Jednoipolsobni stan

55 kvadrata čiste muške uživancije

Fenomenalno uređen stan produkt dizajnera Filipa Gordona Franka
Profil
Vlasnik:
Filip Gordon Frank
Lokacija:
Zagreb, Sv. Duh, Jablanovac
Površina stana:
55 m2 + 28 m2 terasa
Dizajner:
Filip Gordon Frank
Budžet:
teško mi je reći budući da sam stan uređivao postupno i neke stvari adaptirao u fazama. Rekao bih da je ukupno uloženo oko 200.000 kuna. Većina namještaja nosi moj potpis

Produkt dizajner Filip Gordon Frank nije htio robovati prostoru, nego je situaciju okrenuo u svoju korist i stan podredio svojim potrebama i željama.

• Kratki info: Jednoipolsobni stan nalazi se u zgradi iz 1984. godine. Originalno je imao potpuno drukčiju koncepciju, no ja sam je izmijenio i prilagodio svojim potrebama.

• Raspored prostorija: Iz malog hodnika ulazi se u boravak u produžetku, lijevo se iz hodnika ulazi u garderobu, a desno u kuhinju. Kroz garderobu se ulazi u kupaonicu. Spavaća soba povezana je s dnevnim boravkom. Na mjestu nekadašnjih vrata između kuhinje i spavaće sobe ugradio sam staklenu stijenu kako bi kuhinja imala prirodnog svjetla. Iz boravka se izlazi na terasu.

• Riječi koje najbolje opisuju stan? Nekonvencionalan, muški, funkcionalan, zanimljiv, ugodan.

• Što se sve radilo? Kompletno je promijenjena kuhinja i staklenom stijenom odvojena od nekadašnje blagovaonice, koja je pretvorena u spavaću sobu. WC je pretvoren u ostavu i kompletno je adaptirana kupaonica. Adaptirana je i terasa, koja je cijela betonirana, dozidan je bočni zid i montirana staklena ograda, a pod je popločen betonskim pločama. Gotovo sav je namještaj rađen po mjeri, a prilično je mnogo tu i mojih komada namještaja.

• Koliko dugo je sve trajalo? Čitavu vječnost, jer kod mene vrijedi ona prema kojoj su u postolara najgore cipele. Zapravo sam stalno nešto radio pomalo.

• Najdramatičnija faza bila mi je… Trenutak kada sam odlučio adaptirati stan, u kojem su nekad živjeli moji baka i djed, a namjera mi je bila tamo biti samo privremeno, pa nisam htio puno ulagati. Na kraju mi se u stanu toliko svidjelo da sam ostao i onda je sve krenulo.

• Osnovna ideja stana? Htio sam prostor koji odgovara mojim željama i potrebama, i tu sam si dao oduška. Jedno su vrijeme zidovi bili tamnosivi pa su se ljudi čudili, ali to je i meni s vremenom dojadilo.

• Što mi je bilo najvažnije? Najvažnija mi je bila kupaonica jer je, definitvno, bila u najlošijem stanju, druge sam stvari radio ovisno o potrebi.

• Koji materijali prevladavaju? Sve je nekako u skladnom omjeru.

• Kakva je rasvjeta? Tu isto nema nekakve velike filozofije. Iskoristio sam postojeće izvode, a atmosferu sam postigao podnim i stolnim lampama.

• Kako je organiziran dnevni boravak? Budući da je spavaća soba povezana s boravkom, morao sam smisliti način kako da ih vizualno odvojim, a da pritom ne ugrađujem klizna vrata ili nešto slično kako prostor ne bih smanjio. Napravio sam drveni paravan kojeg je u svakom trenutku moguće jednostavno maknuti ili izmijeniti. U jednom dijelu dnevnog boravka dao sam napraviti element od knaufa koji je zamišljen kao ormar s fiksnim i mobilnim vratima, a uz njega sam dobio nišu koja je prevorena u radni prostor sa skrivenim policama za knjige.

• Kako je organizirana blagovaonica? Blagovaonice nema, ali u boravku postoji stol za blagovanje. U kuhinji sam uz staklenu stijenu s pogledom na terasu, napravio pult s barskim stolcima za kojim se može jesti.

• A ostatak kuhinje? Kuhinja je nastala spajanjem špajze i stare kuhinje. Prostor špajze iskoristio sam za smještanje velikih ormara u kojima su ugradbeni hladnjak, pećnica i skladišni prostor. Na mjestu visećih elemenata je jedna dugačka polica.

• Kako je osmišljena spavaća soba? Vrlo jednostavno. U njoj su samo krevet i komoda rađena po mjeri. Možda je najzanimljiviji detalj Moooijev ogroman luster iznad kreveta.

• Kako je organizirana kupaonica? Velika staklena tuš-kabina s podnim sifonom i drvenom rešetkom na podu. Bojler i vešmašinu sam smjestio u prostor nekadašnjeg WC-a u hodniku. Na zidovima je dekorativna žbuka.

• Kako je osmišljena terasa? Terasa je najljepši dio stana jer je okružena zelenilom. Posebnost je staklena ograda koju sam montirao s unutarnje strane zida kako bih terasu osigurao i pritom si ne zaklonio pogled, a zid sam iskoristio kako bih na njega stavio betonske žardinijere s Buxusima koji terasu dodatno oplemenjuju. Na terasi je stol koji sam dizajnirao, sa šest stolaca, veliki suncobran i plinski roštilj.

• Najdraži dio stana mi je… Definitivno kupaonica, jer sam u nju uložio najviše truda i napravio je sebi za gušt, ali jednako tako volim i terasu.

• Čime sam najzadovoljniji? Ne znam što bih izdvojio. Sve funkcionira dobro.

• Što bih rado promijenio? Staklene stijene već su stare pa bi ih volio zamijeniti aluminijskim.

• Neka anegdota vezana za stan? Stan sam adaptirao jako dugo. Kada su mi konačno napravili nišu s radnim stolom, upoznao sam svoju sadašnju suprugu i ubrzo se preselio k njoj, tako da za tim radnim stolom, koji sam jedva čekao, nisam proveo ni minute.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 01:02