Novo mjesto u Zadru

Coffee&Cake - Ove subote svratite na službeno otvorenje gdje vas čeka i glazbeno iznenađenje!

Sirovo i prirodno, od interijera do hrane

PROFIL

INFO: kafić/slastičarnica Coffee&Cake
LOKACIJA: Ulica braće Vranjanina 12, Zadar (kod ljekarne prema Županijskom sudu)
UREĐENJE: arhitektica Jasmina Mehulić iz Mins studija

Zadar je nedavno postao bogatiji za novi, totalno drukčiji lokal, koji je oživio centar grada i podignuo ugostiteljsku ponudu na jednu novu razinu. Provjerite zašto

Razmišljajući gdje bi mogao proslaviti rođendan i pozvati društvo da se u ugodnoj atmosferi počaste kolačem uz šalicu kave ili čašu vina, 30-godišnji Zadranin ostao je bez ideja. Naime, u cijelom Zadru nije mogao pronaći lokal koji je ujedno slastičarnica i kafić, a koji svojim uređenjem, ponudom i sadržajem odudara od ostale, prosječne ponude. Nije mu preostalo ništa drugo nego reagirati te otvoriti lokal kakav Zadru nedostaje. A to mu je i uspjelo: osim što je slastičarnica Coffee&Cake oživjela duh zadarskog poluotoka, podigla je ugostiteljsku ponudu Zadra na novu razinu.

Slastičarnica se nalazi na lokaciji nekadašnjeg Mliječnog restorana, koji je 70-ih godina prošlog stoljeća bio jedno od popularnijih mjesta za okupljanje, u ponudi nudi klasične kolače koji se pripremaju u Art hotelu, ali i sirove slastice koje priprema Mihaela Devescovi, a govorimo li o njegovu uređenju, ujedno je jedan od rijetkih primjera total dizajna.

Neposredno prije otvorenja slastičarnice, govori nam vlasnik, na toj je lokaciji bio butik u lošem stanju, zatvoren kabinama i policama. Vlasnikova ideja bila je totalno transformirati i prenamijeniti prostor te ga urediti u industrijskom stilu, ali pritom izbjeći već viđene elemente koji se pojavljuju u sličnim lokalima. Tu je ideju razradila arhitektica Jasmina Mehulić iz Mint studija.

- Prvotna ideja i koncept bili su napraviti moderan, pročišćen i svijetao prostor, netipičan za zadarske lokale, samim time jer je ponuda slastičarnice sa sirovim i zdravim kolačima novost u Zadru. Ideja uređenja interijera započela je od specifičnog oblika i boje podnih obloga, šesterokutne keramike u kombinaciji s toplim drvetom, što se kao zanimljiv oblik provuklo kroz detalje u prostoru, pa sve do oblikovanja loga Coffee&Cake - kaže Jasmina Mehulić.

Stil uređenja je industrijski pročišćen i topao, svi elementi u interijeru, uključujući i viseću rasvjetu, rađeni su prema nacrtu arhitektice isključivo za ovaj lokal, osim stolaca koji su neki od najboljih dizajnerskih primjera, kao što su Hay Copenhague i Hay Hee bar barski stolci.

- Kombinirajući svijetle tonove sive i prirodno drvo, s detaljima od crne i bijele bravarije u industrijskom stilu, želja mi je bila dobiti prostor koji će idealno pristajati uz filozofiju prirodnih i zdravih kolača, evocirajući svjetske moderne interijere coffee shopova - ističe arhitektica.

Lokal površine 76 kvadrata podijeljen je u dvije sjedeće zone, prednje visoko i stražnje nisko sjedenje. U prednjem visokom ističu se zona uz izlog s bijelim visokim stolovima te zona uza zid s visokim stolovima koji imaju integriranu rasvjetu i postavljeni su konzolno. Kao specifičnost prostora ističe se grupni stol za sjedenje u prednjoj zoni koji je zajedno s pripadajućom rasvjetom na neki način postao zaštitni znak lokala, jer su ga i stranci i domaći prigrlili. Stražnja zona lokala s niskim sjedenjem zamišljena je kao mirnija i toplija zona, namijenjena za dulje zadržavanje i naglašena rasvjetom rađenom također prema nacrtu projektantice.

Na podu je mozaik od gres keramike u sivo-bijeloj kombinaciji ukomponiran u gres keramiku u imitaciji hrastovih podnih obloga. Završna obrada zidova dekorativni je cementni premaz u bijeloj i sivoj boji, a zanimljiv detalj je i logo utisnut u zid.

- Šank i vitrina s kolačima jedini su element u prostoru koji se ističu drugačijim materijalom i obradom. Presvučeni su u neobrađeni hrđavi čelik bakrene boje, što i odgovara filozofiji sirovog i prirodnog Coffe&Cakea - kaže arhitektica.

Foto: Šime Šokota

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2024 06:50