Američka priča puna dišpeta

Da je Jelena Hrga hrabra po pitanju boja potvrđuje i njezin obiteljski stan u Splitu, čije je uređenje započelo od kuhinje

 ANA BABIć/
Jelena je sama dizajnirala kuhinju, a njezin suprug i otac izradili

Crna mi nikad nije bila opcija, kaže nam Jelena Hrga u čijem obiteljskom stanu površine 85 kvadrata u Splitu vladaju boje, od plave kuhinje do zelene kupaonice. I inače je, kaže, hrabra po pitanju boja, ali priznaje kako je svjesna slobode koju ima s obzirom na to da radi u obiteljskoj tvrtki Šimundža & Company, specijaliziranoj za izradu namještaja po mjeri, pa ako joj odabrana boja i dosadi - može je promijeniti.

image
ANA BABIć/
image
ANA BABIć/

Parket je napravljen od srušene slavonske klijeti stare više od 100 godina, a Thonetovi su stolci pronađeni na aukciji te potom restaurirani

image
ANA BABIć/

Nas je, naravno, privukla plava kuhinja u američkom stilu, povezana s blagovaonicom i dnevnim boravkom. Budući da je jedna od Jeleninih strasti upravo dizajn, što joj je s vremenom postao i opis radnog mjesta u Šimundža & Co., sve je elemente samostalno dizajnirala. Za tehničke detalje pobrinula se projektantica Snježana iz iste tvrtke koja ima više od 20 godina radnog iskustva s preprekama koje se pojavljuju pri projektiranju namještaja po mjeri.

image
ANA BABIć/
image
ANA BABIć/
image
ANA BABIć/

- Stan na posljednjoj etaži privatne kuće srušili smo “do temelja” zbog promjene krovišta, a kuhinja je bila polazna točka za uređenje interijera. Boju smo definirali i prije preuređenja te unaprijed napravili šank u istom RAL-u. Drvenu plohu šanka od ariša napravili su moj muž i otac, ujedno osnivač Šimundža & Company, tijekom prvog lockdowna. Spajali su drvene elemente te ih poslije punili epoxy smolom kako bi zadržali nepravilan izgled drva bez poroznih prostora - opisuje Jelena.

image
ANA BABIć/
image
ANA BABIć/

Kuhinja je duga šest metara, a iako su linije naizgled pravilno raspoređene, Jelena ističe kako cilj nije bio postići minimalizam, nego karakter i osobnost.

- To smo postigli samim odabirom profiliranih vratnica od MDF-a, boje i zlatnih detalja. Naizgled je izazov bio nosivi zid u kuhinji zbog kojeg je ona mogla biti puno manja. No, odlučili smo se prilagoditi dubini zida te ga obložili medijapanom u istom tonu kuhinje, s profiliranim detaljima, čime smo dodali karakter - kaže.

Inicijalno je na radnim površinama htjela pravi Calacatta mramor, no zbog njegove poroznosti i osjetljivosti na mrlje i toplinu odlučila se na porculanske ploče velikih dimenzija s istim uzorkom.

- Te smo površine preslikali i na blagovaonski stol i šank kako bi cijeli blagovaonski prostor dobio jedinstven izgled - objašnjava, prepričavajući nam kako je odabir porculana ili općenito kamena velikih dimenzija definitivno izazov u dalmatinskoj gradnji jer su stubišta često uska, a takve dimenzije ne stanu ni u jedno dizalo.

- Bilo je zabavno angažirati kran koji nam je podigao porculan na treći kat - smije se.

image
ANA BABIć/

Gotovo sve u prostoru izrađeno je po mjeri ili restaurirano.

- Osobno mi je vrlo važno oživiti stari drveni namještaj jer sam time htjela postići toplinu doma. Dugo sam na aukciji tražila Thonet stolice koje smo sami restaurirali i pretapecirali. Bilo je teško pronaći deset istih stolica. Kupnja novih nikako nije bila opcija zbog straha da će prostor postati previše nov i sterilan - ističe.

Parket je izrađen od hrasta, odnosno srušene slavonske kleti stare više od 100 godina, a sve nepravilnosti ispunjene su crnim tekućim voskom i nauljene Rubio monocoat uljima.

- To je bio poseban izazov u proizvodnji zbog ekstremne suhoće i tvrdoće drva, no zadovoljna sam jer smo postigli dodatni karakter u prostoru - zaključuje Jelena Hrga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 20:11