DAŠAK PROŠLOSTI

Ante je sanjao kuću u rustikalnom dalmatinskom stilu, sada je to i ostvario: Pogledajte kako izgleda raj u srcu Zagore!

 Lidija Lolic
Impresivni krajolik i dobro poznati mirisi Mediterana okružuju kuću koja se rasprostire na 108 metara četvornih na dvije etaže

Malo mjesto Donja Blizna u srcu Dalmatinske zagore broji tek možda 300-tinjak stanovnika, dovoljno je daleko da se može osjetiti pravi štih dalmatinskog zaleđa, a opet je dovoljno blizu da za tek nekoliko minuta možete doći do najpopularnijih turističkih destinacija poput Primoštena, Rogoznice, Trogira. Oduvijek je Donja Blizna bila mjesto gdje težaci obrađuju maslinike i vinograde, a danas je tako. Netaknuta priroda i prekrasni krajolici, jedinstven način života te mirno okruženje koje danas nije lako pronaći potaknuli su Antu da u tom mjestu izgradi istinski autentičnu kamenu dalmatinsku kuću.

image
Lidija Lolic
image
Lidija Lolic
image
Lidija Lolic
image
Lidija Lolic
image
Lidija Lolic

Ante nam prepričava kako je oduvijek bio opčinjen kamenim kućama i svime što Dalmacija nudi, a prije nekoliko godina je obnovio i svoju obiteljsku kuću u istom mjestu, koju je naslijedio od djeda. Nakon završetka tog projekta, nedaleko od te lokacije došao je na ideju da sagradi još jednu kamenu kuću, ali ovaj put iz temelja. Kako sam kaže za njega je to bilo ispunjenje sna.

-Odlučio sam se za gradnju autohtone kamene kuće u kojoj će gosti imati svoju oazu mira, tišine, komfora i luksuza. Budući da se kuća radila iz temelja pazio sam da baš svaki detalj bude prilagođen rustikalnom dalmatinskom stilu. Kuća je u konačnici dobila ime Cavalleria Rusticana po istoimenoj operi iz 1890. godine. Melodija je svjetski poznata, tako da filmovi poput Kuma ili Pobješnjelog Bila počinju uz melodije Cavallerije Rusticane - u kući se nalazi I slika na platnu koja predstavlja scenu iz opere tako da ta poveznica bude nešto očitija – objašnjava nam vlasnik.

image

Lidija Lolic
image
Lidija Lolic
image
Lidija Lolic

Gradnja je počela prošle godine u ožujku, a kuća je završena nedavno. Impresivni krajolik i dobro poznati mirisi Mediterana okružuju kuću koja se rasprostire na 108 metara četvornih na dvije etaže. Odmah kao dobrodošlica na samom ulazu na imanje dočekuje vas fino osmišljena i izrađena ograda od kovane bravarije koja odmah najavljuje što bi se moglo odvijati u nastavku. Pješčana staza s terasom popločanom u kamenu rasprostiru se ispred kuće. Sve prati jednak stil, lokalni svijetli kamen koji je u dijelovima grubo obrađen, dok su drugdje istaknute glatke površine da se pokaže sva moć ovog materijala. Upijajući atmosferu cijelog područja lako biste se zabunili da ste negdje u Toskani, a ne u dalmatinskoj Zagori.

image
Lidija Lolic
image
Lidija Lolic
image
Lidija Lolic
image
Lidija Lolic
image
Lidija Lolic

- ­Odlučio sam se za prirodne materijale i rustikalan stil. Kovana ograda, kamen i drvo. Željeli smo postići dašak luksuza, ali i sagraditi pravu kamenu dalmatinsku kuću. Okoliš kuće osim prekrasnog vinograda krasi lavanda, ružmarin i stoljetna maslina. Težio sam tome da imamo samo autohtone domaće biljke. Pazili smo apsolutno na svaki detalj, čak do toga da smo pomno birali i svaku slavinu koje su u zlatnoj mjedenoj boji da bi se uklopile u ambijent. Na objektu imamo dalmatinski luminar kao simbol Dalmacije i francuski balkon. Na luminaru i francuskom balkonu je također ograda od kovane bravarije. Krov je napravljen od lameliranih greda i brodskog poda te slažu se s rukohvatima na ogradi. Kupe su u također antiknom mediteranskom stilu te su i one odabrane da pojačaju dojam cjelokupne atmosfere.

image
Lidija Lolic
image
Lidija Lolic
image
Lidija Lolic
image
Lidija Lolic

Osim svega ovoga, željeli smo imati i drvenu nadstrešnicu kao mjesto za odmor ili objedovanje u vanjskom dijelu, zaštićeni dio koji se nenametljivo prilagođava kamenim površinama. Dodali smo u vanjskom dijelu i bazen s blago zelenim i tirkiznim mozaikom koji odmara i dušu i tijelo samo ako gledate u njega. I kao šlag na kraju ono što čini jednu autohtonu kamenu kuću - prekrasne zelene škure s kojima smo zaokružili ovu našu priču – kaže za kraj Ante.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. srpanj 2024 16:05