Cool mjesto: Restoran Mano

Crossover gastronomije, tradicije i suvremenosti
Profil
Ime:
Restoran Mano
Adresa:
Medvedgradska 2, Zagreb
Radno vrijeme:
ponedjeljak - subota: 9 - 24 h
Vlasnik:
Zlatko Đaković
Šef kuhinje:
Hrvoje Kroflin
Uređenje:
Dva arhitekta

Prije 8 godina Mano je bio prvi restoran s otvorenom kuhinjom te sa suvremenijim pristupom hrani. U međuvremenu mnogi su ga kopirali, no on je i danas svjež i poseban

Kada se prije osam godina otvorio restoran Mano u Gliptoteci, bio je to po mnogočemu vizonarski pothvat koji je donio mnoge novitete na domaću gastro, ali i arhitektonsku scenu.

Oblikovno gledano, restoran suvremenog arhitektonskog izričaja smješten je u staru tvornicu kože, danas zaštićeni spomenik kulture, u kojem se na vješt i suptilan način staro povezalo s novim. Bio je i to prvi restoran u Hrvatskoj koji je imao kuhinju otvorenog tipa, izuzetno bogatu ponudu vina te suvremeniji pristup gastonomiji.

Nakon Mana, mnogi su krenuli sličnim smjerom, kao i sam Mano koji je jedno vrijeme posluživao molekularnu i slow food kuhinju, a odnedavno u Green Goldu postoji još jedan njihov restoran Mano 2 sa sličnim konceptom crossover gastronomije.

No, ono što je bilo i ostalo isto je Manov interijer. Riječ je o prostoru od 370 kvadrata u južnom krilu Gliptoteke sa zidovima od opeke te s karakterističnim stupovima od lijevanog željeza. Interijer su uredili poznati hrvatski arhitekti Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić, a restoran je bio više puta nominiran za najbolji restoran u Hrvatskoj te za jedan od najljepših interijera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2024 12:08