jeste li znali?

Zašto su pokretne stepenice uvijek prugaste? Šokirat ćete se kada čujete da nitko nije godinama primijetio ovaj detalj

 RANKO SUVAR/CROPIX

Pokretne stepenice koristimo često, skoro svaki dan, toliko da niti ne razmišljamo o detaljima koji su važni. No, jeste li ikada razmišljali zašto su pokretne stepenice uvijek prugaste? Sive linije igraju daleko važniju ulogu nego što većina ljudi shvaća. One nisu tu radi estetike, već radi održavanja funkcionalnosti i čistoće.

Tračnice pokretnih stepenica zapravo su barijera koja sprječava ulazak smeća, prašine ili bilo kojeg drugog materijala koji bi mogao ometati rad mehanizma pokretnih stepenica. Na taj način pruge pomažu u održavanju čistoće i sprječavaju moguće kvarove zbog začepljenja ili oštećenja mehanizma.

Sigurno niste primijetili još jednu stvar. Na vrhu pokretnih stepenica nalazi se tzv. "češalj" za pokretne stepenice. To je metalna konstrukcija koja ima za cilj spriječiti prodiranje bilo kakvih predmeta ili materijala koji bi mogli ometati rad pokretnih stepenica. Ovaj "češalj" također vas štiti od mogućih ozljeda ili padova.

Inače, prve pokretne stepenice postavio je 1898. godine "Harrods", najpoznatija robna kuća na svijetu, koja ima čak 90.000 četvornih metara prodajnog prostora. Tijekom dana kroz "Harrods" ponekad prođe i 300.000 ljudi. Međutim, nakon što su postavljeni, posjetitelji su se bojali koristiti ih, prenosi Espreso. Zato ih je osoblje na vrhu poslužilo alkoholom, kako bi se mogli osvježiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 16:50