Pravi “country”

“Country” ugođaj u toplom domu obitelji Štimac nedaleko od Kloštar Ivanića

U malom mjestu Bešlinec pronašli smo pravi “country” životni prostor prigodno dekoriran u blagdanskom ruhu

Grančice zimzelena, ukrasi od kriški limuna i plodova topole, božićno drvce s korijenom... Blagdanska je to slika koju smo zatekli u domu obitelji Štimac, smještenom u malom mjestu Bešlinec nedaleko od Kloštar Ivanića.

Obitelj se iz Zagreba prije gotovo sedam godina preselila na selo, kako bi tamo odgajala djecu, i odmah se posvetila uređenju svojeg novog doma. On je sada savršeno uređen i posve prilagođen njihovu stilu života. Posebno zablista u vrijeme blagdana, a njihovo uređenje mogli bismo jednostavno nazvati ekološkim. Osim lampica, nigdje nema plastike, a to je i bio cilj. Istodobno je njihovo uređenje dokaz da dom može biti savršeno uređen uz malo novca i bez imalo konzumerizma.

image
Tomislav Krišto/CROPIX
image
Tomislav Krišto/CROPIX
image
Tomislav Krišto/CROPIX

POSEBNO

- Ukrase svake godine mijenjamo, ali ih ne kupujemo. Od djetinjstva sam naviknuta da se ukrasi izrađuju kod kuće, tako da nam odlazak u trgovinu i kupnja nije opcija. Ovako se okupimo i svatko radi koliko može. Tako su nam blagdani još posebniji - kaže Ivona, koja je tri večeri nakon odlaska djece na spavanje uređivala dom. U izradi ukrasa pomogla joj je kći, koliko je mogla, dok su pri postavljanju svega morali imati na umu činjenicu da je njezin maleni brat prohodao i da mu sve mora biti izvan dohvata ako žele da dekoracije dočekaju kraj blagdana na svojim mjestima.

image
Tomislav Krišto/CROPIX

Klasične zelene i bijele nijanse dominiraju trenutno ovim domom. Vlasnici su sami izradili vjenčiće koji se nalaze na zidovima, a budžet je doista bio minimalan. Najveći dio otišao je na kupnju bora - on nije rezan nego u posudi

image
Tomislav Krišto/CROPIX
image
Tomislav Krišto/CROPIX
image
Tomislav Krišto/CROPIX

MALI ANĐELI

Ivona je ove godine, nakon kraćeg razmišljanja o uređenju, odlučila da sve bude jednostavno: zeleno i bijelo. Sama je izradila i vjenčiće koji se nalaze na zidovima, a budžet je bio zaista minimalan. Najveći dio je otišao za kupnju bora - on nije rezan, nego u posudi, pa ga, nakon što blagdani prođu, sa suprugom namjerava posaditi u dvorištu. Sada stoji u dnevnom boravku, ukrašen svjećicama, plodovima topole na koje je privezala satensku vrpcu kako bi se mogli zakvačiti i malim anđelima. Njih je Ivona radila sa svojom mamom, od suhe kukuruzovine. Maleni bor nije prenakićen - količina ukrasa na njemu dovoljna je da privuče pogled, ali da to ne bude pretjerano. Na policu iznad kauča Ivona je stavila borove grančice, a one su postale i dio dekoracija na stolu. Uz njih su tamo mjesto pronašli jedno malo bijelo porculansko božićno drvce te dva anđela, smještena pod staklo.

Jedan od neobičnih, ali upečatljivih detalja je i štap na koji je vlasnica Ivona vezala vrpce s kojih vise sušene kriške limuna i grančice bora

EFEKTNO

- Pošto je naš dom ukrašen u stilu farmerske kuće, većina ukrasa koje možete vidjeti dar je prirode. Budžet nije bio velik - više je bilo kreativnosti, truda i ljubavi. Šuma nam je nadohvat ruke, pa sam tamo ubrala božikovinu i grančice bora, koje sam onda razmjestila kako bi izgledali što efektnije - priča Ivona, koja je ukrasila open space koji čine kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak. Spavaće sobe nisu ukrašavane, osim kćerine sobe. No, nju nam nije pokazala. S obzirom na to da ju je malena ukrašavala, ona je, kaže, posve suprotna ostatku kuće. U njoj je sve šareno i nakićeno - onako kako to djeca vole.

image
Tomislav Krišto/CROPIX
image
Tomislav Krišto/CROPIX

Božićno uređenje ovog prostora je ukratko rečeno - ekološko. Osim lampica, nigdje nema plastike, a to je ovoj obitelji i bio osnovni cilj

image
Tomislav Krišto/CROPIX
image
Tomislav Krišto/CROPIX

U kući osim bora pogled plijene i vijenci koji se nalaze na zidovima, ali i jedan poseban ukras, smješten na prozor. Točnije, ispred njega, jer visi. Na običan štap Ivona je vezala vrpce s kojih vise sušene kriške limuna i grančice bora. Miris je nevjerojatan, naravno, a cijeli ugođaj dodatno upotpunjuju svijeće koje su ispod, na prozorskoj dasci, gdje je svoje mjesto našao i jedan božićni patuljak. Osim toga, jedan je okvir za slike uistinu poseban: riječ je o okviru unutar kojeg se nalaze bijele zvjezdice, oko kojih su lampice koje svijetle. Nemoguće je to ne vidjeti jer je iza okvira crni zid, pa bijele svjetleće zvjezdice itekako dolaze do izražaja.

- Htjela sam da sve bude ekološko, drugačije i da se uklopi u stil našeg doma. Osim toga, svima nama je najljepše ono što smo sami napravili. Na sam Badnjak stavit ćemo lampice u dvorište, vjenčić na vrata, velike fenjere i pletene košare s čempresima. Ideja mi je da su ukrasi jednostavni, ali lijepi - priča Ivona, koja je priču o preuređenju svojeg doma podijelila i na Instagramu. Njezin profil my_easy_country_living prikazuje Ivonin dom u svim godišnjim dobima, baš kao i ljupke prizore sa sela, koje njezini sljedbenici jako vole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:06