SAJAM NAMJEŠTAJA

Ambienta 2020: Prošetali smo zagrebačkim velesajmom i razgledali tko sve izlaže proizvode

 Damir Krajač/Cropix
Pandemiji usprkos, održao se međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije

Prošle godine negdje isto ovako polovicom listopada, nakon nekoliko dana prvih jesenskih kiša dočekalo nas je sunčano jutro. Oduševljeno smo promatrali kako dobro poznati 5. paviljon zagrebačkog velesajma biva prožet nezamjenjivim prirodnim osvjetljenjem dok smo razgovarali o novim idejama i drugačijem konceptu Ambiente, međunarodnom sajmu namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije.

PREPREKE

Tko je mogao i pretpostaviti koliko će doista biti drugačiji koncept ovogodišnje Ambiente.

Možemo slobodno reći toliko drugačiji da mu je jedino to sunčano jutro zajedničko s prošlogodišnjim izdanjem. Dok smo Ambientu 2019. satima razgledavali kroz 10 paviljona u kojima se smjestilo preko 400 izlagača, ove godine njih 70-ak je izložilo svoje proizvode u svega dva paviljona i to ona pod brojem 8 i 9. S obzirom na situaciju koja nas je dočekala i općenito jako nezahvalno razdoblje za organizaciju bilo kakvog sajma, razgovarali smo s voditeljicom sajma Ambienta Nadom Banek, koja nam je odmah na početku objasnila:

- Kada smo u svibnju krenuli s organizacijom prvo smo se nadali da ćemo kao i prošle godine imati popunjenih 10 paviljona, no kako je vrijeme odmicalo ta brojka je lagano padala, mislili smo da će se zaustaviti na broju 6 ili 4, ali na kraju smo ipak popunili dva paviljona, što s obzirom na to da se sve otkazuje je odličan uspjeh.

image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix

U samo dva paviljona (8. i 9.) predstavljeni su aduti 70-ak izlagača koji ove godine sudjeluju na sajmu Ambienta

image
Damir Krajač/Cropix

Voditeljica sajma nam također obrazlaže da unatoč svim preprekama nisu htjeli odustati ili održati sajam online, prvenstveno zato što prostor zagrebačkog velesajma pruža uvijete i mogućnosti da se u skladu sa svim mjerama HZJZ-a održi sajam na kakav smo navikli. Uvjereni da su ljudi željni događanja i barem malih podsjetnika kako je to izgledalo prije organizatori su odlučili ustrajati u ideji da se sajam ipak održi.

- Svima je poznato da je Zagreb prošao i kroz potres što je osim obnove eksterijera dovelo i u nekim slučajevima do obnove interijera čemu ovakav sajam uvelike može pomoći i to je također jedan od razloga zašto smo bili uporni da ipak sve ovo ostvarimo. Saznajemo kako su morali poštovati određene mjere vezane za širinu prolaza ili samu veličinu izlagačkih prostora što je također utjecalo na odluku izlagača o sudjelovanju na Ambienti, i kako su zapravo u cijelom procesu planiranja jako često bili spriječeni bilo što planirati jer su se stvari doslovno mijenjale iz dana u dan.

- Veliki broj izlagača s kojima smo imali gotovo sve dogovoreno je morao odustati u zadnjem trenu jer se mnogima dogodila situacija proboja virusa u tvrtku gdje je većina zaposlenika završila na bolovanju ili u samoizolaciji i sami izlagači zbog toga više se nisu mogli predstaviti na Ambienti - naglašava Nada Banek i dodaje kako su ponosni da se našlo ipak dovoljno izlagača koji su se uspjeli othrvati covidu-19 i strahu i podržati ovu "novu normalnu" Ambientu.

image
Šumarski fakultete u Zagrebu, pokazao je nagrađeni rad na natječaju "Osmisli svoj idealini radni kutak"
Damir Krajač/Cropix ​
image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix

UČENICI

Među tim izlagačima našli su se neki dugogodišnji izlagači poput Šumarskog fakulteta u Zagrebu, koji su se istaknuli ovogodišnjim proizvodima nastalim na temelju natječaja za osnovne i srednje škole. Naime, fakultet je raspisao natječaj pod nazivom "Osmisli svoj idealni radni kutak" te su od prispjeli radova odabrali najbolje i na temelju crteža u jednom slučaju učenika osnovne škole, a u drugom slučaju učenika srednje škole razvili konačne proizvode koje su predstavili na svome štandu.

image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix

Našu pozornost također je privukla zagrebačka tvrtka Arboline za proizvodnju i prodaju proizvoda od drveta, prvenstveno stolova i stolica, čija predstavnica nam je u razgovoru priznala da iako je dosta teška godina za sve da oni ipak imaju nekoliko novih proizvoda ove godine jer rade po narudžbi i imaju svoje stalne klijente, što im olakšava da izguraju ovo teško razdoblje. Nekoliko štandova podalje od Arbolinea naišli smo na jedan minimalistički štand, ali zahvaljujući svojim proizvodima vizualno jako privlačan - Majcan&Majcan su mala tvrtka iz Velike Trnovice koja radi namještaj od masivnog drveta koristeći tradicionalne metode izrade.

Kako i sami kažu, njihov namještaj poziva na korištenje, promatranje, razmišljanje, diranje i mirisanje, što je u potpunosti istina jer miris drva nas je zaustavio kod njih, a zadržala želja da dodirnemo izložene proizvode.

image
Umjetnica Mirna Sišul i njezini umjetnički printevi na kišobranu i zidnim tapetama
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix

UMJETNIČKA DJELA

Ove godine na Ambienti su se predstavili i MS&Wood, jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih proizvođača dizajnerskog namještaja sa svoje dvije kultne kolekcije Primum i Elle. Ada Kezić iz A1 Formata inače i predstavnica za MS&Wood u Hrvatskoj nam prepričava kako je samo izlaganje na sajmu ove godine doista bio izazov uz sve mjere i zakone koje su morali poštovati da bi dopremili proizvode preko granice, ali da nikako nisu htjeli odustati jer su time htjeli iskazati svoju podršku Ambienti. Osim bosanskohercegovačkih predstavnika naišli smo i na jedan mali štand susjeda iz Slovenije na kojem nude ekološke proizvode za kućanstvo rađene od bambusa, a posebno su im zanimljive staklene slamke.

image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix

Ove godine se u sklopu Ambiente održao i drugi po redu ART FAIR, umjetnički sajam pod vodstvom Ante Potočnjaka. U paviljonu 8, svoja umjetnička djela predstavili su slikari, kipari i fotografi, među koja bismo mi istakli nama zanimljivu Mirnu Sišul i njezina umjetnička djela koja su pretočena u zidne tapete. U sklopu Art Fair na Ambienti se u subotu 17. listopada u 12 sati održala aukcijska izložba na kojoj je biti ponuđeno 70 umjetnina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2024 21:10