zid koji je prethodno odvajao te prostore. Također je u tom procesu bilo potrebno postaviti nove instalacije za vodu jer se sada kuhinja nalazila na novom mjestu. To premještanje instalacija iskoristili smo i za prebacivanje kupaonice koja se sada nalazi iza zida kuhinje. Htjeli smo sve napraviti kako treba od početne točke, zato smo i doveli stan u takvu fazu da se sami uvjerimo da je sve napravljeno kako treba - opisuju vlasnici.

image
NEJA MARKICEVIC /CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC /CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC /CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC /CROPIX

Jednostavnost

Nova podjela tlocrtnog rasporeda stvorila je iznimno funkcionalan prostor u kojem je iskorišten svaki centimetar, ali ujedno i velikodušnu prostranost i maksimalnu povezanost svih prostorija. Nakon što su zidovi porušeni, instalacije izmještene te novi raspored prostorija postavljen, uslijedio je onaj, kako ga volimo zvati, slađi dio - a to je stilsko uređenje prostorija. I u ovom slučaju su vlasnici bili sveprisutni, ali vođeni iskustvom i znanjem angažiranog arhitekta.

image
NEJA MARKICEVIC /CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC /CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC /CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC /CROPIX

Jedna od najvažnijih promjena koja su se dogodile ovom stanu je uklanjanje nekadašnjih drvenih balkonskih vrata i prozora te postavljanje velike staklene stijenke koja se proteže od poda do stropa. Iako je ovo zahvat koji službeno spada pod one građevinske naravi, on je uvelike utjecao i na samo uređenje stana. Ovaj postupak je, iako je samo jedan među mnogima, učinio da cijeli stan izgleda potpuno drugačije. Veliki dotok prirodnog svjetla koje je posljedično došlo stvorio je ugodnu atmosferu u stanu, u kojem su se naizgled spojili vanjski i unutarnji prostori. Prividno lagana barijera, koju prema riječima vlasnika nije bilo nikako lagano postaviti, stvorila je sinergiju vanjske terase i prostora za dnevni boravak i blagovanje. Nastavno na takvu atmosferu, vlasnici nisu morali previše razmišljati o dekoru, koji je sam pozivao na jednostavnost i prirodne materijale.

image
NEJA MARKICEVIC /CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC /CROPIX

- Odlučili smo se za prirodne tonove i materijale. Nekoliko nijansi sive vlada cijelim stanom te se na taj način povezuju sve prostorije, a u to sve je ukomponirano svijetlo drvo, kako na podnim površinama tako i kroz namještaj. Odlučili smo se za jednostavnost koja se očituje kroz tanke linije, a sve u svrhu da se prostor ne zaguši, ali ujedno i da se ostavi mogućnost za neke buduće preinake. Ovo je još proces u nastajanju, nedostaje tu još dekorativnih i stilskih detalja, ali svaki dan donese nešto novo i dobro je da uvijek ima prostora za promjenu - zaključuju Darija i Slaven. 3

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. kolovoz 2024 08:24