COOL MJESTO U HAMBURGU

Bistro MealBox, od mračne radionice do lijepog mjesta u kojem se nudi zdrava hrana

Arhitekt Armin Mešić iz studija Fo4 Arhitektura od prvotnog prostora stvorio je prekrasan interijer koji osvaja stanovnike Hamburga

U prošlom broju časopisa D&D - Dom i Dizajn pisali smo veliku temu broja o sjajnim i pametnim adaptacijama uz pomoć kojih su nekada mračna, stara i nedovoljno iskorištena mjesta postala suvremene i lijepe adrese za život ili rad.

I ovo je jedna takva priča, a radi se o prostoru u Njemačkoj, točnije u gradu Hamburgu, koji je prvotno bio garaža, a nakon toga i radionica. Vlasnik je odlučio da treća prenamjena prostora bude u bistro zdrave hrane, a kako bi to ostvario, u pomoć je pozvao arhitekta Armina Mešića iz studija Fo4a Arhitektura.

PRENAMJENA

- Dočekala me je radionica i prostor koji je dijelom bio adaptiran. Na podu se nalazila postojeća keramika koju je vlasnik želio zadržati i stropovi koje nije bilo dopušteno pretjerano mijenjati. Konačni cilj bio je prenamjena prostora u bistro zdrave hrane naziva Bistro MealBox koji će posjetiteljima biti ugodan za boravak. Koncept je uključivao da se sva hrana u ovom bistrou priprema na licu mjesta u samom interijeru, točnije iza radnog pulta tj. šanka - priča arhitekt Armin Mešić i dodaje da je na početku bio velik izazov osigurati sve potrebne instalacije u dijelu šanka koji je planiran u prednjem dijelu restorana. To je ujedno podrazumijevalo i instalacije ventilacije, struje i ostalo.

Prema zamišljenom konceptu, hrana se priprema na licu mjesta, tik iza radnog pulta. Postavljanje instalacija u prednji dio restorana predstavljalo je stoga izazov za arhitekta

UREĐENJE

- Problem je riješen zato što objekt posjeduje podrumske prostorije i po stropu podruma smo tako postavili potrebne cijevi i drugo, dok je ventilacija na fasadi objekta izvedena. Nadalje, imali smo sreću da se u prostoru nalazio već jedan WC koji je bio dovoljan za minimalne uvjete i dozvole te nije bilo potrebe za ‘izmišljanjem’ novog WC-a, što je u ovakvim projektima obično i najzahtjevniji dio - objašnjava arhitekt Mešić.

Nakon svih ovih spomenutih intervencija na red je došlo uređenje koje je uključivalo namještaj, šank, stolice, sofe i stolove. U prostoru prevladavaju crna, bijela i smeđa te puno drva koje mu daju potrebnu toplinu.

- Nekoliko betonskih tehnika na postojećim zidovima i skladno postavljena rasvjetna tijela s jednostavnim namještajem formirala su zanimljiv, a opet nezamarajući interijer u kojem gosti rado borave - zaključio je Mešić.

Foto: Fo4a Arhitektura

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 20:27