Nova pravila

Bijele kupaonice su potpuno izašle iz mode! Biraju se drugačiji tonovi

 Shutterstock
U trendu su umivaonici u boji, crni akcenti, tuš kanalice od sanitarnog stakla i fokus na detaljima koje smo dosad zanemarivali

Svake godine iznjedri pozamašan broj trendova za uređenje kupaonice. Prošlu godinu su obilježili minimalistički te, nikad popularniji, biofilni dizajn kojem su glavne odlike prirodni materijali, mnoštvo ukrasnih biljaka i gomila prirodnog svjetla. Lani je u igri bio i modularni namještaj, odnosno onaj pomoću kojeg sami možemo definirati visinu i položaj elemenata. Niti high-tech dodataka nije nedostajalo.

Stručnjaci su i ove godine predstavili savjete za uređenje kupaonice koji će se najvjerojatnije zadržati i u nadolazećim godinama, naročito jer ovu prostoriju ne uređujemo često. Prema ranije provedenom istraživanju, vlasnici nekretnina renoviraju kupaonicu svaka 33 mjeseca, odnosno skoro svake tri godine. No, ako prostorija sadrži bezvremensku i kvalitetnu opremu, onda se mijenjanje njena izgleda može prolongirati i na više od pet godina.

Ipak, to ne znači da ne trebamo mijenjati akcente i usvojiti pokoji zanimljiv detalj iz najnovijih trendova za uređenje kupaonice. Dovoljno je promijeniti aktivacijsku tipku za WC ili, pak, tuš kanalicu da bi prostor djelovao svježije i modernije.

Dizajneri interijera slažu se da glavnu ulogu u kreiranju ambijenta kakav želimo postići u prostoriji čine upravo detalji. Stoga u nastavku teksta donosimo sedam kupaonskih trendova, odnosno nikad popularnijih detalja za uređenje kupaonice, koji trenutačno dominiraju u svijetu interijera:

1. Zakrivljene siluete

Kupaonski elementi strogih i oštrih linija lagano padaju u zaborav. Ne samo zašto što smo se zasitili skandinavskog stila, već jer sve više uočavamo prednosti zaobljenih silueta.

image
Shutterstock

Nova istraživanja pokazuju da postoji jaka veza između oblika namještaja i našeg raspoloženja. Oštri predmeti ravnih linija potiču osjećaj nesigurnosti i prijetnje, dok su zaobljeni povezani sa srećom, skladom te smirenošću.

Baš zato je trend da i u kupaonicama biramo elemente te detalje s lukovima koji stvaraju sigurnosti i harmoniju. Isto tako, dizajneri interijera sve češće savjetuju odabir svjetlijih tonova, kao što su bež, svijetlo smeđa i zelena, dok sve manje naginju čistoj bijeloj. Potpuno bijele kupaonice lagano iščezavaju te u prvi plan dolaze topli tonovi koji stvaraju „cozy“ atmosferu.

2. Umivaonici u živahnoj boji

U trendu su boje!

image
Shutterstock

Nekima se to neće svidjeti i radije će ostati vjerni monokromatskoj paleti. I mi smo tako mislili dok nam u oko nije zapeo trend zbog kojeg kupaonica uistinu izgleda autentično. Naime, ove godine izrazito su popularni umivaonici u živahnoj boji! I pritom uopće ne trebate imati kupaonicu uređenu u retro stilu da bi se šareni umivaonik uklopio. Naprotiv, odlično se uklapa i u najmoderniju prostoriju.

Vibrantni tamno plavi umivaonik odlično funkcionira na bijelim pločicama i zlatnim detaljima. Zeleni, pak, čini savršenu simbiozu s industrijski uređenom kupaonicom, ispunjenom umjetnim biljkama. A da biste postigli sofisticiranu prostoriju koje se nikad nećete zasititi, odaberite razigrani umivaonik u nježno ružičastoj boji. Upravo je ružičasta boja kojom se stvara dojam glamuroznog, ali ne pretjeranog, sofisticiranog, no opet ne prenježnog.

3. Namještaj od prirodnih materijala

Uz boje se uvijek slažu prirodni materijali. U kombinaciji stvaraju balans, harmoniju, a opet dinamiku, i melem su za oči kakav se teško stvara ako se kombinira samo jedna boja ili materijal.

image
Shutterstock

Drvo kao materijal daje dimenziju i toplinu prostoru. Obogaćuje kupaonicu i čini je atraktivnom za korištenje. Dovoljan je samo jedan komad namještaja u ovoj prostoriji da bi djelovala toplije, to može biti element iznad umivaonika, polica, ormarić za ručnike ili, čak, kada! Da, dobro ste pročitali, neki su otišli korak dalje pa su u svojoj kupaonici postavili kadu u cijelosti izrađenu od drveta. Ovaj komad namještaja koji traje 10 do 12 godina se najprije može vidjeti u japanskim kućama. Japanci su osmislili japandi dizajn, spoj skandinavskog i japanskog dizajna, koji sve češće viđamo u interijerima. Glavne karakteristike su mu minimalizam, mnoštvo biljaka, funkcionalnost i statement komadi kao što je kada od drveta.

4. Aktivacijska tipka za WC s dizajnerskim potpisom

Budimo iskreni, aktivacijska tipka za WC nije dizajnirana da bude u središtu pozornosti. Dosad smo je uglavnom zanemarivali jer nam je kod nje najvažnija funkcionalnost, dok izgled pada u drugi plan.

