Antistresna eko kuća

Moderna obiteljska kuća napravljenu od recikliranih materijala

Je li moguće napraviti suvremenu kuću za čiju su se gradnju koristili samo zdravi, lokalni i malo štetni materijali? Ako pitate tvrtku Ecologia Foundation, odgovor je pozitivan. To su najbolje pokazali na primjeru suvremene kuće u Montrealu, u Kanadi.

“Ona je dokaz da je moguće sagraditi ekološku kuću bez žrtvovanja suvremenog dizajna. Svi korišteni materijali su ručno probrani od najvažnijih, ekološki osviještenih dobavljača iz Québeca, površinom najveće pokrajine u Kanadi. Kombinacijom izloženih greda, velikih prozora i unutarnjeg dvorišta uokviren je, pak, lijep, udoban i moderan životni prostor”, kažu dizajneri iz Ecologia Foundationa.

Izložene grede, veliki prozori i lijepo unutarnje dvorište čine udoban životni interijer

No, ako ste mislili da je ovo samo još jedna u nizu lijepih ekoloških kuća koje svakodnevno viđamo po svjetski poznatim portalima, grdno ste se prevarili. Ovo je nova generacija ekoloških kuća u kojoj su dizajneri, osim izbora vidljivih materijala, oblicima, proporcijama i tzv. opuštajućom energijom u kući uspjeli stvoriti brojna mala energetski zdrava mjesta za odmaranje.

Nešto poput golemog prostora koji krije čarobne antistresne oaze. “Na nekim mjestima u kući vibracija je bolja u odnosu na druga mjesta i poželjna su, na primjer, za spavanje, čitanje, uživanje u čaju ili bilo koju drugu aktivnost čiji je cilj opuštanje, a koja vas ne čine živčanima”, objašnjavaju iz tvrtke i dodaju da je ova kuća prva u Québecu koja integrira BioGeometry ™ znanost za kontrolu elektromagnetskih polja, uzima u obzir energiju na zemlji i pritok te ulijevanje domaćih voda.

Kada se uskladi sve nabrojeno, postiže se emocionalni, vitalni i duhovni ambijent poželjan za život. Strukturu kuće čine izolacijski konkretni oblici, a dio materijala sastavljen je od 100% recikliranih materijala. Beton, koji se koristio kao struktura i kao toplinska masa, sadræi 39% recikliranih materijala. Kuća ima i zeleni krov koji je djelomično napravljen od vodonepropusnog fiberglasa koji traje više od 100 godina. Za tu opciju odlučili su se kako bi smanjili gubitak topline, a takav je krov dvostruko ostakljen, ima reflektirajući film i kripton plin.

Kuća ima kamena pročelja koja impresioniraju impozantnim dimenzijama, a materijal je nabavljen u lokalnom kamenolomu.Vodeći materijal u kući je drvo koje joj daje dozu topline. Ploče u kuhinji izrađene su od recikliranih materijala, a pri odabiru kućanskih uređaja vodili su se principom reducirane potrošnje struje. Sve slavine imaju adaptere za smanjenje protoka vode. Kada je o pokućstvu riječ, dominira tzv. zatvoreni, ugradbeni namještaj koji su izradili lokalni majstori od vrlo otpornih materijala. U kući prevladava minimalistički stil, ali ne sterilan. Uostalom, prosudite sami…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 03:50