PUN POGODAK

Zagreb Design Week razbio stakleni strop: završilo 11. izdanje najvećeg regionalnog festivala dizajna

 PATRICIJA JERKOVIĆ

U nedjelju, 29. rujna, završeno je 11. izdanje Zagreb Design Weeka. Studiji Jadran filma, od kojih su neki po prvi puta otvoreni za javnost, poslužili su kao savršena kulisa za održavanje najvećeg regionalnog festivala dizajna, kojeg je posjetilo više od 20,000 posjetitelja. Odlična posjećenost predavanja, izložbi, panela, koncerata i filmskih projekcija, kao i velik odaziv na brojne radionice, jasan su pokazatelj interesa javnosti za manifestaciju kojom već dulje od desetljeća započinje jesen u Zagrebu.

image
PATRICIJA JERKOVIĆ
image
PATRICIJA JERKOVIĆ
image
PATRICIJA JERKOVIĆ
image
PATRICIJA JERKOVIĆ

"Razbili smo stakleni strop i doveli dizajn u Dubravu. Sretni smo da nas je publika pratila na novu lokaciju. Zahvaljujemo se svim partnerima koji nas podržavaju, od Grada Zagreba i Turističke zajednice Grada Zagreba, preko Veleposlanstva Italije i ureda vlade Katalonije do partnera s kojima smo organizirali izložbe. Jadran film se pokazao kao odlična lokacija za događanja‘‘, izjavio je direktor festivala Daniel Tomičić.

image
PATRICIJA JERKOVIĆ
image
PATRICIJA JERKOVIĆ
image
PATRICIJA JERKOVIĆ
image
PATRICIJA JERKOVIĆ

Osim prezentacije najrecentnijeg i najboljeg iz svijeta dizajna, ove su godine organizatori poseban fokus stavili na promicanje različitosti i zagovaranje jednakosti, kreativnosti i suradnje u dizajnu, te na kroz povijest često nepravedno zanemarivane žene dizajnerice pa je u skladu s tim tema ovogodišnjeg ZGDW-a bila "Breaking the Glass Ceiling", u prijevodu, "Razbijanje staklenog stropa: Revolucija dizajna".

Zemlja partner ovogodišnjeg ZGDW-a bila je Italija, a u skladu s temom u fokusu su bile upravo dizajnerice. S ciljem dokumentiranja povijesti žena u talijanskom dizajnu, u suradnji s Veleposlanstvom Italije u Zagrebu održane su izložbe, predavanja i projekcije dokumentarnih filmova, a održao se i niz gostujućih izložbi.

image
PATRICIJA JERKOVIĆ
image
PATRICIJA JERKOVIĆ
image
PATRICIJA JERKOVIĆ

Dodijeljene su i ZGDW nagrade u šest kategorija: grafički dizajn, produkt dizajn, tekstilni i modni dizajn, dizajn prostora, dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija te dizajn društvenih inovacija. Nagrade su dodijeljene u obliku priznanja, a peteročlani stručni međunarodni žiri dobitnike je izabrao prema ukupnoj kvaliteti svakog prijavljenog projekta.

Održana je i modna revija na kojoj je svoj dizajn predstavilo pet modnih dizajnera, odnosno brendova, dok je budućnost hrvatskog dizajna predstavljena izložbom fakulteta i škola, dok je na ZGDW marketu bilo moguće izravno od proizvođača kupiti dizajnerske proizvode.

image
PATRICIJA JERKOVIĆ
image
PATRICIJA JERKOVIĆ
image
PATRICIJA JERKOVIĆ

Izložbom plakata i predavanjem, umjetnički kolektiv Oaza predstavio je rad hrvatskih dizajnerica i projekt internet arhiva "dizajnerice.com". Muzej za umjetnost i obrt izložio je predmete koje su dizajnirale hrvatske dizajnerice, o čijem radu je predavanje održala Koraljka Vlajo, kustosica izložbe.

Izniman je bio i odaziv na radionice, a ni popratni program najvećeg regionalnog festivala dizajna nije razočarao. Posjetitelji su mogli pogledati odlične dokumentarce, a za odličnu atmosferu i dobru zabavu u večernjim satima pobrinuli su se IDEM, Ki klop i Pocket Palma. Sve u svemu, još jedan Zagreb Design Week za pamćenje i već se veselimo dvanaestom izdanju!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2024 13:22