No, u posljednjih nekoliko godina dizajneri interijera joj sve više daju na važnosti. Aktivacijska tipka može ponuditi toliko toga taktilnog i vizualnog sa svojim savršenim linijama i neuobičajenim materijalima.

image

Aktivacijska tipka za WC

Tece

Baš kao što to može TECEsquare. Svojim bezvremenskim oblikom i visokokvalitetnim materijalima, TECEsquare aktivacijska tipka za ispiranje WC-a miljenik je mnogih arhitekata i projektanata kupaonica.

TECE je sada nudi u novim, inovativnim metalnim bojama i staklenim površinama koje su najnoviji trend u svijetu kupaonskih armatura i uređenju interijera. Najravnija TECE aktivacijska tipka ističe se svojom preciznom izradom i ravnim dizajnom.

image

Aktivacijska tipka za WC

Tece

No, TECE je mislio i na one kojima je, osim estetike, važna i funkcionalnost. U njihovoj ponudi ističe se i aktivacijska tipka s novom površinom od nikala koja zahvaljujući završnom sloju protiv otisaka prstiju.

U ponudi imaju i četiri nove staklene površine – bijelu, crnu, signalno sivu i pješčano bež. Njihove glazure se peku iza stakla, što tipkama daje impresivnu optičku dubinu, lijepe lomove svjetlosti i lagani, prozirni izgled. Bijele satinirane i crne satinirane staklene površine dostupne su i u asortimanu TECEdrainline tuš kanalica. Svi TECE postojeći i novi modeli tipki dijele istu dugotrajnu tehnologiju i visoku kvalitetu završne obrade te predstavljaju komponente modularnog sustava TECEsquare. To znači da se bilo koja TECEsquare tipka može kombinirati s bilo kojim TECE vodokotlićem. Još više inspiracije pronađite u njihovoj brošuri koja je dostupna ovdje.

image

Aktivacijska tipka za WC

Tece

5. Tuš kanalice od sanitarnog stakla

I tuš kanalice su detalj koji je prestao biti zanemariv jer pomoću njih kupaonica djeluje prostranije i elegantnije.

U trendu su crne i bijele tuš kanalice, a baš takve izrađene od sanitarnog stakla dostupne su u asortimanu TECEsquare.

Skladan ili kontrastni ugođaj u kupaonici u tušu može se stvoriti u kombinaciji crne ili bijele tuš kanalice s velikoformatnim pločicama u istim bojama bojama i odgovarajućim kupaonskim armaturama te aktivacijskim tipkama. Uostalom, puristički izgled s ponekim detaljima ili sve u istom tonu je jedan od aktualnih trendova kad je u pitanju dizajn tuša.

U svakom slučaju, novi umetci na tijelu tuš kanalice od nehrđajućeg čelika izgledaju izuzetno elegantno i također se vrlo lako čiste. Oni proširuju TECEdrainline modularni sustav u kojem se mnogi dizajnerski pokrovi i rešetke mogu kombinirati s različitim tijelima kanalice.

image

Tuš kanalica u crnoj boji

Tece

No, osim što su oku privlačne, TECE tuš kanalice zaustavljaju neugodne mirise i štetočine.

Neugodni mirisi nastaju u odvodu tuša prvenstveno ako se odvodi rijetko koriste ili instalacije nemaju dovoljno ventilacije i gdje se stupac vode gubi zbog fluktuacija tlaka u sustavu odvodnje. TECE rješava ovaj problem s novim mehaničkim zatvaračem neugodnih mirisa za tuš profil TECEdrainprofile.

Neugodni mirisi zatvaraju se pomoću membranskih brtvi i nije potrebna voda. Težina vode dovoljna je za otvaranje membrane, koja se zatvara čim voda otekne. Time se sprječava i ulazak kanalizacijskih plinova kao i štetočina ili stranih tvari te se sprječava isušivanje sifona. Novi zatvarač neugodnih mirisa može se naknadno ugraditi i samo ga treba umetnuti u odvod, vrlo jednostavno bez vijaka ili alata.

6. Crni detalji

Akcenti u crnoj boji stvaraju dozu elegancije, dramatiku i dubinu i baš zato ih dizajneri interijera sve češće koriste pri uređenju kupaonice.

image
Shutterstock

Ove godine hit su crne miješalice za vodu, tuš kabina, fuge, rasvjetna tijela, a dašak stila stvorit će jedan eklektičan tamni ormarić. Crno se odlično kombinira sa svjetlijim nijansama kao što su bijele pločice i svijetlo prirodno drvo, a ako vam sve to djeluje pomalo beživotno, dodajte jedan detalj u boji koji će vizualno podići cijelu kupaonicu.

7. Ogledalo s led rasvjetom na touch

Ogledalo je neizostavan detalj u svakoj kupaonici. No, više se ne koristi samo da bi zadovoljio svoju primarnu funkciju, već i da boravak u kupaonici bude što ugodniji. To se ponajprije ostvaruje kupaonskim ogledalom s LED rasvjetom na touch okruglog ili pravokutnog oblika. Pozadinsko svjetlo pretvara kupaonicu u spa oazu, prostoriju potpuno nove dimenzije iz koje ne želimo izaći. Sudeći prema trenutačnoj popularnost, mala je vjerojatnost da će ovaj ukras uskoro izaći iz trenda.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Tece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2024 11:11