NEPOZNATI FUTURIZAM

Zagrebački političari rade u najotkačenijim dvoranama na svijetu

 JADRAN BOBAN/
Stropove triju dvorana arhitekt Mutnjaković je oblikovao trodimenzionalno, elipsastih oblika nalik na valove, i izvedeni su u bojenom poliesteru.Dizajnirani su sav namještaj i svi ostali dijelovi interijera sve do najsitnijeg detalja.

Jedan od najzanimljivijih interijera u Zagrebu nalazi se u Staroj gradskoj vijećnici na Gornjem gradu. Možda čak možemo govoriti i o intereru posebnom u svjetskim razmjerima. U originalnom oblikovanju arhitekta Andrije Mutnjakovića danas su sačuvane tri dvorane.

image
JADRAN BOBAN/

Dvorane su različitih dimenzija, a svaki je strop nova interpretacija kružnih valovitih oblika. Izvori svjetla na stropu skriveni su od očiju posjetitelja i daju posebnu dinamiku cijelom prostoru, ponekad u kombinaciji s prirodnim svjetlom koje dopire kroz prozor.

Afirmirane su nedavno u sklopu projekta "Digitalna umjetnost u Hrvatskoj 1968. - 1984." Tehničkog muzeja "Nikola Tesla", koji uključuje izložbu i knjigu autora Darka Fritza, mrežnu stranicu te posjet dvoranama kao najvećem izlošku.

image
Silvester Kolbas

Obnova i revitalizacija Stare gradske vijećnice, koja je sagrađena između 1720. - 1911. godina, odvijala se pod Mutnjakovićevim vodstvom u nekoliko faza od 1968. do 1975. godine.

"Riječ je o temi revitalizacije graditeljske baštine s naglaskom na realizaciju faksimila tamo gdje je to moguće, uz aplikaciju suvremenog izraza temeljenog na autohtonoj kvaliteti grada ili zgrade", kaže Fritz.

image

Arhitekt Andrija Mutnjaković

JADRAN BOBAN/

S tri dvorane gradski se zastupnici i dalje koriste, ali sad imaju druge namjene, a ne one za koje ih je arhitekt Mutnjaković projektirao. Prvobitna namjena tih dvorana bila je za sastanke triju gradskih vijeća: Privrednog, Kulturno-prosvjetnog i Socijalno-zdravstvenog, po čemu su dvorane i nazvane. Funkcija dvorana inspirirala je arhitekta za oblikovanje interijera i izbor materijala.

image
Silvester Kolbas

"Ostvaren je total design u vrhunskoj zanatskoj izvedbi grupe obrtnika koji su inače bili u republičkoj službi. Dizajnirani su sav namještaj i svi ostali dijelovi interijera sve do najsitnijeg detalja. Stropovi triju dvorana oblikovani su trodimenzionalno, elipsastih oblika nalik na valove, i izvedeni u bojenom poliesteru. Svaki strop i svaka dvorana dizajnirani su zasebno, no po sličnim principima, uspostavljajući vizualni sustav upečatljiva dojma. U oblikovanju klupa, zidnih obloga i stropova tih dvorana upotrijebljene su digitalne tehnologije", objašnjava Darko Fritz.

image
Silvester Kolbas

Dodaje da se u dostupnim dokumentima može naći programe i računalne crteže. Glavne krivulje dobivene su prema jednadžbi hiperelipsa. Razmaci između susjednih krivulja u progresivnom su odnosu 1:1,1.

Privredno vijeće (danas Dvorana B) najveća je od triju dvorana, no i dalje je to relativno malen i intiman prostor u kojem je smješten maksimalni broj stolica koje su, zbog ekonomizacije prostora, na rasklapanje. Izuzev spektakularnog stropa izvedenog u poliesteru, u interijeru dominira drvo kao materijal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 16:50